Ko se uresničijo plesne sanje

Člani novogoriške plesne skupine MN Dance Company so na povabilo produkcijske hiše ene najbolj poslušanih svetovnih glasbenih skupin BTS pripravili koreografijo za njihovo pesem Črni labod. V dveh tednih je video s pesmijo na kanalu youtube dosegel že več kot 27 milijonov ogledov. Pohvale za izjemno koreografijo in za visoko raven plesnega izražanja pa dežujejo z vseh koncev sveta.

Mladi plesalci novogoriške plesne skupine MN Dance Company, ki jo že deset let vodita profesionalna plesalca in koreografa Nastja Bremec Rynia in Michal Rynia, oktobra lani še zdaleč niso slutili, kaj bo za sabo prinesla koreografija za skladbo Črni labod (Black Swan) južnokorejske glasbene skupine BTS.

Skoraj bi spregledali pošto

“Med kopico ponudb za delo, ki jih dnevno prejemava v nabiralnik elektronske pošte, sva očitno spregledala povabilo produkcijske hiše Big Hit Entertainment. Zato so nama pisali večkrat, da želijo najino koreografijo na glasbo skupine BTS iz skladbe Črni labod,” pripoveduje Nastja. Ker je bil Michal tedaj ravno poškodovan, sta se odločila, da v ples vključita svoje dolgoletne učence, ki se izobražujejo v okviru njunega rednega plesnega izobraževanja v MN plesni šoli. Tako sta sestavila koreografijo in jo z izbranimi plesalci posnela v novogoriškem gledališču ter jo poslala produkcijski hiši. “Ker dobiva veliko tovrstnih ponudb, si ne obetava veliko od vsake, ampak le od tistih, za katere nam na koncu zagotovijo sodelovanje,” še doda. Ko so konec decembra v rokah držali letalske karte za Los Angeles, pa so se sanje šestih mladih nadarjenih plesalcev lahko začele. Novogoriški plesalci so sicer pred tem poznali skupino BTS, a se sploh niso zavedali razsežnosti, ki jih ta skupina ima.

“Že ko je produkcijska hiša objavila, kdo bo nastopal v Črnem labodu, so nam mnogi pisali, da se že veselijo te objave.”

Michal Rynia, koreograf in plesalec

Minule novoletne počitnice, ki so jih novogoriški plesni umetniki preživeli v Los Angelesu, so bile zanje nepozabne.

BTS – novi The Beatles

BTS, znana tudi kot Bangtan Sonyeondan, Bulletproof Boyscouts in od julija 2017 tudi kot Beyond The Scene, je sedemčlanska fantovska skupina iz Južne Koreje, ki je bila ustanovljena pod okriljem podjetja Big Hit Entertainment. Zasedba je bila za svojo glasbo že večkrat nagrajena, njihovi albumi gredo kot za med (prodajo jih v več milijonih izvodov) in držijo se prvih mest albumskih lestvic. Postali so tudi prva skupina po The Beatles, ki jim je uspelo v manj kot v enem letu imeti tri albume na prvem mestu lestvice albumov Billboard 200. Zelo popularni so predvsem v svoji domovini (Južna Koreja), na Japonskem in v drugih bližnjih azijskih državah, v zadnjih letih pa jim je uspel tudi preboj na mednarodno glasbeno sceno. Koncertirali so že v Združenih državah Amerike in Južni Ameriki ter tudi po Evropi. Iz dneva v dan imajo več sledilcev na socialnih omrežjih, prav tako nenehno raste število ogledov umetniškega filma za njihovo naslovno skladbo Črni labod z najnovejšega albuma. V dveh tednih je dosegel že več kot 27 milijonov ogledov.

