Bržan: Razrešitev Draščiča je prvi korak k ureditvi razmer v Marjetici

Koprski in ankaranski župan Aleš Bržan in Gregor Strmčnik sta sprejela predlog nadzornega sveta Marjetice Koper o razrešitvi direktorja Alfreda Draščiča in obenem potrdila imenovanje Davorja Briševca za vršilca dolžnosti do imenovanja novega direktorja.

Vršilec dolžnosti direktorja Marjetice Koper Davor Briševac, ki se je 
pridružil županu Alešu Bržanu pri izjavi za javnost, je ob 13. uri že 
odhotel na prva pogajanja s predstavniki delavcev Marjetice.  Foto: Nataša Hlaj
Vršilec dolžnosti direktorja Marjetice Koper Davor Briševac, ki se je pridružil županu Alešu Bržanu pri izjavi za javnost, je ob 13. uri že odhotel na prva pogajanja s predstavniki delavcev Marjetice.  Foto: Nataša Hlaj

KOPER > “Na podlagi sklepa nadzornega sveta in na podlagi napovedane stavke z županom Občine Ankaran ocenjujeva, da so skrhani odnosi v podjetju privedli do razmer, ki niso več vzdržne. Predlog za razrešitev Alfreda Draščiča zato sprejemava. Verjamem, da je ta razrešitev prvi korak k ureditvi razmer v podjetju,” je danes povedal župan Aleš Bržan.

Od Davorja Briševca pričakuje takojšenj začetek pogajanj s predstavniki delavcev in začetek reševanja stavkovnih zahtev. “Stavka ni v interesu ne podjetja ne občank in občanov in tudi sami zaposleni so povedali, da bi raje delali kot stavkali. Čeprav za ta pogajanja ni ostalo prav veliko časa, sem prepričan, da je mogoče doseči kompromis, ki bo omogočil nemoteno delo Marjetice Koper,” je še dejal župan.

Davor Briševac je še enkrat poudaril, da so nadzorniki sklep o Draščičevi razrešitvi sprejeli soglasno, “kar verjetno pove vse”. “V celoti je izgubil naše zaupanje in zaupanje delavcev, bili smo mnenja, da skupne poti naprej ni več. Ocenjujem, da zahteve stavkovnega odbora niso nerazumne ter da podjetje lahko posluje bolje kot doslej in zmore plačevati svoje delavce bolje kot doslej. Verjamem, da bomo dosegli dogovor in da stavke v torek ne bo,” je bil tik pred odhodom na sestanek s predstavniki delavcev optimističen novi začasni vodja Marjetice.

Iz podjetja so po koncu današnjih pogajanj sporočili, da so “konstruktivno pričeli usklajevati različna stališča”, pogovore bodo nadaljevali v petek. “Današnji pričetek dialoga za rešitev trenutne situacije bomo nadaljevali na jutrišnjem sestanku ob 13.30, na katerem bo novo vodstvo predstavilo prve vsebinske predloge pri naših skupnih prizadevanjih v izogib napovedani stavki,” so zapisali.

Tega, kolikšne odpravnine bo deležen Draščič, ki so ga razrešili iz nekrivdnih razlogov, Briševac še ni želel komentirati. Kdaj bo pripravljen razpis za novega direktorja s polnimi pooblastili, pa je v domeni nadzornega sveta, je še dodal.

Nadzorni svet Marjetice pa bo, kot kaže, kmalu deležen prenove oziroma “reseta”, kot se je izrazil Bržan. Na vprašanje, ali drži, da občina ni zadovoljna z delovanjem tega nadzornega sveta, je odgovoril: “Ne gre za nezadovoljstvo, ampak za korporativno higien, glede na to, da so razmere postale takšne, kakršne so. O tem, ali je smiselno narediti nov začetek, smo se pogovarjali tudi s člani nadzornega sveta in o tem bomo razmišljali tudi v bodoče.” Odgovora na to, kdaj naj bi prišlo do sprememb, še nima, na prihodnji seji občinskega sveta pa o tem še ne bodo razpravljali.


Najbolj brano