Delo tožilke je bilo ažurno in strokovno

Generalni državni tožilec Drago Šketa je v začetku decembra lani podvomil o pravilnosti odločitev novogoriške tožilke Ane Radovanović Širok in sprožil pregled njenega dela v zadevi Iračan. Njeno delo je pregledala komisija, ki je ugotovila, da je tožilka reševala zadevo zelo ažurno in se opirala tudi na sodno prakso.

Strokovni pregled dela novogoriške tožilke Ane Radovanović Širok 
ni izkazal nobenih nepravilnosti. Foto: Rosana Rijavec/STA
Strokovni pregled dela novogoriške tožilke Ane Radovanović Širok ni izkazal nobenih nepravilnosti. Foto: Rosana Rijavec/STA

NOVA GORICA, LJUBLJANA > Zaradi dvoma o pravilnosti tožilske odločitve je generalni državni tožilec Drago Šketa 11. decembra lani odredil strokovni pregled dela novogoriške okrožne državno tožilko Ano Radovanović Širok. Pregled je Šketa odredil le za eno zadevo, podvomil je o delu novogoriške tožilke v primeru Iračana, ki je lani poleti napadel taksista in policista.

Opirala se je tudi na sodno prakso

Strokovni pregled dela okrožne države tožilke Ane Radovanović Širok se je končal pred dnevi, pregledovalka je ugotovila, da je tožilka zadevo reševala zelo ažurno. “Prav tako je ocenila, da je tožilka predlagala zaporne kazni sicer v minimumu predpisanih kazni, vendar pa so kazni kljub temu primerne, glede na v obtožbi in ob predlogu na naroku za izrek kazenske sankcije posebej izpostavljene obteževalne in olajševalne okoliščine,” so sporočili z vrhovnega državnega tožilstva.

Pregledovalka je izpostavila, da je tožilka v predlogu kazni na naroku za izrek kazenske sankcije posebej skrbno obrazložila vse predlagane kazni ter pri tem upoštevala tudi sodno prakso.

Amar Yassin Al Hamdani je bil obtožen treh kaznivih dejanj - poskusa uboja taksista, poskusa umora policista in poskusa odvzema motornega vozila. Ker je krivdo po obtožbi priznal, je tožilka Ana Radovanović Širok zanj predlagala enotno šestletno zaporno kazen in petletni izgon iz države, čemur je novogoriško okrožno sodišče pritrdilo v celoti, saj višje kazni ni moglo izreči.

Policisti bi Iračana strožje kaznovali

V Sindikatu policistov Slovenije (SPS) so bili po izrečeni sodbi zgroženi. “To ni le teptanje dostojanstva oškodovanega taksista in policista, ampak vseh državljanov Slovenije, še zlasti glede na obnašanje, ki ga je obtoženi izkazal pri očitanih kaznivih dejanjih ter v sodni dvorani,” je tedaj komentiral predsednik SPS Kristjan Mlekuš. Iračan je med napadom na policista večkrat zavpil: “Če ne boste vi ubili mene, bom pa jaz vas. Alah je velik.” Zato ga je eden od policistov ustrelil v spodnji del desne noge in osumljeni je prenehal z napadom in grožnjami. Na sojenju je še dodal, da ga je v dejanje vodila božja roka.

Strokovni pregled dela novogoriških državnih tožilk Andreje Žvanut in Petre Poberaj, pri katerem je generalni državni tožilec podvomil o njuni odločitvi glede kaznovanja Denisa Koršiča, ki je pred letom in pol na trgu Evropa v Novi Gorici zapeljal v RTV ekipo, pa še ni zaključen.


Najbolj brano