Robert Šumi namerava KPK voditi z zgledom

Robert Šumi, ki naj bi ga predsednik države Borut Pahor imenoval za novega predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), verjame, da bo s svojim znanjem in izkušnjami izboljšal ugled te ustanove v javnosti. “Zelo pomembno je, da je v sami komisiji dobro vzdušje, ki je nenazadnje predpogoj za aktivnosti,” o tem, kako KPK povrniti ugled, razmišlja Šumi.

Robert Šumi se zavzema za ozaveščanje na vseh ravneh družbe, od vrtca naprej. Foto: STA
Robert Šumi se zavzema za ozaveščanje na vseh ravneh družbe, od vrtca naprej. Foto: STA

LJUBLJANA > Robert Šumi je doktor znanosti s področja poslovne etike in kadrovskega menedžmenta. Doslej je bil zaposlen v policiji, kjer je zadnjih 15 let deloval prav na področju krepitve organizacijske in osebne integritete, preprečevanja korupcije in drugih oblik neetičnosti.

Reference, ki so prepričale Pahorja

Med drugim je predsednik odbora za etiko in integriteto v policiji ter vodja centra za raziskovanje in socialne veščine v policiji. Od lani vodi tudi izobraževanja za druge skupine javnih uslužbencev o tem, kako krepiti integriteto ter prepoznavati in preprečevati korupcijska tveganja, nasprotje interesov in druga neetična ravnanja v javnem sektorju. Zadnjih deset let sodeluje kot mednarodni strokovnjak v različnih evropskih institucijah; med njimi so Svet Evrope, Greco, OVSE in Frontex. Šumi je tudi visokošolski učitelj.

Robert Šumi

novi predsednik KPK

“Višje kot si na položaju ali hierarhični lestvi, večjo odgovornost imaš do družbe, organizacije in zaposlenih ter ne zgolj večjo moč odločanja.”

Te reference in program dela KPK so predsednika države Boruta Pahorja prepričale, da Šumija izbere za novega predsednika KPK. Imenovanja na funkcijo s šestletnim mandatom Pahor še ni podpisal. Počakal je, da se Šumi prej predstavi javnosti. “Predsednik republike ocenjuje, da dr. Šumi s svojim strokovnimi, organizacijskimi in vodstvenim izkušnjami pri svojem dosedanjem delu in izkazanim poznavanjem pristojnosti in poslanstva Komisije za preprečevanje korupcije ter predvsem z visoko stopnjo osebne integritete izpolnjuje vse strokovne kriterije za opravljanje te funkcije,” je izbiro povzela Pahorjeva sodelavka Nataša Kovač.

Verjame v moč preventive

Šumi je v svoji viziji izpostavil profesionalizem in potrebo po okrepitvi organizacijske integritete ter pozitivne podobe komisije v javnosti. Okrepiti je treba tudi vlogo KPK pri povezovanju z drugimi institucijami. Zavzema se za ozaveščanje na vseh ravneh družbe, od vrtca naprej. Poudarja pomen preventive, ki jo je treba še okrepiti. “Preventiva in ozaveščanje sta namreč dolgoročno veliko bolj učinkovita kot nadzorstvena in represivna aktivnost, če prav sta ti dve nujni sestavni del aktivnosti komisije,” je poudaril v svoji viziji.

Po njegovem je treba okrepiti tudi zavedanje o vlogi vodenja z zgledom. “Višje kot si na položaju ali hierarhični lestvi, večjo odgovornost imaš do družbe, organizacije in zaposlenih ter ne zgolj večjo moč odločanja,” je izpostavil. KPK bi na tej točki morala nuditi podporo pri oblikovanju kompetenčnega modela za zaposlene v javni upravi.

Sedanjemu predsedniku KPK Borisu Štefanecu se mandat izteče 31. marca. Štefanec se je prijavil za nov mandat, vendar ga izbirna komisija ni uvrstila na seznam kandidatov, ki izpolnjujejo vse pogoje. Štefanecu, ki je zaradi tega pisal predsedniku republike, so iz Pahorjevega urada odgovorili, da pojasnila, zakaj ni prišel v ožji izbor, lahko da le izbirna komisija. Preverili so sicer Štefanecove očitke, da sta bila dva člana izbirne komisije v konfliktu interesov. Po besedah Nataše Kovač so od članov izbirne komisije dobili zagotovila, da je komisija delala odgovorno, profesionalni in da so bile vse odločitve sprejete soglasno.

Na javni poziv za novega predsednika KPK se je sicer prijavilo devet kandidatov, izbirna komisija je kot primerne ocenila štiri.


Komentar novinarja

Jana Krebelj

Pravljica o KPK

Poleg vsega ostalega je imel odhajajoči predsednik KPK Boris Štefanec posluh tudi za inovativno ozaveščanje javnosti o integriteti in korupciji. Zapomnili si ga bomo, kako je otrokom v vrtcih prebiral pravljice. V realnem življenju smo zadnjih šest let opazovali tragikomedijo, dramo, burlesko in tragedijo obenem. Vsega po malem je bilo, le elementov pravljice, kjer ne koncu dobro zmaga nad zlim, svet pa je za odtenek boljši, ni bilo opaziti. Mednarodni indeksi, ki merijo stopnjo zaznavanja ...

Preberi več

Najbolj brano