Preskok je bil prevelik

Zaključni turnir srednjeevropske lige za odbojkarice v Novi Gorici je že predstavljal tudi uvod v sklepni del državnega prvenstva. In kaj je sezona prinesla najboljšemu primorskemu odbojkarskemu klubu, domačemu Gen-I Volleyju?

Ne veliko. Svetel preblisk sezone je le igranje mladink v finalu državnega prvenstva. Že drugo sezono zapored je bilo sprememb v članski zasedbi ekipe - s trenerjem na čelu - veliko in za kratek čas verjetno preveč. Odbojka ima pač drugačne zakonitosti kot hokej ali košarka, kjer marsikaj temelji na veliki rotaciji igralcev. V igri pod mrežo je zlata vredna enaka in zanesljiva prva postava, ki vztraja skupaj vsaj dve ali tri sezone in ki ima uporabne rezervistke. Letošnja novogoriška zgodba se je v domačem pokalu končala v četrtfinalu, v evropskem pokalu CEV pa s slovesom na prvi oviri brez osvojenega niza. Predstave po načelu toplo - hladno so v rednem delu srednjeevropske lige zadoščale za peto mesto v kakovostno vse bolj ubogi in letos le sedemčlanski ligi. Trener Tilen Kozamernik se je po tem poslovil, popravni izpit pa si je klub že prej priboril z organizacijo včeraj končanega zaključnega turnirja četverice, kjer ima pač gostitelj pravico do tekmovalne udeležbe. Tako je imel Gen-I Volley pod vodstvom začasnega trenerja Matjaža Staniča zagotovljen vsaj boj za bron.

V igri pod mrežo je zlata vredna zanesljiva prva postava, ki v enaki zasedbi vztraja skupaj vsaj dve ali tri sezone.

Pred klubom je odločilno obdobje - igranje v skupini za prvaka v prvi državni ligi - verjetno z novim trenerjem, ki ga išče uprava za rešitev zadnjega dela sezone. Z letošnjo povsem novo mlado ekipo, ki konstantno igro še vedno išče, bi bil že skoraj čudež, če bi novemu ali sedanjemu strategu uspelo ponoviti lanski dosežek - preboj v finale. Finalista srednjeevropskega prvenstva v Novi Gorici, mariborska NKBM in kamniški Calcit, sta v letošnjem domačem prvenstvu v vseh pogledih korak pred konkurenco, Novogoričanke, ki so trenutno tretje, pa močno ogroža SIP.

Lanski novogoriški juriš na slovenski vrh z ekspresno okrepitvijo ekipe je bil prehitevanje normalnega toka dogodkov. Po polfinalu evropskega pokala challenge je bila letvica postavljena previsoko. Doma nato s pokalnim in državnim naslovom ni bilo nič. Sledili so razočaranja, vroče glave in številne zamenjave. Na poti do trajnih uspehov so hitri preskoki pogosto past. Bolje je v miru prehoditi vse razvojne stopnice.


Preberite še


Najbolj brano