Poštni žig v spomin na Tartinija

Ob včerajšnji 250. obletnici smrti v Piranu rojenega violinista in skladatelja Giuseppeja Tartinija so v njegovi rojstni hiši spomin nanj počastili z odprtjem filatelistične razstave in predstavitvijo priložnostnega poštnega žiga ter dopisnice Tartini 250.

Mitja Jančar pred filatelistično razstavo o Tartiniju. Foto: Natasa Fajon
Mitja Jančar pred filatelistično razstavo o Tartiniju. Foto: Natasa Fajon

PIRAN > Po besedah Mitje Jančarja, predsednika društva filatelistov, je pri izdelavi poštnega žiga uporabil nekoliko predelan logotip projekta Tartini 250, saj je moral zadostiti pravilom, ki veljajo za žigosanje znamk na dopisnici. Tako so vse včerajšnje pošiljke, ki so svojo pot začele na piranski pošti, opremljene z žigom, ki bo v svet ponesel dokaz, da se v Piranu spominjajo someščana, ki jim je zapustil bogato dediščino. “Mislim, da Tartinija premalo izkoriščamo. Vsaka pošiljka bi morala biti opremljena z njegovo znamko, zato da bi prejemniki vedeli, da prihaja iz mesta, kjer je rojen,” je dejal Jančar.

Osrednji eksponat je Tartinijeva znamka, ki jo je Pošta Slovenije izdala leta 1992 ob 300. obletnici njegovega rojstva. Družbo ji dela poštni žig, ki so ga oblikovali v Benetkah, saj so v sklopu takratnega projekta tam gostili v Piranu domujočo Tartinijevo violino. Na razstavi je na ogled tudi znamka iz nekdanje cone B Tržaškega svobodnega ozemlja, ob kateri se nahaja Tartinijev žig. Posebnost razstave je tudi časopis L’Istria, ki je izšel dan pred slavnostnim odkritjem Tartinijevega spomenika, 1. avgusta 1896 in čigar naslovnico krasi tudi priložnostna znamka.

Filatelistična razstava bo do 21. marca postavljena na recepciji Tartinijeve hiše, ogled pa je možen vsak dan med 16. in 18. uro.


Najbolj brano