Kako v Sloveniji ustvariti priložnosti za mlade

Projekt Primorski pospešek, ki je v minulih mesecih živel na časopisnih in spletnih straneh Primorskih novic, bomo sklenili jutri z okroglo mizo v Hitovi Perli v Novi Gorici.

Sogovornike četrtkove okrogle mize bomo soočili z dilemami, ki 
so jih izpostavili akterji projekta Primorski pospešek: (z leve 
zgoraj) Nastja Vovk, Aurora Makovac, Luka Nikolič, Gregor Grahor, 
Marko Krmac, (z leve spodaj) Jerneja Koren, Tereza Hladnik, Anika 
Černigoj, Aleš Lavrenčič in Peter Iskra. Foto: Arhiv PN
Sogovornike četrtkove okrogle mize bomo soočili z dilemami, ki so jih izpostavili akterji projekta Primorski pospešek: (z leve zgoraj) Nastja Vovk, Aurora Makovac, Luka Nikolič, Gregor Grahor, Marko Krmac, (z leve spodaj) Jerneja Koren, Tereza Hladnik, Anika Černigoj, Aleš Lavrenčič in Peter Iskra. Foto: Arhiv PN

NOVA GORICA > Skozi projekt, ki je nastal na pobudo ustanovitelja Zavoda Pospešek, Koprčana Davida Florjančiča, smo predstavili zgodbe desetih mladih Primork in Primorcev, ki - vsak na svojem področju - začenjajo karierno pot. Prisluhnili smo njihovim dilemam in oviram, s katerimi se srečujejo, ter jih povezali z uveljavljenimi sogovorniki, ki so jim pomagali z nasveti, nekateri tudi s konkretnimi kariernimi priložnostmi.

Pobudnik projekta Primorski pospešek in ustanovitelj Zavoda Pospešek David Florjančič (foto: Tomaž Primožič/FPA)

“Mnogi mladi preprosto nimajo podlage, da bi se odločali, katera pot je zanje prava. Kakovostne javne razprave na to temo je premalo. Ker v Sloveniji ne najdejo pravih priložnosti, številni odhajajo v tujino. Že to bi moral biti alarm, da se je treba o tem več pogovarjati,” je ob začetku projekta poudaril Florjančič.

Javno razpravo o tem, kako v Sloveniji ustvariti priložnosti za mlade, bomo ob zaključku projekta sprožili z okroglo mizo, ki bo jutri ob 18. uri v dvorani Pinta v Hitovem hotelu Perla v Novi Gorici. Novinarka Primorskih novic Vesna Humar bo k besedi povabila župana Občine Ajdovščina Tadeja Beočanina, gospodarstvenika Marjana Batagelja, direktorico Primorskega tehnološkega parka Tanjo Kožuh, direktorico Mediane Janjo Božič Marolt, raziskovalca z Instituta Jožef Stefan Matjaža Humarja ter koreografinjo in plesalko Nastjo Bremec Rynia. Gost prireditve bo tudi častni pokrovitelj projekta Primorski pospešek, predsednik Vlade Republike Slovenije v odstopu Marjan Šarec.

Pred okroglo mizo, ob 16. uri, pripravljamo tudi neformalno druženje mladih z uspešnimi posamezniki. Zastopana bodo področja raziskovanja trga in medijev, telekomunikacij, računalništva, detektivskih storitev, fizike in financ. Na voljo je še nekaj prostih mest. Prijave sprejemamo na e-naslov david.florjancic@pospesek.si.


Najbolj brano