Dobili direktorja, a ostali brez dveh članov sveta

Potem ko je svet javnega zavoda Zdravstveni dom Koper v sredo za direktorja s polnim mandatom izbral dosedanjega vršilca dolžnosti Igorja Hrvatina, sta le dan kasneje z odstopnima izjavama presenetila člana sveta Katja Pišot Maljevac in Danijel Starman.

V Ankaranu so kritični do razlik med obema občinama  v  standardih nedopustnosti vmešavanja politike v suvereno  delovanje 
organov javnih zavodov. Foto: Tomaž Primožič/FPA
V Ankaranu so kritični do razlik med obema občinama v standardih nedopustnosti vmešavanja politike v suvereno delovanje organov javnih zavodov. Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Katja Pišot Maljevac in Danijel Starman sta odstopila iz osebnih razlogov, izjav o tem pa ne dajeta. V svetu zavoda sta zastopala občino Ankaran, čeprav nekateri opozarjajo, da ta še nima ustanoviteljskih pravic v ZD Koper, saj občini še nista uredili delitvenih bilanc na tem področju.

Ankaranski župan Gregor Strmčnik trdi, da je takšna interpretacijo napačna. “Po zakonodaji, ki ureja upravljanje skupnega nerazdeljenega premoženja med občinama, ima občina Ankaran tako ustanoviteljske pravice kot obveznosti,” pojasnjuje. Potrjuje, da je omenjena člana resda imenoval koprski občinski svet, a da sta se s koprskim županom Alešem Bržanom dogovorila, da Ankarančani predlagajo dva kandidata za člana sveta zavoda ZD.

“Standardi Ankarana so očitno drugačni”

Predsednica sveta zavoda Jana Tolja pravi, da sta ju odstopa presenetila. “Zadeve pa ne morem komentirati, saj sta se za to potezo odločila iz osebnih razlogov,” pravi. Po pravni presoji pa to ne bo vplivalo na delovanje sveta zavoda. Ta se bo namreč na novi seji v nekoliko okrnjeni sestavi sestal že prihodnji mesec, ko bodo razpravljali o letošnjem finančnem načrtu ZD in finančnem poročilu za lansko leto.

Na drugi strani pa Strmčnik pravi, da njuno odločitev razume in povsem spoštuje. “Razlike med obema občinama v standardih nedopustnosti vmešavanja politike v suvereno in samostojno delovanje organov javnih zavodov so očitno tolikšne, da sta naša predstavnika ugotovila, da v takšnem načinu delovanja, ki očitno temelji zgolj na preglasovanju, nimata kaj iskati,” je kritičen župan Ankarana. Hrvatin je v obdobju Popovičevega županovanja odlično unovčil članstvo v stranki KJN, saj je zgolj s srednješolsko izobrazbo zasedel direktorski stolček, po zadnjih volitvah pa je začel podpirati novega župana. Vmes je na Fakulteti za management diplomiral.

“Če so odločitve med preostalimi člani brez vsebinske in argumentirane debate že vnaprej določene, njuno glasovanje v takšnem sistemu nima nobenega vpliva. Standardi Ankarana so očitno drugačni,” je oster.

Za Hrvatina osem od enajstih članov sveta

Na glasovanju za direktorja ZD Koper kandidata Barbara Umek in Alan Medveš, ki sta se prav tako potegovala za najvišji položaj v tem občinskem javnem zavodu, nista dobila podpore. Za imenovanje Igorja Hrvatina je glasovalo osem od enajstih prisotnih članov sveta zavoda, trije so bili vzdržani (Katja Pišot Maljevac, Danijel Starman in Nataša Kodrič), dve članici pa na sejo nista prišli.

Tolja pravi, da jih je Hrvatin prepričal z “zelo dobrim programom, realno vizijo razvoja ZD in odnosom do zaposlenih”. “Tudi visoka mera empatije in dobra klima med sodelavci sta pomembni. Če je klima nevzdržna, se to pozna tudi pri pacientih,” je prepričana Tolja. Hrvatin se na prošnjo za izjavo včeraj ni odzval.

O njem se bodo na seji prihodnji četrtek izrekli še koprski občinski svetniki, saj mora odločitev sveta zavoda dobiti soglasje ustanoviteljice, torej občine. Soglasje k sklepu pa bo morala prispevati tudi ankaranska občina.


Najbolj brano