Pomlad je v Bertoke prišla februarja

Običajno zadehtijo v začetku marca, letos pa so mimoze, priljubljene sredozemske znanilke pomladi, nekoliko pohitele in namesto dneva žena pospremile praznik kulture.

Danila Zonta (levo) in Silva Rakar pod mogočno mimozo, ki se 
bohoti med bertoškimi vinogradi  Foto: Osebni arhiv Danile Zonta
Danila Zonta (levo) in Silva Rakar pod mogočno mimozo, ki se bohoti med bertoškimi vinogradi  Foto: Osebni arhiv Danile Zonta

BERTOKI > Še posebno razkošno se te dni bohoti kot hiša visoka mimoza med bertoškimi vinogradi, pod katero sta se fotografu nastavili domačinki in zvesti bralki Primorskih novic Silva Rakar in Danila Zonta.

“Tako lepa je!” nam je pred dnevi zatrdila gospa Danila, ki je poskrbela, da je po mimozah zadišalo tudi v prostorih našega koprskega uredništva. “Do 8. marca bodo že odcvetele, pa naj letos v njih uživajo zaljubljenci na valentinovo,” je še dodala.

Drevesa mimoz oziroma srebrnih akacij lahko zrastejo do 30 metrov visoko. (foto: osebni arhiv Danile Zonta)

Iz rubrike “Ali ste vedeli?” pa še to: Drevesa, ki jih poznamo pod imenom mimoze, so v resnici srebrne akacije (Acacia dealbata). V višino lahko zrastejo tudi do vrtoglavih 30 metrov. Drevo izvira iz Avstralije, v Evropo pa ga je prinesel James Cook. Prve mimoze so zasadili Francozi, po njihovi zaslugi pa je močno dišeče rumeno cvetje postalo tudi pomemben del parfumske industrije. Od leta 1946, ko so jo ženske v Rimu izbrale za simbol osmega marca, je mimoza povezana tudi z bojem za ženske pravice.


Najbolj brano