Za 100.000 evrov si družina na Primorskem skoraj ne more kupiti stanovanja

Stanovanj je premalo po vsej Primorski. Zato so cene visoke. S 100.000 evri je mogoče kupiti trisobno stanovanje s 75 kvadratnimi metri le v Ilirski Bistrici, Idriji in Tolminu. V Kopru, Izoli in Piranu bi moral biti kupček denarja dvakrat debelejši. Postojna, Nova Gorica in Sežana so s prodajnimi cenami stanovanj nekje vmes. Najemnine so povsod visoke, primerljive s Koprom in Ljubljano.

V obnovljenem  Tomosovem bloku so lani prodali  več kot 60 
stanovanj  po 3300 do 4300 evrov za kvadratni meter.  Foto: Zdravko Primožič/FPA
V obnovljenem Tomosovem bloku so lani prodali več kot 60 stanovanj po 3300 do 4300 evrov za kvadratni meter.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

PRIMORSKA > Kupiti želimo trisobno stanovanje s približno 75 kvadratnimi metri površine. Hiter pregled spletnih nepremičninskih oglasov pokaže, da bi v Kopru ali Izoli težko našli kaj spodobnega za manj kot 200.000 evrov. V Sežani, Divači ali na Kozini se cene vrtijo od 130.000 do 150.000 evrov. V Novi Gorici prodajalci stanovanja ponujajo za 120.000 do 130.000 evrov, podobno je v Postojni in Ajdovščini. Nižje - nekoliko pod 100.000 evrov - pa so cene v Ilirski Bistrici in Idriji, kjer pa je oglasov in prodaj zelo malo.

Takšna hitra primerjava sicer ne more pokazati povsem realne slike nepremičninskega trga, a vendarle podobna razmerja opažajo tudi nepremičninski agenti.

Najdražje v Tomosovem bloku

Za najdražja stanovanja, ki so jih lani prodali v Kopru, so kupci plačali po 408.000 evrov, 383.000 evrov in 364.000 evrov, kažejo podatki geodetske uprave, objavljeni v Evidenci trga nepremičnin. Gre za stanovanja v Tomosovi stolpnici, velika po 128 kvadratnih metrov s 3,5 metra veliko shrambo, so pojasnili na geodetski upravi.

V Kopru 2440 evrov za kvadratni meter

“Lani je bilo v Istri približno 500 interesentov za nakup stanovanj. Povpraševanja je več kot ponudbe in to tišči cene navzgor,” pravi Matija Košir, vodja nepremičninske družbe Re/Max Obala. V Kopru so lani prodali skoraj 300 novih stanovanj: v Tomosovem bloku nekaj več kot 60 (po 3300 do 4300 evrov za kvadratni meter), v Zelenem parku nekaj več kot 60 (po 2500 do 2700 evrov za kvadratni meter) in 164 v Koprskih vratih nasproti sodišča (po 2200 do 3000 evrov za kvadratni meter).

Povpraševanje je v Kopru in celotni Istri več od ponudbe, kar tišči cene navgor. (Foto: Zdravko Primožič/FPA)

Najdražje v Idriji za 85.000 evrov

Najdražje lani prodano stanovanje v Ilirski Bistrici je doseglo ceno 80.000 evrov, kažejo podatki geodetske uprave. Gre za 68 kvadratnih metrov veliko stanovanje, zgrajeno leta 1966. V Idriji pa je najvišjo ceno, 85.000 evrov, lani doseglo stanovanje, veliko 109 kvadratnih metrov in zgrajeno leta 1990.

“To hlastanje za nakupom je vplivalo tudi na priložnosti posameznikov. Čez palec lahko rečemo, da so cene starih stanovanj dosegale cene novih. Ko se pojavi kaj iz zasebne ponudbe, se hitro proda, če je cena kolikor toliko ugodna, to pomeni do 2500 evrov za kvadratni meter. Oglas lahko izgine že po treh urah. Karkoli je na obali objavljeno s ceno pod 100.000 evrov, ni dolgo gor,” opaža Košir.

Geodetska uprava je izračunala, da je v prvi polovici lanskega leta cena kvadratnega metra stanovanja v Kopru znašala 2440 evrov (to je 42 odstotkov več kot leta 2015), drugod po Istri pa celo 2640 evrov.

1780

evrov za kvadratni meter stanovanja so lani plačali kupci v Novi Gorici

2440

evrov pa kupci v Kopru

Da bi cene padle, Košir ne pričakuje, saj večje gradnje niso napovedane. Stanovanja v nekaj manjših kompleksih, ki jih gradijo v Kopru in Izoli, naj bi bila že vnaprej rezervirana. Nekaj potenciala Košir vidi še v mestnih jedrih, predvsem v Kopru: “Investitorji odkupujejo stare nepremičnine in jih obnavljajo za trg. To je dobro za mestno jedro, ker prihaja nov rang kupcev.”

Premalo pa je tudi stanovanj za najem. “Cene so relativno visoke, izhodišče je približno deset evrov za kvadratni meter. Povpraševanja za 500 do 600 evrov mesečno je vsak dan veliko. Ni pa ponudbe.” Visokim najemninam botruje tudi povpraševanje po študentskih namestitvah. Na drugi strani pa se morajo mladi poleti izseliti, saj lastniki takrat - po še precej višjih cenah - oddajajo stanovanja turistom.