Umetniški film za skladbo Črni labod ima na kanalu youtube iz dneva v dan več ogledov in pohval strokovnjakov. (foto: MN Dance Company BTS video)

“Že ko je produkcijska hiša objavila, kdo bo nastopal v Črnem labodu, so nam mnogi pisali, da se že veselijo te objave, zato so rasla tako njihova kot naša pričakovanja. Vedela sva, da bo izdelek profesionalen, a pri sestavljanju končnega izdelka nisva sodelovala,” poudari Michal. “Tako kot ostali sva video prvič videla 17. januarja,” doda. “In nato je začel zvoniti telefon, vsula so se sporočila ...,” še pripomni Nastja. Pohvale za izjemno koreografijo in za visok nivo plesnega izražanja še vedno dežujejo z vseh koncev sveta, o uspehu koreografov in njunega plesnega podmladka pa so doslej poročali številni tuji mediji, kot so BBC, CNN, MSN, Billboard, MTV, Rolling Stone, Dance Magazine, Metro UK, Globo Brasil, DNA India, Korea Now in mnogi drugi.

Poleg Nastje v filmu plešejo še Luka Vodopivec iz Prvačine, Gabriel Vassilli Biondini iz Tržiča v Italiji, Noemi Capuano iz Trsta, Meta Konjedic iz Brd, Matija Mačus iz Kromberka in Eva Podlogar iz Nove Gorice.

Premiera filma v razredu

Pesem Črni labod govori o tem, da se vsak umetnik kdaj počuti ujetega v svojih strahovih. “Vsak od nas ima strahove in dvome v samega sebe, zato se vsi ustvarjalci lahko poistovetijo s tem. Vsi težimo k popolnosti, ki jo je težko doseči. A če se poslušaš, potem ideje kar bruhajo iz tebe,” o tematiki videa razmišlja Nastja. Tudi mladi plesalci so jo takoj začutili, čeprav so sprva malce dvomili, da jih bo glasbena agencija izbrala. “Običajno plešemo na bolj mirne skladbe, zato nam je bilo sprva čudno, ampak je delovalo,” se plesnih vaj iz oktobra spominja najmlajša, 15-letna gimnazijka Meta. “Zelo sem vesela za to priložnost, ki sem jo lahko izkusila s svojimi najboljšimi prijatelji.”

Luka Vodopivec, 16-letnik iz Prvačine, v MN Dance Company pleše že celo desetletje in poučuje mlajše plesalce. V videu predstavlja črnega laboda. “Glavno vlogo je dobil, ker se nama je zdelo, da je za to vlogo najbolj primeren,” pove Nastja. “Izbrala sva ga instinktivno zaradi tehnične dovršenosti, njegove postave in dolgih rok, s katerimi ilustrativno upodobi labodja krila,” doda Michal. Dijak 2. letnika Šolskega centra Srečko Kosovel v Sežani si je premiero filma ogledal v razredu skupaj s sošolci, ki se izobražujejo za aranžerskega tehnika.

foto: Urška Boljkovac

Okusili so življenje profesionalnih plesalcev

“Izkusili smo, kakšno je življenje profesionalnih plesalcev. To bi rada počela vse življenje,” pa navdušenja ne skriva 16-letna Noemi, ki se je prav zaradi plesa preselila v Novo Gorico. “To je bila najboljša odločitev v mojem življenju.” Dijakinja ene od goriških višjih srednjih šol, ki tudi poučuje mlajše plesalce, je že nastopala z Nastjo in Michalom v eni izmed njunih celovečernih predstav. “To je bilo nekaj povsem drugega, kar počnemo običajno,” se je navezala na snemanje spota. Ekipa produkcijske hiše je poskrbela za ličenje, frizure, garderobo. Tudi za grelce, saj je bil v Los Angelesu kljub 17 stopinjam Celzija najhladnejši december do sedaj. Priskrbeli so tudi prevajalca, saj niso vedeli, da plesalci tako dobro govorijo angleško.

“Kljub temu da so imeli moji starši pomisleke glede videa, jih sam nisem imel in sem se z veseljem podal z ekipo čez lužo. Pot je bila dolga, časa pa malo, a se je splačalo za tako čudovito izkušnjo,” razmišlja 17-letni Matija, ki pleše že sedem let. “Nismo profesionalni plesalci, a uspelo nam je pokazati ljubezen do plesa, ki smo jo združili z ljubeznijo do glasbe in imeli priložnost spoznati tako veliko produkcijo, kot je ameriška. Na svetu je veliko število dobrih plesalcev, a to priložnost smo dobili prav mi, kar je neverjetno.”

