Boris Popovič bi rad imuniteto državnega svetnika

Boris Popovič se ne bi zagovarjal pred ljubljanskim okrožnim sodiščem zaradi obtožb, da je razžalil Vejsila Hota, ampak bi se pred sojenjem rad zaščitil z imuniteto državnega svetnika. Tako je včeraj povedal njegov odvetnik Branko Gvozdić. To bo zdaj državni svet pozvalo, naj se izreče o Popovičevi imuniteti.

 Zaradi napovedi odvetnika, da se bo Boris Popovič na sojenju 
skliceval   na  imuniteto državnega svetnika (na to funkcijo je bil leta 
2017 izvoljen tretjič zapored), je sodnik ljubljanskega sodišča 
včeraj prekinil glavno obravnavo. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Zaradi napovedi odvetnika, da se bo Boris Popovič na sojenju skliceval na imuniteto državnega svetnika (na to funkcijo je bil leta 2017 izvoljen tretjič zapored), je sodnik ljubljanskega sodišča včeraj prekinil glavno obravnavo. Foto: Tomaž Primožič/FPA

LJUBLJANA > Na ljubljanskem okrožnem sodišču bi se moralo včeraj nadaljevati sojenje nekdanjemu koprskemu županu Borisu Popoviču, ki ga portoroški podjetnik Vejsil Hot z zasebnim predlogom kazensko preganja zaradi izjav po predvolilnem incidentu v hotelu Slovenija v Portorožu septembra 2014. Po velikem soočenju vseh istrskih županskih kandidatov so si Hotovi in Popovičevi pristaši skočili v lase, v gneči pa je Popovič obtožil Hota, da ga je fizično napadel. Kasneje je Popovič na nekaj televizijskih postajah javno izjavil, da je Hot znan član podzemlja ter da mu na Obali pripisujejo krivdo za dva neraziskana umora.

Vejsil Hot z odvetnico Tjašo Čarman pred koprskim sodiščem (Foto: Danijel Cek)

Popovičeve izjave so mu povzročile težave

Hot je zato proti Popoviču na koprskem sodišču vložil zasebno odškodninsko tožbo, ki se je končala Hotu v korist, na ljubljanskem okrožnem sodišču pa je zoper nekdanjega koprskega župana vložil tudi zasebno kazensko tožbo. Ljubljansko sodišče je na prvi obravnavi pred dobrim tednom dni zaslišalo Hota. Ta je zanikal, da bi septembra 2014 Popoviča napadel in navedel, da so mu njegove kasnejše izjave v medijih povzročile veliko težav, saj da je zaradi njih obveljal za mafijo. Zaradi tega naj bi imel tako zasebno kot poslovno precej težav.

Na ljubljanskem sodišču bi morali včeraj zaslišati Popoviča, vendar ga niso. Njegov odvetnik Branko Gvozdić je presenetil z izjavo, da se bo Popovič skliceval na imuniteto, ki mu jo kot svojemu članu lahko podeli državni svet. Sodnik je zato prekinil obravnavo in bo moral zdaj pozvati državni svet, naj se izreče o tem, ali bo Popoviču podelil imuniteto ali ne.

Doslej se na imuniteto ni skliceval

“Glede na okoliščine tega primera in glede na to, da ni priprt ter mu v tem primeru niti ne grozi pripor, bi bilo na mestu, da državni svet obtoženemu imunitete seveda ne odobri,” nam je včeraj dejala Hotova odvetnica Tjaša Čarman iz odvetniške družbe Čarman in Resman. Po naših podatkih bo Popovič prvič doslej zaprosil za imuniteto. Čeprav je bil državni svetnik tudi v številnih prejšnjih sojenjih, se nanjo ni nikoli skliceval. Za komentar smo včeraj poklicali tudi Popoviča in Gvozdića, vendar se ne eden ne drugi na naše klica nista odzvala.

Pred tremi leti se je na koprskem okrožnem sodišču končalo sojenje o odškodnini, ki jo je Hot zaradi tega primera terjal od Popoviča. Koprsko sodišče je takrat razsodilo, da se mora Popovič Hotu javno opravičiti za izrečene besede, mu plačati vse stroške, ki jih je Hot imel s postopkom, in nakazati 10.000 evrov odškodnine z obrestmi vred. Pred dvema letoma je koprsko višje sodišče sodbo potrdilo. “Odškodnina še ni bila poravnana v celoti,” je potrdila odvetnica Čarman. “Počasi, zelo počasi se steka z njegovega računa.”


Najbolj brano