Tretji krog, ko bo jasna realna glasovalna moč

Drugi krog pogovorov in usklajevanj vsebinskih prioritet med SDS, SMC, NSi in Desus teče že od petka in se bo v prihodnjih dneh nadaljeval, so včeraj sporočili iz SDS. V senci sestavljanja morebitne nove koalicije potekajo trenja znotraj SMC, aktualna tema pa te dni postala še financiranje medijev blizu SDS. Nacionalni preiskovalni urad (NPU) v povezavi s tem vodi predkazenski postopek.

Predsednik SDS Janez Janša Foto: Daniel Novakovic
Predsednik SDS Janez Janša Foto: Daniel Novakovic

LJUBLJANA > Policija podrobnosti o predkazenskem postopku ne razkriva. Po poročanju RTV Slovenija NPU preiskuje medije, povezane s stranko SDS, ki naj bi jih financirali madžarski poslovneži, tesno povezani z vladajočo stranko madžarskega premierja Viktorja Orbana.

NPU raje nad SDS kot nad NLB

Nove podrobnosti o tem je v ponedeljek razkril portal Necenzurirano.si. Po poročanju portala so od avgusta 2018 Madžari z računov v Veliki Britaniji in na Madžarskem v Slovenijo nakazali štiri milijone evrov, 1,5 milijona evrov je končalo na računih dveh medijskih podjetij, NovaTV24.si in Nova hiša, ki izdajata televizijski program in spletno stran Nova24TV.

48 poslancev bi imela koalicija SDS, SMC, NSi in Desus

Preostalih 2,5 milijona evrov pa je šlo v Severno Makedonijo za nakupe medijskih družb iz kroga tamkajšnje največje opozicijske stranke VMRO-DPMNE. Ta sicer nasprotuje dogovoru o spremembi imena države, kar je bil ključni pogoj za vstop v zvezo Nato.

Na informacijo o predkazenskem postopku se je na twitterju odzval predsednik SDS Janez Janša. Direktorju NPU Darku Muženiču je očital, da je “omogočil pranje milijarde evrov v državni NLB, sedaj pa preiskuje medije, ki so o njegovi raboti poročali”.

Da bi pri tem šlo za nedovoljeno financiranje stranke iz tujine, so v SDS že večkrat zanikali. Zaradi besed o financiranju z Madžarske so od premierja, ki opravlja tekoče posle, Marjana Šarca tudi zahtevali preklic izjav in opravičilo, v nasprotnem primeru pa napovedali sodni postopek zoper njega. Odvetnik SDS Franci Matoz v zahtevi za preklic izjave navaja, da takšne “neresnične izjave” v sedanjem političnem trenutku, ko želi SDS sestaviti novo koalicijo, škodujejo ugledu in dobremu imenu stranke SDS v očeh javnosti.

Bi SMC zagotovila deset poslancev?

Poskusi oblikovanja nove vlade, ki bi jo sestavljale SDS, SMC, NSi in Desus, medtem tečejo naprej. Po petkovih informativnih pogovorih je zdaj odprt drugi krog, v katerem se potencialne partnerice usklajujejo o vsebinskih prioritetah. “Šele v primeru zadostne uskladitve prioritet in jasnosti glede realne glasovalne moči vsake od partneric ter večinskega seštevka bo stekel morebitni tretji krog pogovorov z namenom uskladitve odgovornosti v novi vladi,” so o sestavljanju morebitne nove koalicije včeraj sporočili iz SDS.

Potencialne partnerice glede pogovorov ne dajejo veliko pojasnil. Vsem na očeh poteka le razkol v SMC. Včeraj je možnost, da zapusti SMC, napovedala še nekdanja ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Kot je povedala za časnik Večer, bi se za ta korak odločila, če bi SMC šla v koalicijo z Janšo, v koalicijski pogodbi pa bi prevladale rešitve SDS in Nove Slovenije, ki da zagovarjata razgradnjo javnega zdravstvenega sistema.

Za morebitno novo koalicijo bo na koncu pomembno le to, ali jo bodo podpirali vsi poslanci SMC. Poslanec SMC Gregor Perič, ki se ga je v javnosti omenjalo med tistimi, ki bi lahko nasprotovali vstopu v Janševo koalicijo, je včeraj novinarjem zatrdil, da je poslanska skupina enotna. “Bodite brez skrbi, vse stvari lepo tečejo normalno,” je dejal.


Najbolj brano