Jelinčič ženi očita motenje posesti

Vila Jelinčičevih v Žusterni je bila včeraj v središču kar šesturne razprave na koprskem sodišču. Zmago Jelinčič Plemeniti svoji ženi Moniki Zupanc Jelinčič, s katero sta se pred očmi javnosti razšla že lani poleti, očita motenje posesti, ker je na hiši dala zamenjati ključavnice in naročila izklop vode.

Moniko Zupanc Jelinčič zagovarja odvetnik Damjan Merhar. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Moniko Zupanc Jelinčič zagovarja odvetnik Damjan Merhar. Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Razhod prvaka SNS Zmaga Jelinčiča Plemenitega s soprogo Moniko Zupanc Jelinčič odmeva v javnosti zaradi srditega sodnega boja za premoženje. Poslanec od soproge, s katero je bil poročen 16 let, zahteva vračilo “darila velike vrednosti”, luksuzne vile v Žusterni, ki jo je prenesel nanjo prek darilne pogodbe. O tem odloča ljubljansko okrožno sodišče, sodbo je Jelinčič pričakoval že v januarju, a je sodišče še ni izdalo.

Prvak SNS je na razpravo prišel v spremstvu odvetnika Petra Fašuna. (foto: Tomaž Primožič/FPA)

Monika Zupanc Jelinčič

“Dokler sodišče ne odloči o nepremičnini, želim, da stanje ostane takšno, kot je.”

“Zmaga sem prosila, naj ustavi vsa dela”

Medtem sta se zakonca v spremstvu svojih odvetnikov Petra Fašuna in Damjana Merharja včeraj sporekla tudi na koprskem sodišču pred sodnico Tino Benčič. Tokrat zaradi motenja posesti. Jelinčič je povedal, da so ga v novembru delavci, ki opravljajo zaključna gradbena dela v vili, opozorili, da iz pip ne priteka več voda in da zato ne morejo delati. Čez čas je iz Rižanskega vodovoda Koper dobil uradno pojasnilo, da je izklop vode naročila Monika Zupanc Jelinčič, ki se je predstavila kot lastnica, kar je dokazala z izpisom iz zemljiške knjige.

“Dokler sodišče ne odloči o nepremičnini, želim, da stanje ostane takšno, kot je. Zmaga sem obvestila o tem in ga prosila naj ustavi vsa dela, česar ni upošteval, s tem pa ustvarjal dodatne stroške,” je sodnici pojasnila, zakaj je naročila izklop vode. Ponovnega vklopa Jelinčič pri Rižanskem vodovodu ni dosegel. “Ker ni vode, ni mogoče nadaljevati del, kar pomeni, da od pogodbenih izvajalcev lahko pričakujem penale,” je dejal Jelinčič, ki je prepričan, da želi soproga nepremičnino prodati, medtem ko naj bi jo sam želel do konca urediti in nameniti kot dediščino za obe hčeri.

Zmago Jelinčič Plemeniti

“Ker ni vode, ni mogoče nadaljevati del, kar pomeni, da od pogodbenih izvajalcev lahko pričakujem penale.”

Kdo koga moti?

Medtem ko Jelinčič trdi, da gre pri žusternski vili za njegovo premoženje, nasprotna stran zagovarja, da gre za soposest in da je poslanec s tem, ko je - čeprav sodišče še ni odločilo o delitvi premoženja - nadaljeval z gradbenimi posegi, prvi zagrešil motenje posesti.

Enake argumente je bilo slišati tudi v drugi razpravi, ki se je vrtela okrog zamenjave ključavnic na vili. Jelinčič je povedal, da se je konec avgusta lani vračal iz Pirana in se ustavil v vili v Žusterni, kjer je naletel na soprogo, ki je bila v družbi prijateljice in ene od njunih hčera. Zahteval je ključ vile, ki mu ga je tudi izročila. “Zaklenil sem in vse skupaj povabil na kosilo v Snack Bar. Čez nekaj časa pa sem izvedel, da je ključavnica zamenjana, na hišo pa nameščena alarmna naprava,” je povedal poslanec.

Zakaj se je odločila za menjavo ključavnic, je Monika Zupanc Jelinčič pojasnila v delu razprave, ki je bil na njeno željo zaprt za javnost, Jelinčič pa je povedal, da je nato, “kot samopomoč, da ne bi prišlo do škode na objektu”, dal tudi sam zamenjati ključavnico vhodnih vrat, ključ pa izročil ženi. “Vendar mi ni izročil vseh ključev. Do tehničnih prostorov še vedno nimam dostopa,” je ugovarjala Monika Zupanc Jelinčič.

Razprava o tem se bo na koprskem sodišču nadaljevala 18. marca, ko bosta kot priči zaslišana prijatelja zakoncev Srečko Prijatelj in Andreja Gošek, medtem ko bo o motenju posesti z izklopom vode sodnica Tina Benčič v kratkem izdala pisno sodbo.


Najbolj brano