Sovič, pastirček Jakob in podzemni svet navdihnili postojnski pust

Že 49. postojnska pustna povorka, ki je najstarejša v širši regiji in ena redkih, ki poteka na pustni torek, je bila letos še pestrejša in številčnejša. V Turističnem društvu Postojna so se razveselili predvsem večjega števila izvirnih domačih pustnih skupin, pa tudi gostov z Bistriškega, Cerkniškega, Goriškega, Ptujskega in letos prvič tudi z Reke.

S svojimi pustnimi norčijami so obiskovalce nasmejali letošnji 
zmagovalci, vselej izvirni in duhoviti člani PGD Postojna, ki v 
pripravo na povorko vložijo zelo veliko truda in časa. Foto: Veronika Rupnik Ženko
S svojimi pustnimi norčijami so obiskovalce nasmejali letošnji zmagovalci, vselej izvirni in duhoviti člani PGD Postojna, ki v pripravo na povorko vložijo zelo veliko truda in časa. Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > “Zelo smo zadovoljni z odzivom. Tokratna povorka je razveselila Postojnčane s še bogatejšo, pestrejšo in številčnejšo udeležbo, saj se je predstavilo več kot 20 etnoloških in sodobnih skupin z okrog 600 nastopajočimi iz različnih koncev Slovenije in letos tudi iz Hrvaške, tako da je povorka prvič tudi mednarodna,” je povedala Marica Gombač iz Turističnega društva Postojna, ki je organizator pustovanja. Posebej zadovoljni so bili s še večjo udeležbo domačih otroških in drugih skupin z inovativnimi, novodobnimi in aktualnimi temami.

Osem domačih skupin, ki so se navdihovale pri lokalnih legendah in drugih aktualnih podzemnih in nadzemnih temah, se je potegovalo tudi za nagrade. Pustna komisija je imela težko delo, a je na koncu nagrade podelila prav vsem. Zmaga je šla v roke članom PGD Postojna, rednim udeležencem povorke, ki vsako leto navdušijo z izvirnostjo in humornostjo. Tokrat so z Zgodbo o Soviču vrnili Postojno v srednjeveški čas.

Drugo mesto sta si razdelili Mateja Premrl in prijatelji za Podnebne trole izpod Soviča, ki so opozorili, da jim ni vseeno, kakšno vodo pijemo, kakšen zrak dihamo, kako čista je naša zemlja.... ter člani PGD Studenec za ponazoritev propada Adrie Airways. Tudi tretje mesto je bil deljeno - razveselili sta se ga pustna sekcija Kulturnega društva Slavina za Jakobovo čredo in Vrtec Postojna za skrivnostni podzemni svet. Sledile so še nagrade OŠ Miroslava Vilharja Postojna za postojnske potapljače - varuhe malih zmajčkov, za skupno masko Družina Proteus iz Postojne so nagrado prejeli predstavniki Doma na Krasu, društva ŠENT, PUM- O Postojna in Točke moči Postojna ter OŠ Prestranek za igro domine.

V turističnem društvu, kjer so z mislimi že pri jubilejni, 50. povorki, so za sodelovanje hvaležni osrednjemu pokrovitelju, Občini Postojna, ki podeljuje denarne nagrade pustnim skupinam, pa tudi Zavodu Znanje in njegovi organizacijski enoti Kulturnemu domu Postojna, ki je podprla že tradicionalni pustni ples, s katerim se je v restavraciji Erasmus ob zabavi s skupino Mr. Jack zaključilo letošnje pustno rajanje. Že prej pa so na svoj račun na otroškem pustnem rajanju v OŠ Antona Globočnika prišle tudi številne najmlajše maske.


Najbolj brano