Že polovico manj obolelih z gripo

Obolenj za gripo in njej podobnimi boleznimi je zdaj že pol manj kot pred desetimi dnevi. V Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pa še vedno poudarjajo, da sezone še ni konec, zato naj vsi, ki zbolijo, ostanejo doma. Zlasti ostareli in ljudje z malimi otroki naj ne zahajajo tja, kjer se zbira veliko ljudi.

Počitek, veliko tekočine in C vitamina so temeljna pravila pri 
lajšanju težav z gripo. Foto: pixabay.com
Počitek, veliko tekočine in C vitamina so temeljna pravila pri lajšanju težav z gripo. Foto: pixabay.com

PRIMORSKA, SLOVENIJA > Po uradnih podatkih NIJZ se število obolelih za gripo in gripo podobnimi obolenji zadnji teden že občutno zmanjšuje in se je te dni že skoraj prepolovilo.

“Še vedno pa gripa razsaja in še vedno necepljeni lahko zbolijo za enim od tipov virusov, ki so letos kar trije. Zato je tudi toliko več okužb, ki se jim pridružujejo še druge gripi podobne bolezni oziroma viroze,” opozarja zdravnik iz novogoriške enote NIJZ Mario Fafangel.

Zato zdravnik posebej izpostavlja, da še vedno velja strokovno opozorilo vsem, naj v primeru, ko pri sebi ali bližnjih opazijo znake obolenja, poskrbijo za to, da vsak oboleli ostane doma in bolezen prebije v postelji.

Hkrati velja dosledno spoštovati nasvet o izogibanju možnostim okužbe, pri čemer je najpomembneje, da nihče ne obiskuje prostorov, kjer se zadržuje veliko ljudi. Ob tem tudi pri prehladih in gripi ne smemo zanemariti navodila o redni higieni rok in tudi o higieni kašlja.

Kaj storiti v primeru, ko ostareli živi sam in zanj že zaradi starosti in verjetnih drugih kroničnih bolezni ni priporočljivo, da bi se vozil z javnim prevozom ali obisdkoval trgovske centre? Zdravnik svetuje, naj sosedje pokažejo malce več medsebojne solidarnosti, hkrati naj se ostareli povežejo z znanci in sorodniki, ki bi nujne nakupe opravili namesto njih in jih obvarovali okužbe z gripo, ki ima pri ostarelih lahko tudi neželene zaplete.


Najbolj brano