Hitro do nove vlade

Poslanci bodo predvidoma v torek na tajnem glasovanju odločali o Janezu Janši kot mandatarju za sestavo vlade. Takoj po njegovi izvolitvi bi s funkcije predsednika DZ odstopil Dejan Židan. To je po njegovem korektno, saj je nastala druga politična večina, ki mora imeti svojega predsednika DZ. Novi predsednik DZ bo iz SMC, ki pa imena kandidata še ne razkriva.

O mandatarju bodo v državnem zboru glasovali predvidoma v 
torek. Foto: STA
O mandatarju bodo v državnem zboru glasovali predvidoma v torek. Foto: STA

LJUBLJANA > Kolesje sestavljanja nove vlade, v kateri bodo SDS, SMC, NSi in Desus, naj bi se vrtelo hitro. Najverjetnejši novi predsednik vlade Janez Janša bo moral po izvolitvi državnemu zboru najpozneje v 15 dneh predlagati listo ministrskih kandidatov. Sledile bodo predstavitve kandidatov pred pristojnimi odbori in vnovično glasovanje državnega zbora o vladi.

Predsednik SD Dejan Židan, ki bo mesto predsednika državnega zbora izpraznil takoj po Janševi izvolitvi in tako novi koaliciji omogočil, da izvoli svojega predsednika, je ocenil, da lahko pridemo do nove vlade zelo hitro, v roku dveh tednov.

V SAB ne bodo prevzeli glasovnic

V SAB so včeraj napovedali, da ne bodo podprli vlade Janeza Janše, na torkovem glasovanju o mandatarju pa ne bodo prevzeli niti glasovnic. Tako se bodo izognili špekulacijam, da je kdo od njihovih poslancev glasoval za mandatarja.

Cerar še ni razkril svojih načrtov

Po izvolitvi nove vlade bo prišlo do sprememb tudi v poslanskih klopeh. V poslansko skupino prihajata dosedanji predsednik vlade Marjan Šarec in minister za javno upravo Rudi Medved. Posloviti se bosta morali nadomestni poslanki Karla Urh in Nina Maurovič.

Pravico, da se z ministrske funkcije vrne v parlament kot poslanec, ima tudi odhajajoči minister Miro Cerar. Umakniti bi se mu moral nadomestni poslanec Jani Möderndorfer. Cerar, ki je v preteklosti večkrat zavrnil sodelovanje s SDS, odločanja SMC o vstopu v Janševo vlado pa se ni udeležil, tega, ali in kako bo deloval kot poslanec, še ni razkril. V javnosti krožijo ugibanja, da bi se utegnil odpovedati poslanski funkciji in se spet posvetiti znanstveni karieri.

V stranki SMC o njegovi prihodnosti ne dajejo jasnega odgovora: “Minister dr. Cerar je bil na parlamentarnih volitvah izvoljen v DZ, naziv rednega profesorja na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani pa mu omogoča tudi vrnitev na to delovno mesto. Trenutno aktivno opravlja funkcijo zunanjega ministra, notranjepolitičnim temam pa se bo posvečal v prihodnjih dneh.”

Dva primorska nadomestna poslanca

Predsednica SAB Alenka Bratušek po prenehanju ministrske funkcije ne bo sedla v poslanske klopi, saj na zadnjih volitvah v DZ ni bila izvoljena. Kakšna bo njena nadaljnja pot, še ni razkrila. Se je pa včeraj razjasnila bodoča podoba poslanske skupine te stranke. Med poslance bi se moral vrniti minister za Slovence po svetu in v zamejstvu Peter Jožef Česnik, a se je temu odpovedal, tako da bo poslanka in vodja poslanske skupine SAB še naprej Maša Kociper.

Tudi pričakovana izvolitev nove vlade bo povzročila nekaj selitev iz poslanskih v ministrske pisarne in posledično prihode nadomestnih poslancev. Če bi se uresničile neuradne napovedi, kdo bo postal minister, bi primorskega poslanca Zvoneta Černača (ministrstvo za notranje zadeve), nadomestila Elena Zavadlav Ušaj, izvoljena v okraju Nova Gorica I. Spremembe med primorskimi poslanci bi povzročilo tudi morebitno imenovanje Jerneja Vrtovca za ministra za infrastrukturo. V poslansko klop NSi bi namesto njega sedel Andrej Černigoj, izvoljen v Ilirski Bistrici.


Najbolj brano