Direktor Marjetice ni pripravljen zvišati plač zaposlenim

Direktor Marjetice Koper Alfred Draščič se kljub napovedi stavke v podjetju še ni sestal s sindikatom oziroma stavkovnim odborom. To se predstavnikom delavcev zdi nedopustno, saj si je po drugi strani danes vzel čas za medije in jasno povedal, da ni dolžan prisluhniti stavkovni zahtevi po zvišanju plač zaposlenim, ker bi to po njegovi oceni ogrozilo poslovanje podjetja.

V koprskem komunalnem podjetju so medsebojni odnosi očitno skrhani. Foto: Tomaž Primožič/FPA
V koprskem komunalnem podjetju so medsebojni odnosi očitno skrhani. Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > “Dolžni smo upoštevati panožno pogodbo, ki pravi, da lahko direktor sam predlaga dvig plač, mora pa presoditi, če je to dobro za podjetje. Mi smo ocenili, da bi bil takšen dvig problematičen za izid poslovanja,” je prepričan Alfred Draščič. Na današnji novinarski konferenci je povedal, da imajo v podjetju sklenjeno kolektivno pogodbo o komunalni dejavnosti in ne podjetniške kolektivne pogodbe, po kateri je višanje plač odvisno od inflacije in podobnih dejavnikov.

Okrnjen odvoz odpadkov, nič čiščenja

Spomnimo, da so delavci Marjetice za prihodnji torek napovedali stavko, ki naj bi trajala do izpolnitve zahtev. Te so dvig osnovne plače za 3,65 odstotka, ureditev kolektivnega nezgodnega zavarovanja in nadomestilo plače za čas stavke.

Alfred Draščič

direktor Marjetice Koper

“Takšen dvig plač bi za podjetje pomenilo ponovno ustvarjanje izgube. Kot direktor to težko dovolim, ker sem odgovoren tudi za poslovanje.”

Delavci bodo v tem času skrbeli za minimum delovnega procesa. Razen iz javnih ustanov odpadkov ne bodo odvažali, zbirni centri bodo zaprti, javnih površin ne bodo čistili, na parkiriščih v upravljanju Marjetice ne bodo zaračunavali parkirnine. Draščič napoveduje, da se bodo s pravniki posvetovali, ali je to res usklajeno z zakonom o izvajanju gospodarskih javnih služb in občinskim odlokom o odvozu odpadkov.

Ne želi pomoči z dokapitalizacijo občine

Med drugim pravi, da je podjetje ob njegovem prihodu pred devetimi meseci ustvarjalo 200.000 evrov izgube, kar je uspel sanirati. Zgolj za primerjavo: ko je Gašpar Gašpar Mišič prevzel vodenje Okolja Piran, ki je bistveno manjše komunalno podjetje, z manj zaposlenimi in manjšim obsegom dejavnosti, mu je na pleča padla 6,3 milijonska izguba. Ne glede na to je zaposlenim uspel dvigniti plače, res pa je, da mu bo piranska občina prišla naproti z dokapitalizacijo.

Irena Jaklič Valenti

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije

“Namesto, da bi skupaj poiskali rešitve, iščejo načine, kako nagajati organizatorju stavke.”

Draščič z druge strani pravi, da takšne rešitve ne odobrava. Našteva, da je uspel znižati nekatere stroške, tudi na zahtevo računskega sodišča je uredil postopke in procese javnega naročanja, medtem ko zneskov za stroške odvoza, odlaganja in ravnanja z odpadki ni povišal.

Namesto odgovora dobil napoved stavke

“Takšen dvig plač, kot ga pričakuje sindikat, bi za podjetje pomenilo ponovno ustvarjanje izgube. Kot direktor to težko dovolim, ker sem odgovoren tudi za poslovanje. O dvigu osnovne plače se pogovarjamo od 27. decembra. Sindikatu sem predlagal, da najdemo rešitev v notranjih rezervah, denimo, s prerazporeditvijo delavcev, z odhodi v pokoj in kakšno obliko reorganizacije. Odgovora nisem dobil,” pojasnjuje.

Jutri izredna seja NS

Jutri se bodo sestali člani nadzornega sveta Marjetice Koper. Njihov predsednik Davor Briševac pravi, da se bodo seznanili z razlogi za napovedano stavko v podjetju, zato so na sejo povabili tako direktorja Alfreda Draščiča kot predsednika stavkovnega odbora Žarka Pejčića. “Na dnevnem redu ni razrešitve direktorja,” zagotavlja. Po poslovniku je sicer možno, da eden ali več članov predlagajo razširitev dnevnega reda z dodatno točko, tako da kaj takšnega ni izključeno.

Po naših informacijah je dialog med Draščičem in nadzornim svetom že dlje časa vse prej kot zgleden in daleč od primera dobrega sodelovanja. Tudi Draščič ocenjuje, da bi bil lahko boljši, a opozarja, da na slab odnos vpliva njihovo vmešavanje v poslovanje podjetja. “To ni poslanstvo nadzornega sveta. Vodstvu bi morali dati dovolj časa in miru, da uresniči neke cilje, ne pa, da me ves čas sprašujejo za določene podatke in me obremenjujejo z zahtevami po neživljenjskih poročilih, za katere mi postavljajo prekratke časovne roke,” pravi. Sicer pa še dodaja, da je pripravljen tudi na možnost, da ga nadzorniki razrešijo.

Kar zadeva zahtevo delavcev o ureditvi kolektivnega nezgodnega zavarovanja pa Draščič pravi, da se o tem s sindikatom pogovarjajo že več kot pet mesecev. “Pripravili smo paket, ki je za podjetje sprejemljiv in ga dali v razpravo sindikatu. Namesto odgovora smo dobili napoved stavke,” ne more razumeti.

V sindikatu ogorčeni, ker direktor zavrača dialog

Ob tem dodaja, da plače delavcev Marjetice niso na minimumu. “Če k temu dodamo še povprečno plačo in jo primerjamo s preostalimi komunalami v Istri, smo približno izenačeni,” je prepričan. Irena Jaklič Valenti, regijska sekretarka Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, se s takšno razlago ne strinja. “Od 230 zaposlenih je 51 ljudi na minimalni plači. V večini primerov so podjetja po Sloveniji naredila korekcijo plač navzgor. Žalostno je, da tega koraka naprej ne morejo narediti v Marjetici. Še huje, namesto, da bi skupaj poiskali rešitve, iščejo načine, kako nagajati organizatorju stavke,” je razočarana.

Irena Jaklič Valenti (foto: Nataša Hlaj)

Obenem še opozarja, da se je vodstvo Marjetice zavilo v molk in ne komunicira s stavkovnim odborom. “Vodstvo se je dolžno pogajati s stavkovnim odborom in se pogovarjati o vzrokih za napoved stavke ter se soočiti s težavami. Tako narekuje tudi zakon o stavki,” poudarja. Namesto notranjega dialoga se je Draščič odločil za novinarsko konferenco, a po njenem zaključku na vprašanja novinarjev ni bil pripravljen odgovarjati.


Najbolj brano