Ali zasebnost ali javno zdravje?

Prvi, drugi, tretji in najbrž čez nekaj ur šesti ... primer okužbe s koronavirusom ni presenečenje. Glede na razmere v Evropi in soseščini je Slovenija dolgo vztrajala kot izjema.

Ljudje pač potujejo in bodo tudi v prihodnje. Ne glede na viruse, ki mrgolijo povsod. Le zavedamo se jih ne in smo zato premalo skrbni pri higieni in navadah. Prav na to nas zdaj resno opozarjajo zdravniki in vsem polagajo na srce redno temeljito umivanje rok. Dodajajo še obvezno varnostno razdaljo, zlasti z vidno bolnimi in izogibanje objemanju ter poljubljanju.

Ko gre za varovanje javnega zdravja, je javni interes pomembnejši od varovanja zasebnosti. Pa če je to vsem všeč ali ne.

Do nedavna se je v javnosti krepil vtis, da se Slovenija na vstop koronavirusa pripravlja premedlo, saj so za ukrepe najodgovornejši nesuvereni, celo nesposobni. Zato so bili deležni utemeljenih kritik zdravstva, kar je očitno zaleglo. Še sreča, saj si je zdravstvo uspelo izboriti dokaj dobro opremo za te primere in dobro usposobljeno pričakalo prvo ter z njo povezane okužbe.

Ob množici nasvetov ljudem, kako ravnati, in opozoril, naj najprej vsakdo, ki sluti, da je okužen, po telefonu pokliče osebnega zdravnika, preseneča neodgovorno obnašanje prvih dveh okuženih. Po dostopnih informacijah, te so sicer skope, je prvi namreč nezaščiten potoval z letalom do Benetk in z organiziranim prevozom do Ljubljane. Eden je zatem odkorakal v ZD Vič, drugi na ljubljansko urgenco. Oba prihajata iz Maroka, oba sta s svojim egoističnim ravnanjem ogrozila veliko ljudi. V opravičilo bi lahko upoštevali to, kar pozna večina bolnikov ob iskanju stika z zdravniki: nenehno zasedene telefonske linije. Pogovor s sestro v ambulanti je misija nemogoče. Zato pa bi že davno morali ukrepati v zdravstvenih domovih, saj za ta problem povsod dobro vedo. Zdaj bi morali odpreti dodatne telefonske linije, ob telefone pa posesti honorarce in referenčne sestre.

Se pa v lekciji s koronavirusom nenehno dogaja tudi šum v informiranju javnosti in z njo medijev. Gre za vprašanje posredovanja pravih, objektivnih podatkov in zlasti pravočasno, sproti. Kar šepa. Najodgovornejši so skopi, izgovarjajo se na varovanje zasebnosti. A pri okoliških sosedih s tem, od kod, kaj in kje so okuženi, nimajo težav, informiranje teče. Ko gre za varovanje javnega zdravja, je javni interes pomembnejši od varovanja zasebnosti. Pa če je to vsem všeč ali ne.


Preberite še


Najbolj brano