Zarote, grozilna pisma, izginotja, skrivnosti ...

Izginotja na mesečini je druga knjiga v tetralogiji nagrajene fantazijske zbirke Zrcalka, ki jo je napisala francoska pisateljica Christelle Dabos. Samanta Coraci

Christelle 
Dabos: $@   Izginotja 
na mesečini 
(Zrcalka II), 
prevedla
 Živa Čebulj, 
Sanje, 
 400 strani,
 cena 19,95 evra
Christelle Dabos: $@ Izginotja na mesečini (Zrcalka II), prevedla Živa Čebulj, Sanje, 400 strani, cena 19,95 evra 

Na začetku druge knjige se mlada Ofelija pripravlja, da jo uradno predstavijo v prestolpu Oblakovega, domovanju družinskega duha Faruka. Ta si neizmerno želi spoznati animčansko braljko, da bi prebrala njegovo Knjigo, “starodavni, skrivnostni dokument, s katerim je družinski duh naravnost obseden”. Nepričakovano je Ofelija imenovana za kraljevo podpripovedovalko gospoda Faruka. Upa, da bo njena na vloga na dvoru zagotovila varnost Thorna, Berenilde in tete Rozaline, toda kmalu spozna, da ni tako. “Na lastni koži občuti puščice sovraštva in zarot,” nova vloga jo postavi v središče pozornosti aristokratov, ki jo vidijo kot novo tekmico za Farukovo pozornost.

Z vse bližjo poroko Ofelija prejme čedalje več grozilnih pisem, ki jih ne more prebrati. Obenem začnejo izginjati aristokrati Oblakovega, ko pa izgine veleposlanik Arhibald, ki je ponudil Ofeliji, Berenilde in teti Rozalini dom in zaščito na Oblakovem, se fantazijska zgodba prelevi v detektivko. Faruk dodeli Ofeliji nalogo, da poišče vse izginule Fatamorgane. Tako se je Ofelija s Thornom in Melhiorjem, ministrom za lepoto, podala po številnih nadstropjih Oblakovega, da bi našla sled, ki bi jo pripeljala do izginulih.

Knjiga Izginotja na mesečini bralca nekoliko spozna s zgodovino Polov, delčkov sveta, ki so pred uničujočim raztrganjem, ko je Bog razbil svet na koščke, bili eno - en planet, saj se podamo v Farukove spomine iz otroštva, ko so bili Faruk, Artemida in njuni ostali sorojenci še otroci, ko so živeli skupaj z očetom Stvarnikom. Toda skrivnost, kdo sta oziroma kaj sta Faruk in Artemida, ostaja nerazkrito. Bralec prav tako spremlja razvoj Ofelije - od nerodnega, zadržanega in plahega dekleta, ki ji vsi radi ukazujejo, do mlade ženske, ki prevzame odločitve v svoje roke.  


Najbolj brano