Pošta za domačine ostaja nepogrešljiva

S priložnostnimi žigom, znamko, razglednico in kuverto, razstavo ter pestrim kulturnim programom so v Volčji Dragi slovesno obeležili 100 let neprekinjenega delovanja tamkajšnje pošte.

    Na  prireditvi ob jubileju so poudarili, kako pomembna je pošta za  
kraj.     Foto: Alenka Ožbot
Na prireditvi ob jubileju so poudarili, kako pomembna je pošta za kraj.  Foto: Alenka Ožbot

VOLČJA DRAGA > “Na tej prireditvi vidimo, koliko pomeni ta pošta občanom in občankam, predvsem starejšim, v bistvu nimamo pošte od Šempetra do Dornberka, ker so v Prvačini pošto zaprli. Tako se pri nas povečujejo poštne in bančne storitve. In to pošto imajo ljudje za svojo,” je na ponedeljkovi prireditvi ob stoletnici delovanja pošte v Volčji Dragi povedal Radovan Rusjan, ki je pred slabimi štirimi leti z ženo Majdo prevzel pošto v upravljanje v okviru podjetja Marus. Kako pomembna je za kraj, so pokazali domačini, ki so se zakoncema Rusjan v pismu zahvalili, da sta omogočila njeno neprekinjeno delovanje in s tem tudi praznovanje stote obletnice. Pošto so sicer odprli že pred več kot sto leti, a je bila nekaj let zaprta. Neprekinjeno deluje od leta 1920, v tem času pa je zamenjala pet lokacij.

Prireditev se je začela na železniški postaji, kjer si je poštarica - v stoletno žensko poštno uniformo se je za to priložnost oblekla Evelin Bizjak - skupaj s sprevodnikom in poštarjem v starih uniformah ogledala prvi poštni urad. Dogajanje se je nadaljevalo na današnjem sedežu pošte, kjer so si lahko obiskovalci ogledali manjši del priložnostne razstave (glavnina je na ogled v avli kulturnega doma v Bukovici) ter dobili priložnostni poštni žig, znamko, kuverto in razglednico. Filatelistično gradivo sta pripravila Jože in InesRopoša, člana Društva zbiralcev Ajdovščina - Nova Gorica.

“Razstava ne predstavlja samo stoletnice pošte v Volčji Dragi, temveč tudi poštne urade v okolici. Predstavili smo poštno zgodovino iz vseh krajev, ki so zajeti v naši občini,” je o razstavi, ki bo na pošti v Volčji Dragi in v kulturnem domu v Bukovici na ogled dva tedna, povedal Jože Ropoša.

Praznovanje je zaokrožila osrednja prireditev v bukoviškem kulturnem domu z nastopom domače gledališke skupine, ki je predstavila, kako je bilo na pošti pred sto leti in kako je danes, ter predstavitvijo priložnostnega filatelističnega gradiva.


Najbolj brano