Gripa redči šolarje in tudi zaposlene

Gripa naj bi po predvidevanjih stroke vrhunec dosegla sredi meseca, pohod pa je začela dva tedna prej kot običajno. Dodobra je razredčila otroke v vrtcih in šolah, obolevajo tudi odrasli. Prevladuje okužba z virusom gripe A, razsaja tudi virus B.

 Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

PRIMORSKA > Pohod gripe po Sloveniji in na Primorskem po predvidevanjih epidemiologov, pediatrov in specialistov družinske medicine še ni dosegel vrhunca. Ta naj bi bil sredi meseca. Ob tem epidemiolog Boris Kopilović iz koprske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pravi: “Vsaka sezona gripe je na vrhuncu tik pred počitnicami in med njimi, se pa prav zaradi njih umiri, ker so otroci doma in je manj možnosti za prenos virusa.”

V koprski in novogoriški enoti NIJZ iz tedna v teden opažajo naraščanje obolevnosti zlasti med malčki v vrtcih in šolarji, torej v starosti med 4. in 15. letom. Hkrati se gripa intenzivno širi tudi med odraslimi, še posebej med aktivno zaposlenimi.

“Potrjena sta oba tipa virusa gripe, A in B, je pa A bolj razširjen. Še vedno veljajo nasveti o okrepljeni higieni rok in kašlja, izogibanju zaprtih prostorov z veliko ljudmi in opozorilo, naj oboleli ostane doma,” pravi zdravnik Mario Fafangel iz novogoriške NIJZ.

Oba sogovornika omenjata še, da se odrasli srednjih let le redko cepijo, tudi otrok ne pripeljejo na cepljenje, zato sta obe skupini ljudi zdaj tarči okužb. “Žal se niti zdravstveni delavci ne cepijo množično, čeprav bi se zaradi dela z ljudmi morali,” pravi Kopilović.

Glede grožnje z novim koronavirusom 2019-nCoV iz Kitajske sogovornika poudarjata, da bolj množično ljudje obolevajo za gripo in da je treba zato prav gripi nameniti veliko pozornost. Panika zaradi tega neznanega virusa je odveč, v veljavi so za to sprejeti protokoli z ukrepi.


Najbolj brano