Gabriel Vassilli Biondini iz Tržiča ima 18 let in v Novi Gorici pleše prvo leto, a se je takoj ujel s skupino. “Za zgled imam prav Nastjo in Michala in želim si iti po njunih stopinjah v smeri profesionalnega plesa. Naša decembrska izkušnja je bila nepozabna. Znašli smo se v filmskem svetu, polnem ljudi, ki skrbijo zate, a vsi smo bili tam z istim ciljem: da čim bolje opravimo svoje delo.”

foto: Urška Boljkovac

Plesna umetnost v videu

Konec decembra lani so novogoriški plesalci odleteli čez lužo in s svojo plesno mojstrovino postavili Novo Gorico na svetovni plesni zemljevid. “To nam je v teh dneh sporočila tudi Googlova analitika, ki je zaznala bistveno povečano število iskanj lokacij naše plesnega studia v Eda centru v središču mesta,” povesta Michal in Nastja.

Koreografijo za video so konec decembra v dveh dneh posneli v zapuščenem trgovskem središču v Los Angelesu. Pri tem je sodelovala številčna ekipa glasbene agencije Big Hit Entertainment in koproducentske družbe Freenjoy. “Doživeli smo pravo zvezdniško obravnavo, ki si jo bomo zapolnili za vse življenje,” misli ob spominu na snemanje strne 16-letna Eva, ki v MN Dance Company pleše štiri leta. “Prej sem spoznavala druge plesne zvrsti. Vesela sem, da so me sprejeli v skupino, ker se res dobro razumemo in smo kot družina,” je dodala dijakinja novogoriške gimnazije.

“Z Michalom sva želela tokrat dati priložnost našim učencem, ki že od malih nog plešejo pri naju. Veseli smo bili, da je glasbena agencija želela umetniški projekt, zaradi česar je video umetniški film, kjer se ples pokaže kot umetnost,” je še povedala Nastja, dijaki pa v en glas povedo, da so to bile do sedaj najboljše božično-novoletne počitnice. “Vmes sem se večkrat uščipnila in vprašala, ali sem res v Los Angelesu,” se nasmeje Noemi. V Novo Gorico so prispeli na silvestrovo ob 23. uri in nato vstop v novo leto praznovali skupaj v središču mesta.

Ples nima meja

“Dva tedna po izidu umetniškega videa z Nastjo ne moreva skrivati ponosa na vse plesalce, ki so na visokem nivoju koreografijo izpeljali zelo profesionalno,” še dodaja Michal, Nastja pa se spomni začetkov prav vsakega od njih in prizna, da opažata njihovo rast in napredovanje, ki so jo na plesnem parketu pokazali skozi leta. “Trudiva se nuditi kakovostno plesno izobraževanje na visoki ravni, ki zajema širok spekter znanj in uporabe telesa na pravi način,” še razloži. “Že več let si prizadevamo, da bi v Novi Gorici ustanovili profesionalni plesni ansambel. Kot je SNG Nova Gorica za igralce, naj bo MN Dance Company za plesalce. S tem bi plesalcem ponudili zaposlitev in ne bi dovolili, da gredo vsi plesni talenti v tujino,” še razmišlja na glas. “Ples nima meja. Je neverbalna komunikacija, ki pove in izrazi marsikaj. V tujini je veliko takih ansamblov, ki snujejo predstave, imajo abonmajsko ponudbo,” oriše Michal.

Novogoriški plesalci, ki so v koreografijo vnesli svojo dušo, upajo, da bo kmalu spet priložnost za kaj podobnega na področju umetniške ustvarjalnosti.

Mlade plesalce, ki so Novo Gorico postavili na svetovni plesni zemljevid, je sprejel tudi župan Klemen Miklavič. (foto: Alenka Ožbot)


Najbolj brano