Potujoča trgovina do Brkinov in Vremske doline

Ob torkih in četrtkih dopoldne po brkinskih in vremskih vaseh vozi kombi s potujočo trgovino, ki je krajanom nadomestil pred slabima dvema letoma zaprto trgovino v Vremskem Britofu.

Potujoča trgovina vsak torek in četrtek dopoldne obišče Brkine in 
Vremsko dolino.  Foto: Mirjam Frankovič Franetič
Potujoča trgovina vsak torek in četrtek dopoldne obišče Brkine in Vremsko dolino.  Foto: Mirjam Frankovič Franetič

FAMLJE > Po tem, ko so pred poldrugim letom zaprli trgovino z živili v Vremskem Britofu in so krajani Vremske doline in Brkinov ostali brez lokalne oskrbe z živili, sta se občina in krajevna skupnost po nekaj neuspelih poskusih uspeli dogovoriti s podjetjem Brioš iz Zagorja pri Pivki, da s svojo potujočo trgovino dvakrat na teden obišče nekaj vasi v Brkinih in Vremski dolini.

Na obisk dvakrat tedensko

“Ob torkih in četrtkih sem zjutraj ob osmih na Barki, od tam grem v Zavrhek, nato v Škoflje, Famlje, Goriče, Gornje Vreme in potem še v Dolnje Ležeče. V vsakem kraju se ustavim približno četrt ure, ko prihajam, vklopim glasno glasbo, tako da opozorim ljudi. Zdaj že vsi vedo, kje parkiram kombi,” pojasnjuje Darko, voznik potujoče trgovine podjetja Brioš, čigar lastnik je Andrej Posega.

Od Barke do Ležeč

Kombi s potujočo trgovino podjetja Brioš iz Pivke vsak torek in četrtek dopoldne obišče vasi: Barka (ob 8. uri), čez dobre četrt ure se pelje proti Zavrhku, nato gre še v Škoflje, Famlje, Goriče, Britof, Dolnje Vreme in na koncu v Dolnje Ležeče. Povsod se ustavi približno četrt ure, svoj prihod naznani z glasno glasbo. Živila in druge potrebščine je moč kupiti le z gotovino.

Občinska svetnica Mirjam Frankovič Franetič, ki si je za pridobitev novega najemnika trgovine v Vremskem Britofu zelo prizadevala, a ne Mlinotest ne Kea (ta ima trgovino v Senožečah) nista bila zainteresirana, češ da se jima poslovanje v Vremski dolini ne bi izšlo. Prej je imelo trgovino v najemu podjetje Pekarna iz Postojne. Frankovič Franetičeva dodaja, da je občina dala soglasje za postanke po vseh in da so krajani s ponudbo potujoče trgovine zelo zadovoljni, še najboljše so po njihovem mnenju domače sladice, ki jih v podjetju Brioš izdelujejo sami.

Voznik Darko o nakupovalnih navadah brkinskih in vremskih kupcev, do katerih se vozi zadnje tri mesece, pove, da sicer ne kupujejo veliko kruha, ker si ga v večini sami pečejo, ostalih živil (ponuja vse, kar ljudje vsak dan potrebujejo za oskrbo gospodinjstev z živili) pa proda zmerno, a se nadeja, da bo več kupcev v poletnih mesecih.


Najbolj brano