Ribiški praznik čez vse poletje

Če je doslej veljala tradicija, da se ribiški praznik v Izoli zgodi v tretjem vikendu v mesecu avgustu, pa so se letos v tamkajšnji občini odločili, da koncept dogodka preoblikujejo. Zasnovali so tako imenovane ribiške večere, ki bodo na sporedu ob koncih tedna čez vso poletno sezono.

Na ribiških praznikih je veselo in bučno. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Na ribiških praznikih je veselo in bučno. Foto: Tomaž Primožič/FPA

IZOLA > “Letošnji ribiški praznik ne bo omejen na dvodnevni dogodek, ki se je do sedaj odvijal tretji vikend v avgustu, temveč bo šlo za ribiške večere, ki bodo potekali ob sobotah tekom poletne sezone,” so na naše vprašanje o preoblikovanju tradicionalnega praznika odgovorili na izolski občini.

Kot pravijo, je stari praznik iz leta v leto pridobival na prepoznavnosti ter postal masovna prireditev, ki pa je iz več razlogov postala težje obvladljiva. Zato je v letošnjem letu občina Izola sklenila izpeljati “več ribiških praznikov v malem”. Ti se bodo začeli 11. julija in se bodo nato zvrstili vsako soboto do konca avgusta, nekoliko bolj pestro bo tudi ob petkih.

Prednost tega vidijo v butičnosti dogodkov, kjer bodo v ospredje prišli istrska kulinarika, glasba, drugi kulturni dogodki ter otroški program. Dogajanja bodo potekala na številnih prizoriščih, vse od parka Pietro Coppo, kjer bo dogajanje za otroke, severnega pomola, ki bo namenjen nastopom kantavtorjev in klap, pa do Svetilnika, tako ob obalni promenadi kot po starem mestnem jedru in na Lonki, kjer bo prostor zabave in plesa.

Zvonka Radojevič, direktorica Centra za kulturo, šport in prireditve, je pojasnila, da so pri oblikovanju novega koncepta izhajali iz prireditve Dnevi vina in oljk. “Želimo, da bi obiskovalci Izolo doživeli prek glasbe in kulinarike,” opisuje Radojevičeva.

“Z ribiškimi večeri želimo s sredstvi, ki so bila na voljo le za eno dvodnevno prireditev, ponuditi več dogajanja skozi celotno poletno sezono tako domačinom kot turistom,” še pojasnjujejo na občini. Obetajo si tudi pomoč lokalnih gostincev, ribičev, obrtnikov ter turističnega združenja, s katerimi želijo v ospredje postaviti izolsko tradicijo in jo prikazati vsem obiskovalcem tega mesta, saj menijo, da je Izola s svojo majhnostjo uspela ohraniti svojo mediteransko identiteto.


Najbolj brano