Draščič odstavljen, Briševac začasni direktor

Razrešitev Alfreda Draščiča in imenovanje Davorja Briševca za začasnega direktorja Marjetice sta predloga, ki jih je nadzorni svet koprskega komunalnega podjetja sprejel na današnji seji.

Na današnji seji nadzornega sveta koprskega komunalnega podjetja Marjetica so nadzorniki predlagali razrešitev direktorja 
Alfreda Draščiča. Foto: Nataša Hlaj
Na današnji seji nadzornega sveta koprskega komunalnega podjetja Marjetica so nadzorniki predlagali razrešitev direktorja Alfreda Draščiča. Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Prvotni dnevni red seje nadzornega sveta (NS) ni predvideval razprave o razrešitvi direktorja Marjetice Koper, a so se člani nadzornega sveta naposled odločili tudi za to. Na sejo sta bila povabljena tako direktor Alfred Draščič kot predsednik stavkovnega odbora Žarko Pejčić, ki sta predstavila svoje videnje razlogov za napovedano stavko.

Seja je bila dolgotrajna in je trajala štiri ure, člani nadzornega sveta pa so soglasno sprejeli sklep o razrešitvi. “Za zamenjavo smo se odločili zaradi nezaupanja v direktorja in njegov način vodenja podjetja,” je po seji za Primorske novice povedal Davor Briševac, ki je kot predsednik NS vodil sejo. Člani NS pravijo, da so odločitev sprejeli po lastni presoji, saj s strani občine niso dobili navodil, kako naj glasujejo.

To ne pomeni, da Draščič od danes ne vodi več Marjetice, saj je po odloku za razrešitev direktorja pristojen predstavnik lastnika, v tem primeru župana Kopra in Ankarana Aleš Bržan in Gregor Strmčnik. Do zamenjave bo prišlo šele po njunih podpisih.

Nadzorni svet je nato še predlagal, da začasno vodenje Marjetice prevzame prav Briševac. Ker pa je vodenje podjetja nezdružljivo s članstvom v nadzornem svetu, so za predsednika NS imenovala Vojka Rotarja, ki je bil doslej njegov namestnik. “Moja prva naloga bo, da pristopimo k socialnim partnerjem in najdemo rešitev za nastale težave,” je danes povedal Briševac, Koprčan, ki sicer prihaja iz logističnih vod. Nato pa bo treba pripraviti nov razpis za direktorsko mesto.

Draščič je mesto direktorja Marjetice zasedel maja lani, ko je na razpisu prepričal koprskega župana in nadzorni svet. Že nekaj mesecev se je v javnosti šušljalo o nezadovoljstvu zaposlenih nad razmerami v podjetju in Draščičevim načinom vodenja, kar je pred dnevi privedlo do napovedi stavke za 25. februar. Delavci so zahtevali dvig osnovne plače za 3,65 odstotka in ureditev kolektivnega nezgodnega zavarovanja, Draščič pa sindikatu predvsem pri plačah ni želel ustreči.


Najbolj brano