V četrtek bo znano, ali sta Gorici še v igri za EPK

Skupina za pripravo kandidature Nove Gorice v sodelovanju z Gorico za Evropsko prestolnico kulture (EPK) 2025 je danes pred pisarno EPK na novogoriški železniški postaji predstavila prijavno knjigo. Vsebino knjige bodo prihodnjo sredo predstavili mednarodni strokovni komisiji, dan kasneje pa bo znano, ali sta obe Gorici še v igri za EPK.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > “Zelo dobro se zavedamo, da nismo prvi in edini s čezmejno idejo kandidature za EPK. Bili so že primeri in tudi slabe prakse,” je povedala vodja kandidature Neda Bric Rusjan. Prav čezmejnost pa je, tudi v povezavi z mehanizmom Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje GO, ki deluje kot najboljše tovrstno združenje v Evropi in je tudi vključeno v projekt EPK, tista drugačnost in prednost, na katero stavijo v obeh Goricah.

“Čez sedem dni bo osem ljudi pred dvanajstčlansko mednarodno strokovno komisijo predstavilo 60 strani dolgo prijavno knjigo, ki odgovarja na 38 vprašanj,” je pojasnil Lorenzo De Sabbata z Goriškega inštituta za mednarodno sociologijo ISIG, ki je tudi član skupine. Poudaril pa je, da je pripravljalno knjigo pisalo tisoče rok, saj so poslali poizvedbe na različne naslove in na podlagi tega v knjigo vključili več kot 250 projektov.

EPK 2025 bo znana do konca leta

Glede možnosti za uvrstitev v drugi krog je koordinatorka kandidature Vesna Humar povedala, da je vnaprej težko reči, na kaj se bo komisija osredotočila in kakšen bo njen izbor. Tudi število kandidatur, ki gredo v drugi krog, ni jasno določeno. Ob tem velja še enkrat izpostaviti, da so med kandidati za EPK 2025 poleg Nove Gorice v sodelovanju z Gorico tudi Piran skupaj z ostalimi istrskimi občinami, Ljubljana, Kranj, Ptuj in Lendava.

V primeru uvrstitve v drugi krog bo treba izdelati novo prijavno knjigo, ki bo imela sto strani, torej 40 več kot zdajšnja. Mesto, ki se bo okitilo z nazivom Evropska prestolnica kulture 2025, pa naj bi bilo znano do konca leta. Kot je še povedala Neda Bric Rusjan, so imeli sami s sabo dovolj dela, zato se niso ukvarjali z vsebino, ki so jo pripravili v ostalih mestih, kjer tudi kandidirajo za EPK. Ljubljana in Kranj sta namreč svoji pripravljalni knjigi javno objavili.

“Naša posebnost je ta čezmejnost. Mislim, da imajo ostala mesta več podobnosti. Sicer pa je treba pohvaliti vsakogar, ki se je tega lotil, saj je pri tem nujen pregled stanja na določenem območju, kar je seveda dobro za vso Slovenijo,” je še povedala.

Ne glede na izid je to že zmaga

“To ni samo kandidatura za nek prestiž, ampak kandidatura, ki izraža duh časa, zrelost in pripravljenost za povezovanje, nov zagon razvoju celotne regije,” je izpostavil novogoriški župan Klemen Miklavič. Povedal je tudi, da “smo potrebovali čas za prehod iz obdobja celjenja ran do možnosti za konkretno sodelovanje” in da ta kandidatura to še pospešuje. Kandidaturo je ocenil za zmagovito že samo zaradi tega, ker je pri njej prišlo do tako tvornega čezmejnega sodelovanja, ki je pomembno ne le za obe Gorici, ampak za Evropo.

Z njim se je strinjal tudi njegov goriški kolega Rodolfo Ziberna, ki je izpostavil, da pri tej kandidaturi oziroma EPK ne gre za dogodek, ki ima svoj začetek in konec, ampak za mnogo več.

“Velik pomen te skupne kandidature ni teči sto metrov in se ustaviti, ampak teči sto metrov in nadaljevati s tekom,” je bil slikovit goriški župan in poudaril, da je kultura v tem primeru detonator in da skupna prizadevanja na tem področju presegajo sam projekt EPK.

“Ne glede na izid je to že zmaga, saj nosi sporočilo, da hočemo tu ustvariti neko novo mesto, pomembno na evropski ravni,” je sklenil.


Najbolj brano