Boris Kaluža

Nepremičnine Land

“Kako naj se zgodi padec cen, če je v Postojni na voljo deset stanovanj in sta le dve primerni za določeno stranko? Plačala bo točno toliko, kolikor bo zahteval prodajalec.”

Najem v Sežani: 650 evrov na mesec

Veliko povpraševanje in pomanjkanje stanovanj v Istri vpliva tudi na ponudbo in oblikovanje cen na Kozini, v Divači ter Sežani. Najemnine v Sežani so podobne koprskim. “Trisobno stanovanje v Sežani je mogoče oddati za 600 ali 650 evrov,” pravi Jernej Suša iz agencija Ruj nepremičnine.

Prodajne cene v Sežani pa niso primerljive z Istro. “Novejša stanovanja se prodajajo po ceni 1750 do 1800 za kvadratni meter, starejša po 1500 za kvadratni meter. A tu stanovanj praktično ni in ne kaže, da bi v kratkem kaj gradili. Tudi ta stanovanja, ki so na razpolago, so večinoma stara, razen nekaj blokov. Zato lahko pričakujemo, da bodo cene še narasle,” ocenjuje Suša.

Podobne cene kot v Sežani so tudi v Divači in na Kozini. V obeh krajih so v minulih letih zgradili nekaj novih stanovanj, ki so jih dobršen del pokupile družine iz Istre. Takšno priseljevanje se še dogaja na Kozini, kjer so pred kratkim 33 stanovanj predali kupcem, zdaj gradijo 43 novih, še 18 naj bi bilo vseljivih prihodnje leto. “Kupci so iz Istre, Krasa, nekaj domačinov, opaziti je, da v okolici primanjkuje stanovanj. Večinoma gre za mlade družine,” povzema Jože Gojak iz agencije Lustrum, ki trži nova stanovanja na Kozini po ceni od 1400 do 1900 evrov za kvadratni meter.

V Novi Gorici čakajo nova stanovanja

Po podatkih geodetske uprave je bila povprečna cena kvadratnega metra stanovanja v Novi Gorici v prvi polovici lanskega leta 1780 evrov. Nekoliko nižje so cene v Ajdovščini, Bovcu, Tolminu in Idriji. “Cene kroji povpraševanje kupcev in pomanjkanje novogradenj. Kronično je pomanjkanje vseh vrst stanovanj predvsem v Novi Gorici, Ajdovščini in Tolminu. V Bovcu je veliko povpraševanja po apartmajih in stanovanjskih hišah za preureditev v apartmaje,” pravi Franci Repše iz agencije Renes.

V Novi Gorici je premalo stanovanj, zato so cene visoke, lani so znašale povprečno 1780 evrov za kvadratni meter. (Foto: Leo Caharija)

To viša tudi najemnine, ki so v Novi Gorici “že primerljive z najemninami v Ljubljani”. Oglasi kažejo: trisobno stanovanje v Novi Gorici stane 600 evrov na mesec, garsonjera 380 evrov.

V prihodnjih letih naj bi se to vendarle nekoliko spremenilo, ocenjuje Repše: “Osebno menim, da se bo rast cen v Novi Gorici umirila ali celo nekoliko padla z izgradnjo novih stanovanj, že se je začela gradnja prvega večstanovanjskega objekta.”

Stare hiše so drage in potrebujejo obnovo

Padcev cen stanovanj pa ne pričakujejo na Postojnskem in v okolici. “Kako naj se zgodi padec cen, če je v Postojni na voljo deset stanovanj in sta le dve primerni za določeno stranko? Plačala bo točno toliko, kolikor bo zahteval prodajalec,” oriše trg Boris Kaluža iz agencije Nepremičnine Land. V Postojni se kvadratni meter stanovanja prodaja po 1300 do 2000 evrov. “Premalo je cenovno dostopnih stanovanj, cenejših od 1600 evrov za kvadratni meter - od garsonjer do 75 kvadratnih metrov velikih - vseh kategorij in starosti.” Da se bo to kmalu spremenilo, ne kaže; nekaj projektov je sicer v zgodnji fazi priprave na gradnjo, katere izvedba pa je še negotova, pravi Kaluža.

Najemniški trg je tudi v Postojni podoben kot v drugih primorskih mestih - ker ni stanovanj, so cene visoke. Za garsonjero je treba odšteti najmanj 280 evrov na mesec, za dvosobno stanovanje 450 do 500 evrov.

Predrage so tudi stanovanjske hiše, še pravi Kaluža. “Na voljo so predvsem starejše hiše, zgrajene v letih od 1920 do 1980, ki so večinoma precenjene, glede na to, da potrebujejo celovito prenovo, ta pa lahko skoraj doseže strošek novogradnje.”


Komentar novinarja

Helena Race

Ni stanovanj za povprečne

Slovenski nepremičninski trg je kot čebula. Pri vsaki plasti, ki jo odstraniš, ti gre bolj na jok. Domnevajmo, da naj bi povprečen Slovenec s povprečno plačo, ki trenutno znaša 1234 evrov (neto), imel tudi povprečno stanovanje. Pustimo pri strani ekstrem, da bi moral za plačilo najdražjega stanovanja, ki je bilo lani prodano v Kopru, delati kar 27 let in pol, pri tem pa ne zapraviti niti enega samega evra. A oči se zasolzijo tudi, če pogledamo povprečno stanovanje v Kopru. Lani je bilo naprodaj ...

Preberi več

Najbolj brano