Kompleks Pri bobrih v lasti Valterja Krmaca

Starejši domačini še dobro pomnijo čase, ko je v dolini Rižane uspešno posloval motel Paradiso, kjer so gostje na svoje krožnike dobili sveže ulovljene postrvi iz bližnje ribogojnice, bungalove pa so oblegali turisti. Novi lastnik kompleksa Pri bobrih je koprski podjetnik Valter Krmac, ki obljublja, da bo zelenemu kotičku ob izviru Rižane povrnil nekdanji sloves.

Domačini verjetno še dobro pomnijo čase, ko je v dolini Rižane 
uspešno posloval motel Paradiso, kjer so gostje na svoje krožnike 
dobili sveže postrvi iz bližnje ribogojnice. Foto: Mirjana Cerin
Domačini verjetno še dobro pomnijo čase, ko je v dolini Rižane uspešno posloval motel Paradiso, kjer so gostje na svoje krožnike dobili sveže postrvi iz bližnje ribogojnice. Foto: Mirjana Cerin

RIŽANA > Zapuščena restavracija z razbitim inventarjem, na pol porušene počitniške hišice, smeti vsepovsod ... Takšen je danes pogled na zanemarjen turistični kompleks, ki so ga imele dolgo let v lasti Terme Čatež, a jih obuditev tega dobrih 7500 kvadratnih metrov velikega območja očitno ni zanimala.

Valter Krmac (foto: Jaka Ivančič)

Pri bobrih

Lastniki propadajočega Motela Paradiso ob Rižani so bile Terme Čatež, ki so objekte nasledile z nakupom Hotela Koper, nekdaj hotela Triglav, ki je upravljal s tem območjem. Tukaj je bil nekoč tudi manjši živalski vrt z divjimi kozami, fazani, pavi in mufloni, ki so jih pripeljali celo z Brionov, pa tudi farma bobrov. Tudi zato zlasti starejši domačini območje imenujejo Pri bobrih. Marsikdo še pomni, kako so ob Titovem obisku Kopra leta 1959 njegovi soprogi podarili plašč iz cenjenih bobrovih kož.

Najprej obnova gostinskega dela

“Pri bobrih sem se poročil, poleg tega je bilo tukaj leta 804 prizorišče zgodovinskega rižanskega zbora, na katerem so se Istrani pritožili, da so jim bile kršene stare pravice. In ne nazadnje; zelo sem bil motiviran, da ta prostor ostane v naših rokah,” ozadje odločitve za nakup opisuje domačin Valter Krmac.

Kompleks je kupil decembra lani, a ne razkriva, koliko je zanj odštel. “Kar osem mesecev sem čakal na odgovor Term Čatež o moji ponudbi. Ko sem jim nato še enkrat pisal, smo se v štirinajstih dneh dogovorili o prodaji,” je zadovoljen.

Valter Krmac

novi lastnik kompleksa Pri bobrih

“Zelo sem bil motiviran, da ta prostor ostane v naših rokah.”

Napoveduje, da bo najprej obnovil gostinski del, ki ga bo ohranil v enakih gabaritih, le notranjost bo bolj funkcionalno razporejena. “Z bližnjo ribogojnico se že pogovarjamo o sodelovanju, saj želimo gostom ponujati sveže postrvi. Lastno zelenjavo, ki bi jo lahko poimenovali kar meter nič, bomo pridelovali v hidroponičnem vrtu, ker mislim, da je to prihodnost pridelave,” načrte niza Krmac. Če bo šlo vse po načrtih, bi lahko gostinski del prve obiskovalce in gurmane gostil že sredi avgusta. “Čaka nas velik zalogaj. To mora postati biser,” pravi Krmac.

Ivo Kisovec (foto: Zdravko Primožič/FPA)

Povezal se je z Ivom Kisovcem

Zadovoljen je, da sta se v zgodbi “našla” z umetnikom Ivom Kisovcem, s katerim nameravata obnovljenemu kompleksu vdahniti duhovno noto. V drugi fazi bodo obnovili bungalove, kamor bo Kisovec umestil prostore svoje šole dekorativne umetnosti in manjšo trgovinico, kjer bodo prodajali njihove izdelke.

Na pol podrte počitniške hišice so le še bled spomin na nekdaj idilično podobo turističnega kompleksa v dolini Rižane. (Foto: Mirjana Cerin)

“Morda bomo uredili tudi kakšno namestitev, vendar vse v duhu turizma v sožitju z naravo. Nudili bomo jogo, masaže, alternativno zdravljenje. Bioenergetik je namreč ugotovil, da je na tem območju energetska točka in ne pozabimo tudi na bližnji labirint,” našteva Krmac.

Kisovec je ustanovitelj dekanske šole umetnosti, ustvaril je Magelanovo sobo v portoroškem Hotelu Slovenija, teraso Mystica, recepcijo v hotelu Riviera in tamkajšnji masažni center, pa masažna centra v Trevisu in Beogradu. Nazadnje se je njegova ekipa izkazala še s “tepihom”, kot pravi mozaiku iz poslikane opeke v Casinoju Mulino.


Najbolj brano