Nardin: “Za sanacijo odgovarjam in jo moram izpeljati!”

“Šempetrska bolnišnica je še vedno v velikih finančnih zagatah. Poslan sem bil, da jih saniram. Odgovoren sem ministrstvu, ki je njen ustanovitelj, Fides je v bolnišnici le eden izmed sindikatov. Preostali so posredovali soglasje za način sanacije,” pravi v.d. direktorja Radivoj Nardin. Zdravstveno ministrstvo dodaja, da ima Nardin za izpeljavo sanacije polno podporo ministra in sanacijskega odbora.

V. d. direktorja šempterske bolnišnice pravi, da se ne sprašuje,  
kako se kdo  počuti, ampak sledi zavezi poslovanje  sanirati in 
ustanovi omogočiti razvoj. Foto: Leo Caharija
V. d. direktorja šempterske bolnišnice pravi, da se ne sprašuje, kako se kdo počuti, ampak sledi zavezi poslovanje sanirati in ustanovi omogočiti razvoj. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Da je sanacija šempetrske bolnišnice zahtevna naloga, se je njen v.d. direktorja Radivoj Nardin zavedal že ob lanskem prevzemu funkcije na osebno zaprosilo zdravstvenega ministra Aleša Šabedra. Ob tem ostaja Nardin direktor s polnim mandatom v izolski bolnišnici, ki jo je pred tem postavil na noge.

Preveč zaposlenih

Nardin je izdelal in poslal v razpravo podroben sanacijski program z več spremembami. Napovedane so tudi glede organiziranosti in vsebujejo možno odpuščanje. To je naletelo na protest hišnega sindikata zdravnikov Fides, enega od branžnih sindikatov v ustanovi. Predstavniki tega sindikata nasprotujejo spremembi statuta in organigrama zavoda in se glede tega z direktorjem razhajajo.

MInistrstvo podpira Nardina

Zdravstveno ministrstvo sporoča, da “ima g. Nardin, v. d. direktorja Bolnišnice Šempeter, podporo ministra in sanacijskega odbora za vodenje bolnišnice in izvajanje sanacijskih ukrepov. Ne sanacijski odbor, ne ministrstvo za zdravje, ne minister za zdravje ne odločajo o kadrovskih zadevah bolnišnice.” Je pa načeloma minister zagovornik socialnega dialoga in ga tudi nikoli ne zavrača.

So pa zgovorni tudi uradni podatki: zdravstvena blagajna ZZZS, ki bolnišnicam vsak mesec nakazuje tudi denar za plače, tej bolnišnici priznava po programu dela 786 zaposlenih in jim za toliko ljudi tudi nakazuje denar za plače. V bolnišnici pa je 1008 zaposlenih in vsem 1008 morajo izplačevati plače.

“To torej pomeni, da prejemamo premalo denarja za plače za 222 zaposlenih. Ker pa jim plače moramo izplačevati, gre razlika za 222 plač na račun izplačil obveznosti do dobaviteljev, na račun neposodabljanja in nekupovanja nove opreme in torej razvoja, saj se vse poje za plače,” je jasen Nardin.

786 zaposlenih priznava šempetrski bolnišnici ZZZS in jim za toliko delavcev nakazuje denar za plače

1008 zaposlenih pa dejansko dela v šempetrski bolnišnici

Ostali sindikati so za

Ostali hišni sindikati so Nardinov načrt sanacije že vsi podprli.

“Zadnjo besedo pa bo imelo ministrstvo oziroma vlada, ki ščiti interese ustanoviteljice - države. Ministrstvo me je poslalo sanirati to bolnišnico, njemu sem odgovoren. Ne sprašujem se, kdo je zavod pripeljal v takšne razmere in tudi ne, kako se kdo počuti, ampak sledim zavezi poslovanje sanirati in ustanovi omogočiti razvoj,” poudarja Nardin.

Bolnišnica bi po njegovih izračunih takoj potrebovala vsaj 20 milijonov evrov za posodobitev opreme. “Tako bi zlezli na raven povprečnega bolnišničnega standarda v Sloveniji!”

Da je zaposlenih preveč, je Nardin ocenil že po prevzemu funkcije in nakazal, da bodo tudi odpuščanja nujna. Zdaj je program sanacije svet zavoda že odobril. V vednost so ga dobili še strokovni svet in hišni sindikati, ki izrazijo mnenje, in so še dopustne določene uskladitve. Zatem bo program Nardin naslovil še ministrstvu oziroma vladi.


Najbolj brano