Ustanovili civilno iniciativo kanalskih občanov Danes!

V Kanalu so ustanovili civilno iniciativo, poimenovano Danes! Kot pojasnjuje član Miha Stegel, jih je aktiviral nedavni poziv zdravnikov, želijo pa delovati v širšem kontekstu. Na dan izredne seje v Kanalu, na kateri bodo pristojne institucije pojasnjevale, v kolikšni meri sta v občini obremenjena okolje in zdravje ljudi, napovedujejo miren shod občanov.

Na predstavitvi civilne iniciative je bilo premalo prostora za vse 
udeležence.
Na predstavitvi civilne iniciative je bilo premalo prostora za vse udeležence.  

KANAL > Dvorana v Kanalu je bila v nedeljo, ko so predstavljali pravkar ustanovljeno civilno iniciativo (CI) Danes!, nabito polna, precej jih niti ni moglo v dvorano. “Naše vodilo je delovati nepolitično, spoštljivo in v dobrobit ljudi. Aktiviral nas je poziv zdravnikov, vendar si želimo delovati v širšem kontekstu. Treba je stopiti skupaj, se aktivirati in oživiti skupnost,” je razlog za ustanovitev iniciative razložil član Miha Stegel.

Kot pravi, je množična udeležba zainteresiranih občanov spodbudna, a ne more biti razlog za veselje ali zadovoljstvo, saj kaže, da je v občini in v celotni dolini nekaj res zelo hudo narobe, če je očitna potreba po takšni civilni iniciativi.

Miha Stegel

civilna iniciativa Danes!

“Ne smemo si privoščiti, da bi bili tiho. Če zdaj ne stopimo skupaj, se nikoli več ne bo nihče postavil za nas.”

Ne iskati krivca, ampak rešitve

Kot izpostavljajo, je zdravstveno stanje zaskrbljujoče, odseljevanje mladih pa katastrofa za občino. “Naš namen ni iskati krivca. Gre za to, da ohranimo zdravo pamet in se usmerimo v prihodnost,” je prepričan Stegel. Zato poudarja, da je medsebojno obtoževanje in ukvarjanje s preteklostjo brezplodno. Čeprav poudarjajo, da bodo odpirali širše teme, začenjajo pri zdravju. Nenazadnje je trenutno najbolj aktualna tema postopek izdaje soglasja za povečanje sosežiga odpadkov v Salonitu, ki ga vodi agencija za okolje, in z njim povezan nedavni množični poziv več kot 400 goriških in slovenskih zdravnikov.

“Vsi poudarjamo, da so potrebni strokovni argumenti. O našem zdravju imajo lahko strokovno mnenje samo zdravniki. Sprejeti moramo, kar nam pravi zdravniška stroka, šele nato se lahko obrnemo na kemike in inženirje, kako izboljšati in rešiti tehnični problem,” poudarja Stegel, prepričan, da je treba zahtevati bolj odgovoren odnos do državljanov in da je skrajni čas za celostno nacionalno strategijo ravnanja z odpadki, ki ne bo žrtvovala ljudi. “Če zdaj ne stopimo skupaj, se nikoli več ne bo nihče postavil za nas.”

“Pokazati moramo, da nas skrbi in nam ni vseeno”

Kot dodaja, v civilni iniciativi spoštujejo društvo EKO Anhovo in dolina Soče, ki že vrsto let opozarja na ekološko in zdravstveno problematiko in je pripomoglo, da je ta tema sedaj tako v ospredju. Prav tako pa civilna iniciativa Danes! ni nadomestek za kakršnokoli ekološko društvo ali civilno iniciativo, še pravi Stegel in napoveduje, da se bodo pridružili akciji zbiranja podpisov v podporo zdravnikov, ki jo je začelo prav društvo EKO Anhovo in dolina Soče.

Predstavniki zdravnikov se bodo poleg predstavnikov ministrstev za okolje in prostor ter zdravstvo, agencije za okolje in Salonita Anhovo 13. februarja udeležili izredne seje v Kanalu, na kateri županja Tina Gerbec in občinski svet pričakujejo argumentirano in strokovno razpravo glede onesnaženosti okolja in tveganja za zdravje v občini. Javnost sicer ne bo smela biti prisotna v dvorani, kar pa ne pomeni, da je ne bo pred njo. Nasprotno, je prepričan Stegel. “Ne smemo si privoščiti, da bi bili tiho. Zato na ta dan vabimo društva in posameznike, da skupaj organiziramo miren in kulturen zbor, da pokažemo, da nas skrbi in nam ni vseeno,” napoveduje.


Najbolj brano