Noben pregled ni nikoli odveč

Rak je v svetu in pri nas vse večji javno zdravstveni problem. Zato sta pomembna čim zgodnejše odkrivanje in zdravljenje, skupaj z zdravim načinom življenja. Današnji svetovni dan boja proti raku je namenjen ozaveščanju o teh boleznih.

Tudi pri nas je vse več raka na pljučih.
Tudi pri nas je vse več raka na pljučih.  

Rak, ki se vse pogosteje pojavlja, ne izbira po spolu in starosti.

Vsako leto več raka

V Sloveniji vsako leto v povprečju za rakom na novo zboli več kot 14.000 ljudi, dobro polovico jih uspejo pozdraviti. Najpogostejše vrste raka pri nas so nemelanomski rak na koži, rak na prostati, na pljučih, na dojki in na debelem črevesu ter danki. Pri večini rakavih bolezni se število bolnikov s starostjo veča. Zdravniki opozarjajo, da lahko v Sloveniji zaradi vse daljše življenjske dobe in hitrega naraščanja starajoče se populacije v prihodnje pričakujemo še veliko več rakavih bolnikov.

Globalna kampanja

Mednarodna zveza za kontrolo raka - UICC s sedežem v Ženevi, vodi globalno kampanjo s ciljem okrepiti javno ozaveščenost glede preprečevanja raka. Namen je vse ozavestiti, kako s preprostimi dejanji, ki so del skrbi za lastno zdravje in življenje, zmanjšati tveganje za pojav raka. Teme te kampanje so kajenje, alkohol, fizična aktivnost, cepljenje, nevarnosti na delovnem mestu, UV tveganje, ukrepi vlade in odgovornost, enakost in enake možnosti vseh prebivalcev do storitev za zdravljenje raka, ozaveščenost, razumevanje, kaj lahko kdo naredi - posamezniki, vlade, poročevalci politike, šole, delodajalci, delovna mesta, mesta, skupnosti.

Žrtve pogosteje moški

Po podatkih Onkološkega inštituta največ prebivalcev Slovenije zboli in umre za tistimi vrstami raka, ki so posledica nezdravega življenja. Med slabe navade in razvade, ki botrujejo raku, sodijo kajenje, prekomerno uživanje alkohola, prekomerno hranjenje in debelost, fizična neaktivnost z zaležanim življenjskim slogom, uživanje hitre hrane in ocvrtih, mastnih ter sladkih živil, kronični stres in kronično nezadovoljstvo, kronična izpostavljenost onesnaženemu ozračju ter nevarnim kemikalijam brez zaščite ...

Podatki kažejo, da pogosteje obolevajo in umirajo moški. Zdravniki dodajajo, da zato, ker v večji meri uživajo alkohol, več jih je debelih in prekomerno hranjenih, več jih kadi in se ne ukvarja z rekreacijo.

14.000

prebivalcev Slovenije vsako leto na novo zboli za rakom

Koristi presejanja

Moški se neradi ali sploh ne udeležujejo preventivnih akcij, predavanj in organiziranih pregledov, kakršen je program Svit - državni presejalni program za odkrivanje predrakavih in rakavih sprememb na debelem črevesju in danki, ki ga vodi Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Podatki o teh vrstah raka potrjujejo, da število primerov upada od leta 2011 prav po zaslugi Svita. Od leta 2010, ko je bilo število novih rakov največje - 1724, je leta 2013 znašalo 1375. Razlog so organizirane kolonskopije v sklopu Svita, ko sproti odstranjujejo že predrakave spremembe in vse, ki imajo tumorje, takoj napotijo na nadaljnje zdravljenje.

Po podatkih Euro Health Barometra je Slovenija ena redkih evropskih držav, ki nudi tri državne presejalne programe za raka - Dora, Zora in Svit, Nacionalni register raka, ima sprejete smernice za obravnavo rakov, multidisciplinarni pristop pri zdravljenju in dostop do skoraj vseh registriranih bioloških zdravil.

Na voljo so vse boljša zdravila, med drugim imunoterapija, tarčna in biološka zdravila, vendar pa sta najpomembnejša odnos posameznika, skrb za zdravje in zdrav način življenja, skupaj z rednimi zdravniškimi kontrolami.


Najbolj brano