Koronavirusi pri psih in mačkah

Brez panike! Različni podtipi koronavirusov lahko povzročajo zelo različne oblike obolenj tudi pri psih in mačkah. Največkrat povzročajo prehodne driske, običajno brez drugih znakov bolezni. V nekaj dneh znaki izzvenijo. Hujše driske so nevarne le pri mladičih in to šele takrat, ko živali poleg tega tudi bruhajo in zaužijejo premalo tekočine.

Najhujša nevarnost je tako dehidracija. Priporočljiva količina zaužite tekočine dnevno je 50-70 ml/kg telesne teže. Driska je seveda lahko posledica številnih drugih povzročiteljev, med katerimi so virusi, bakterije, paraziti, pa tudi številna druga obolenja, ki prizadenejo črevesno sluznico ali so posledica obolenj drugih organskih sistemov. Driska je le simptom. Zdravljenje driske bo uspešno šele takrat, ko z ustreznimi diagnostičnimi metodami ugotovimo vzrok in ga, če se le da, tudi odpravimo. Kratkotrajne driske, ki spontano izzvenijo, zdravljenja ne potrebujejo. V kolikor se simptomi ne umirijo ali se pogosto ponavljajo, pa je obisk veterinarja obvezen.

Našteti koronavirusi pri psih in mačkah so vrstno specifični, kar pomeni, da za človeka ne predstavljajo nikakršne nevarnosti.

Če se na kratko vrnemo k t.i. koronavirusnemu enteritisu, kar preprosto povedano pomeni vnetje črevesja, povzročeno s koronavirusom; ta običajno ne potrebuje zdravljenja. Pogosto se virusa niti ne ugotavlja. Čeprav za pse obstaja zaščitno cepivo, to ne sodi v osnovno zdravljenje in ga priporočamo izjemoma, predvsem v vzrejališčih z večjim številom živali in z dokazom prisotnosti virusa.

Posebna, mutirana oblika mačjega koronavirusa pa nas lahko skrbi pri mačkah. Imenujemo ga tudi visoko patogeni koronavirus mačk, bolezen, ki jo povzroča, pa mačji infekcijski peritonitis (Feline infection peritonitis - FIP). Zboli le pet do deset odstotkov okuženih mačk. Omenjeno obliko virusa lahko dokažemo s specifičnimi laboratorijskimi metodami. Težava je v tem, da mutacije ne moremo predvideti in da je razvoj bolezni močno odvisen tudi od imunskega odgovora posamezne živali.

Po okužbi se v približno enem tednu razvijejo značilni znaki bolezni, ki lahko poteka v dveh oblikah. Prizadete mačke imajo praviloma zelo povišano telesno temperaturo, so neješče in apatične. Pri večjem odstotku mačk s FIP-om se razvije t.i. mokra oblika, za katero je značilna huda sistemska vnetna reakcija, ki posledično privede do nabiranje tekočine v trebušni in/ali prsni votlini. Tekočina je večinoma barve medu in vsebuje ogromno število vnetnih celic ter beljakovin. Na osnovi kemične analize tekočine, ki jo pridobimo s punkcijo, in mikroskopskega pregleda usedline lahko z veliko gotovostjo že potrdimo sum okužbe z omenjenim virusom.

Včasih pa se razvije t.i. suha oblika FIP-a, pri kateri ne ugotavljamo nabiranje proste tekočine, živali pa kažejo znake hude bolečine. Tudi v tem primeru gre za pretiran vnetni odgovor organizma na prisoten virus. Prognoza je žal pri okužbi z omenjeno obliko virusa zelo slaba in največkrat vodi v pogin. Zdravljenje je usmerjeno v podporo organizmu, saj uspešnih protivirusnih zdravil ni. Živali potrebujejo bolnišnično zdravljenje, ki poleg vzdrževanja primernega vnosa tekočin in hranil vključuje tudi zdravila za preprečevanje sekundarnih okužb, zaviranje vnetnega odgovora ter preprečevanje nastajanja strdkov. Zaradi hudega vnetja stene krvnih žil je tveganje za nastanek strdkov v krvnih žilah zelo veliko.

Našteti koronavirusi pri psih in mačkah so vrstno specifični, kar pomeni, da za človeka ne predstavljajo nikakršne nevarnosti. Tudi pri mačkah je razvoj FIP-a odvisen predvsem od količine virusa in individualnega odgovora. Kljub temu se v vzrejališčih po pojavu bolezni priporoča dvomesečni premor pred vselitvijo nove živali. Ker stres lahko pomembno prispeva tudi k povečani občutljivosti za okužbe in posledičnega razvoja bolezni, poskrbimo za mačkam prijazno okolje. Zaščitno cepivo za mačke je registrirano samo v ZDA, vendar ga stroka tudi tam ne priporoča, saj po raziskavah ne prepreči možnosti razvoja bolezni pri občutljivih mačkah.

Še enkrat več je skrb za dobrobit živali izjemnega pomena. Kadar se odločimo, da bomo svoj življenjski prostor delili s katerim od hišnih ljubljenčkov, se torej dodobra podučimo o njihovih potrebah, zavedajoč se, da bodo naše želje njim podrejene.


Najbolj brano