Igra o evropski identiteti mladih za mlade in manj mlade

Mednarodna mladinska koprodukcijska predstava Kdo sem? (Who am I?) bo premiero doživela v torek na malem odru SNG Nova Gorica. Predstava nastaja v okviru evropskega projekta ID: Babylon, ki ga sofinancira Evropska komisija v sklopu programa Ustvarjalna Evropa. V njej bo šest mladih igralcev iz petih držav razkrilo, kaj menijo o evropski identiteti.

 Rebeka, Tina, Mariana, Quentin, Inga, Tendayi in Jule (z leve) ustvarjajo mednarodno mladinsko koprodukcijsko predstavo. Foto: Ana Cukijati
Rebeka, Tina, Mariana, Quentin, Inga, Tendayi in Jule (z leve) ustvarjajo mednarodno mladinsko koprodukcijsko predstavo. Foto: Ana Cukijati

NOVA GORICA > V predstavi Kdo sem?, ki nastaja v okviru evropskega projekta ID: Babylon, šest mladih Evropejcev, starih od 18 do 25 let, išče svojo identiteto. Besedilo zanjo je nastalo na podlagi raziskave na temo evropske identitete, ki so jo pripravili v sodelovanju s Fakulteto za uporabne družbene študije (FUDŠ) iz Nove Gorice.

Izkušnje so ključne

Na spomladanski evropski turneji bodo mladi igralci na odrih gledališč, v katerih se kalijo, v predstavi poskusili odgovoriti na vprašanja, kdo pravzaprav so, kam gredo in od kod prihajajo. Zanima jih tudi, ali pripadajo prostoru, v katerem živijo, ali tistemu, iz katerega izhajajo? To bosta znala ilustrirati Mariana De Freitas Mothe', ki prihaja iz Brazilije, a že od otroštva živi v Italiji, ter Tendayi Mutongerwa, ki se je rodil v Zimbabveju, odrašča pa v Veliki Britaniji. Sprašujejo se tudi, zakaj odrivajo in se bojijo drugačnega. Skozi svoje in izkušnje drugih skušajo najti svojo pripadnost in dom.

Marko Bratuš

umetniški vodja SNG Nova Gorica

“Biti del takega evropskega projekta je bogata dediščina za vse mlade sodelujoče igralce.”

Avtorica besedila je Nadège Prugnard, predstavo pa bo režirala Tijana Zinajić, ki je v novogoriškem teatru že režirala uspešnici Realisti in Antonton. Izvršna producentka je Inga Remeta iz Gledališča Glej, ki je poleg SNG Nova Gorica še eno od slovenskih gledališč, ki sodelujejo v tem dvoletnem projektu.

Vodilni partner je Théâtre du Pélican iz Francije, vlogo v njem pa imajo še delleAli teatro iz Italije, Das Letzte Kleinod iz Nemčije in The Albany iz Velike Britanije.

Vsaka od inštitucij je izbrala enega od mladih igralcev, ki so se podali v skupno produkcijo predstave Kdo sem?. V svojih domovinah so del mladinskih igralskih ansamblov, ki so podobni Amaterskemu mladinskemu odru (AMO) SNG Nova Gorica.

Podobnosti in razlike

Tina Malenšček zastopa Gledališče Glej. “V predstavi iščemo podobnosti in razlike med nami,” je povedala. Rebeka Štokelj Hlede je članica AMO in nastopa v predstavi V našo skuto ne pojdejo, ki je bila ravno tako del tega projekta: “Naslov predstave pove vse. Vseh šest igralcev dobro ve, od kod prihajamo, a še vedno se sprašujemo, kdo smo in kaj nas določa.”

Ostali mladi igralci, ki so v Novo Gorici prispeli v sredo, so nad tukajšnjo gostoljubnostjo navdušeni. Podobno kot nad projektom. Jule Viebrock iz Nemčije je vesela, da lahko sodeluje v tako zabavnem projektu, v katerem nabira nove izkušnje in spoznava zanimive ljudi, obenem pa bolje spoznava sebe. Mariana De Freitas Mothe' je zelo zadovoljna, da je dobila priložnost v koprodukcijski predstavi. Quentin de Brito iz Francije uživa v vsakem trenutku skupnega ustvarjanja šesterice, Tendayi Mutongerwa pa je priznal, da s tovrstnimi idejami podirajo vsakršne meje. “Biti del takega evropskega projekta je bogata dediščina za vse mlade sodelujoče igralce. Koprodukcija je predstava o mladih za mlade, ki pa je namenjena vsem in postavlja Novo Gorico na evropski gledališki zemljevid,” meni Marko Bratuš, umetniški vodja SNG Nova Gorica. Predstava, ki jo bodo igrali pretežno v angleškem, vsak igralec pa tudi v maternem jeziku, bo v torek ob 18. uri prvič zaživela na malem odru novogoriškega teatra, v sredo pa na odru Gledališča Glej. 21. februarja bodo nastopili v Italiji, turnejo pa bodo nato nadaljevali aprila in maja, ko jih čakajo še nastopi v Nemčiji, Franciji in Veliki Britaniji.


Najbolj brano