Trg Evrope bo le dobil večjo veljavo

Dolgo napovedovana ureditev Trga Evrope se je včeraj začela. Parkiranje na trgu in pred železniško postajo ne bo več mogoče, parkirna mesta bodo premaknili k muzejski lokomotivi, hitrost pa omejili na 30 kilometrov na uro, posodobili bodo javno razsvetljavo.

Delavci so začeli urejati Trg Evrope. Parkiranja ne bo več, območje 
bo osvetljeno, promet pa umirjen na 30 kilometrov na uro.   Foto: Mitja Marussig
Delavci so začeli urejati Trg Evrope. Parkiranja ne bo več, območje bo osvetljeno, promet pa umirjen na 30 kilometrov na uro.  Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA > S cvetličnimi koriti in parkiranimi avtomobili že leta popolnoma razvrednoten trg med Goricama so po nekaj letih napovedi včeraj začeli urejati. Na občini so dela napovedovali že lani spomladi in nato jeseni, a se je vse zavleklo zaradi pridobivanja soglasja Slovenskih železnic in služnostnih pogodb za posodobitev transformatorske postaje ter pripravo dokumentacije. Poleg ureditve prostora je elektrifikacija ključna zaradi prireditev in javne razsvetljave na tem območju.

Avtomobile bodo umaknili s trga

Včeraj so dela stekla, delavci pa so najprej začeli poseg na Kolodvorski poti. Na občini napovedujejo, da se prenove lotevajo celovito. Parkiranje pred železniško postajo in na trgu ne bo več mogoče, tam bo prostor le za intervencijska vozila, avtobus, taksije in invalide. “S talno in prometno signalizacijo bomo znižali hitrosti, tako da bo tam cona 30 kilometrov na uro,” je pojasnil županov svetovalec za investicije Mitja Pekeč. Tam bodo uredili cone skupnega prometnega prostora, kjer bodo pešci imeli prednost pred avtomobili.

Februarja mednarodni arhitekturni natečaj

Umik avtomobilov je le priprava na obširnejše urejanje širšega območja Trga Evrope oziroma mejnega pasu vzdolž Kolodvorske poti, za katerega bosta občini Nova Gorica in Gorica v okviru EZTS GO objavili mednarodni arhitekturni natečaj, ki ga je v prejšnjem mandatu napovedoval že takratni župan Matej Arčon. “Trenutno se usklajujemo z mednarodnim združenjem arhitektov, predvidoma bo natečaj objavljen 20. februarja,” napoveduje županov svetovalec Nejc Koradin. Za izvedbo natečaja je novogoriška občina rezervirala 70.000 evrov, dežela Furlanija - Julijska krajina pa jih bo dodala 100.000.

Na območju trga so predvideli polnilnici za električna vozila, s Slovenskimi železnicami pa so se uskladili, da bodo parkirna mesta pred postajo nadomestili na območju pri muzejski lokomotivi, kjer bodo po Pekečevih besedah zarisali ustrezno talno signalizacijo. Parkiranje na trgu bodo onemogočili s postavitvijo nižjih svetilk, s čimer ga bodo sočasno osvetlili. “Trg približujemo statusu, ki si ga zasluži kot stična točka somestja Goric, vstopna točka v mesto in pomembna turistična atrakcija. Z novo ureditvijo bo bolj prijazen za pešce, bolje osvetljen, prilagojen polnjenju električnih vozil,” poudarjajo v upravi mestne občine.

Območje trga bodo preuredili najkasneje do začetka maja. Pekeč ocenjuje, da se bodo dela najverjetneje končala že prej, bo pa veliko odvisno tudi od vremena. Občasno bo tam zaradi del prihajalo do delnih polovičnih zapor Kolodvorske poti, promet pa naj bi bil le občasno minimalno oviran, dodaja.

Letos kolesarska steza ob Kolodvorski poti

V letošnjem letu bodo predvidoma začeli urejati tudi območje zdaj degradirane Kolodvorske poti, kjer parkirajo tovornjaki in je še vedno brez javne razsvetljave. V okviru projekta Isonzo/Soča, ki ga vodi EZTS GO, bodo tam gradili kolesarsko pot, ki bo povezala solkanski kajakaški center (tam že gradijo brv čez Sočo) in kolesarsko pot proti Šempetru, ob njej pa postavili razsvetljavo in uredili zelene površine s parkirišči za kolesa, klopmi in podobnim.

Mestna občina je sicer ob delu Kolodvorske poti, kjer so parkirali tovornjaki, tuji šoferji pa so tam tudi prespali, postavila ovire in preprečila parkiranje. Novogoričani so namreč opozarjali, da je območje večkrat zasmeteno, tam tudi ni primernih sanitarij, košev za odpadke ali prostorov, kjer bi se lahko tuji šoferji zadrževali.


Najbolj brano