“Najprej pokličite! Na klice se oglašamo!”

Pred koprskim zdravstvenim domom na Bonifiki je nared zabojnik, tam bodo jemali brise za testiranje za koronavirus pri obolelih, za katere bodo ocenili, da so morda okuženi. Vstopna točka za Brkine, Kras in Istro je koprski zdravstveni dom z zabojnikom.

Pri koprskem zdravstvenem domu že stoji zabojnik, v katerem 
bodo  jemali brise za testiranje za koronavirus. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Pri koprskem zdravstvenem domu že stoji zabojnik, v katerem bodo jemali brise za testiranje za koronavirus. Foto: Tomaž Primožič/FPA

ISTRA > Tako je včeraj znova potrdila strokovna direktorica koprskega zdravstvenega doma (ZD) Ljubica Kolander Bizjak. “Mi smo edina uradna vstopna točka v Istri.”

Brise bodo torej jemali v tem zabojniku, ponoči in med vikendi pa v urgentnem centru izolske bolnišnice. Mora pa prej vsakdo, ki sluti, da bi lahko bil okužen, poklicati osebnega zdravnika, dežurno ambulanto nujne medicinske pomoči v koprskem ZD ali ponoči in med vikendi izolski urgentni center. Po telefonu bo prejel vsa nujna nadaljnja navodila.

Istra, Brkini, Kras: koga klicati?

Vsi, ki so se nedavno vrnili z območij, okuženih s koronavirusom in pri sebi zaznajo znake okužbe, morajo takoj po telefonu poklicati svojega osebnega zdravnika. Če ga ni, pokličejo dežurno ambulanto koprskega ZD 05/66-47-440. Ko osebni zdravnik in dežurna ambulanta ne delata, morajo poklicati urgentni center izolske bolnišnice. Tudi ko ponoči in ob vikendih kličejo telefonske številke ZD Izola (05/66-35-000), Koper (05/66-47-100) ali ZD Piran (05/67-73-320), jih centrale v teh ZD v času dežurstva preusmerijo v ambulanto izolskega urgentnega centra.

Takšne so ustaljene poti v zvezi z ugotavljanjem okužb s koronavirusom, ne glede na zmedo, ki še vedno nastaja zaradi še vedno napačno objavljenih informacij na spletni strani zdravstvenega ministrstva in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Prav NIJZ javnosti še vedno posreduje telefonsko številko in ime izolskega ZD.

Na klice se oglašajo

“Smo vstopna točka, smo pripravljeni, usklajeni z ministrstvom. Imamo urejen kontejner, vsi zaposleni vedo, kako ravnati in kakšne informacije posredovati ljudem, ki kličejo,” našteva strokovna direktorica koprskega ZD.

V Novi Gorici deset brisov na dan

V zdravstvenem domu Nova gorica telefoni te dni zvonijo zelo pogosto, je pojasnila direktorica Petra Kokoravec. Na posebne telefonske številke, ki so jih vzpostavili za informacije o novem koronavirusu (051/656-580 in 051/656-588 za odrasle vsak delovnik do 20. in v petek do 15. ure ter 051/656-509 za otroke, vsak delavnik do 15. ure) večinoma kličejo ljudje, ki zbolijo. “Nekatere zanimajo tudi splošne informacije, večinoma pa gre za paciente, ki pri sebi opazijo znake bolezni in jih zanima, kako naj ravnajo oziroma, ali je smiselno, da se testirajo. Na odvzem brisa pošiljamo paciente, ki imajo oba znaka, torej telesno temperaturo nad 38 stopinj Celzija in nedavni stik z epidemiološkimi območji,” pojasnjuje Kokoravčeva. Na odvzem brisa napotijo približno deset pacientov na dan. Vsi testi so bili doslej negativni. Kokoravčeva ponovno poudarja, naj pacienti ravnajo odgovorno, naj ob znakih okužbe ostajajo doma in naj stik z zdravstvenimi delavci vzpostavijo po telefonu.

Posebej opozarja, naj v primeru slabega počutja nihče nikar na lastno pest ne hodi kar v čakalnice ambulant zdravnikov, kot se je to zgodilo pri prvem okuženem v Sloveniji. Tisti, ki so se vrnili z območij, kjer razsaja okužba in opažajo poslabšanje zdravstvenega stanja s povišano vročino, kašljem in oteženim dihanjem, morajo nujno ravnati takole: “Vsak mora najprej poklicati svojega osebnega zdravnika ali zdravnika v naši dežurni ambulanti nujne medicinske pomoči. Naj vztraja s klicanjem, saj v vseh ambulantah med delovnim časom vsi dvigamo telefonske slušalke. Če je linija zasedena, naj vztrajajo, slej ko prej nas bodo dobili!”

Pred nekaterimi trgovinami čez mejo so kupcem pri nakupovalnih vozičkih na voljo rokavice za enkratno uporabo. (Foto: Zdravko Primožič/FPA)

V pripravi dodatna telefonska linija z informatorjem

Pa bodo telefonske linije vseh osebnih zdravnikov oziroma dežurne ambulante lahko sprejele in odgovarjale na vse klice, če se bo okužba širila in bo naval na telefone izjemen? Glede na to, da so vstopna točka za območje Brkinov, Krasa in Istre, se lahko zgodi, da bodo te linije odpovedale.

Odgovarja, da imajo v pripravi še odprtje posebne telefonske linije za tak primer: “Vzpostavili bomo posebno telefonsko linijo z usposobljenim dežurnim informatorjem in se bomo prilagajali razmeram.”

Še vedno napaka

Čeprav je zdravstveno ministrstvo šele v torek popoldne na svoji spletni strani popravilo vstopno točko v Istri - namesto napačno zapisanega ZD Izola so napisali ZD Koper -, pa za objavo kontaktne številke tako ministrstvo kot tudi NIJZ javnosti še vedno sporočata telefonsko številko izolskega ZD.

“Najbrž je to posledica nejasnosti, saj smo šele te dni to točko uradno vnovič uskladili in smo zanjo bili določeni v ZD Koper,” omenja Kolander Bizjakova. Direktor izolskega ZD Evgenij Komljanec pa pravi, da gre očitno še vedno za staro informacijo, ko je bilo sprva res mišljeno, da bo ta točka ZD Izola. “Zdaj je zadeva drugačna, zato bomo tudi mi NIJZ in ministrstvo obvestili, naj popravijo zapis.” Strinja se, da take napake ustvarjajo nepotrebno zmedo.


Komentar novinarja

Jasna Arko

Ali zasebnost ali javno zdravje?

Prvi, drugi, tretji in najbrž čez nekaj ur šesti ... primer okužbe s koronavirusom ni presenečenje. Glede na razmere v Evropi in soseščini je Slovenija dolgo vztrajala kot izjema. Ljudje pač potujejo in bodo tudi v prihodnje. Ne glede na viruse, ki mrgolijo povsod. Le zavedamo se jih ne in smo zato premalo skrbni pri higieni in navadah. Prav na to nas zdaj resno opozarjajo zdravniki in vsem polagajo na srce redno temeljito umivanje rok. Dodajajo še obvezno varnostno razdaljo,...

Preberi več

Najbolj brano