Novo vozilo za bistriške reševalce

V Zdravstvenem domu Ilirska Bistrica so včeraj odprli demenci prijazno točko, v uporabo pa predali tudi novo reševalno vozilo. V zadnjih dveh letih so ob finančni podpori bistriške občine in ministrstva za zdravje tako v celoti posodobili vozni park reševalne službe. V letošnjem letu pa se obeta tudi začetek gradnje novega prizidka k zdravstvenemu domu.

Župan Emil Rojc (levo) je vodji reševalne postaje Zdravstvenega doma Ilirska Bistrica Edinu Odobašiču 
predal ključe novega reševalnega vozila, ki bo nadomestilo starejše, že dotrajano vozilo. Foto: Katja Kirn Vodopivec
Župan Emil Rojc (levo) je vodji reševalne postaje Zdravstvenega doma Ilirska Bistrica Edinu Odobašiču predal ključe novega reševalnega vozila, ki bo nadomestilo starejše, že dotrajano vozilo. Foto: Katja Kirn Vodopivec

ILIRSKA BISTRICA > “Z novim reševalnim vozilom smo nadomestili starejše, že dotrajano vozilo, ki je imelo že precej kilometrov, pa tudi oprema je bila že dotrajana in stara,” je pojasnil vodja reševalne postaje Zdravstvenega doma Ilirska Bistrica Edin Odobašič.

V zdravstvenem domu so v zadnjih dveh letih posodobili celoten vozni park reševalne postaje, ki obsega pet reševalnih vozil, vozilo za sanitetne prevoze in vozilo urgentnega zdravnika za pomoč na terenu in obiske na domu. Za nakup štirih novih vozil so v zadnjih dveh letih namenili okrog pol milijona evrov, 318.000 evrov je prispevala Občina Ilirska Bistrica, ostalo pa ministrstvo za zdravje in zdravstveni dom.

500.000

evrov so v zadnjih dveh letih v Ilirski Bistrici namenili za nakup štirih novih reševalnih vozil

Urgenca ostaja in se bo še krepila

V okviru službe nujne medicinske pomoči (NMP) je trenutno zaposlenih 16 reševalcev. Težava je, ker imajo po normativih glede na število prebivalcev občine priznano samo eno ekipo NMP. “Ko gredo reševalci z zdravnikom na teren, prebivalci bistriške občine ostanejo brez ekipe nujne pomoči in takrat smo primorani poklicati na pomoč tudi enote iz sosednjih občin, Postojne in Sežane,” pojasnjuje Odobašič.

Glede govoric, da naj bi urgenco v Ilirski Bistrici zaradi pomanjkanja zdravnikov celo ukinili, pa nam je direktorica zdravstvenega doma Tamara Štemberger Kolnik zatrdila, da delo na urgenci poteka nemoteno, čeprav so zdravniki izredno obremenjeni, saj poleg svojih ambulant pokrivajo še urgentno službo in dežurstva, trenutno pa tudi šolsko ambulanto.

Med vikendi urgentno službo pokrivajo tudi z zdravniki, s katerimi sodelujejo pogodbeno. “To dolgoročno ne pomeni neke varnosti, zato iščemo nove zdravnike z razpisi tako v Sloveniji kot tudi v tujini. Letos ministrstvo za zdravje načrtuje celo razširitev nujne medicinske pomoči na tem območju. Mi smo namreč predvideni za satelitski urgentni center in če bo sprejet splošni dogovor, se bo naša služba lahko še širila z novim kadrom, ki bo pokrival potrebe tega centra,” pojasnjuje direktorica.

V zdravstvene domu so lani ostali tudi brez enega od dveh pediatrov. Starši otrok, ki so ostali brez izbranega zdravnika, pa se obračajo na urgenco, ki je tako še dodatno obremenjena. Kot je še povedala direktorica, trenutno urejajo potrebno dokumentacijo za zaposlitev nove pediatrinje iz Beograda, občina pa je zanjo že zagotovila tudi občinsko stanovanje.

Širil se bo tudi zdravstveni dom

Še letos naj bi se začela tudi dolgo pričakovana širitev zdravstvenega doma, za katero je občina letos zagotovila 200.000 evrov. “Dejavnosti zdravstvenega doma trenutno potekajo tudi zunaj matične stavbe, kar otežuje delo, prostorska stiska pa je tudi v obstoječih ambulantah. V kolikor nam bo uspelo v prizidek umestiti tudi lekarno, bo ta prostor zaključena celota tako z zunanjo ureditvijo parkirišča kot z novimi dejavnostmi, ki jih bo nudil zdravstveni dom,” je dejal župan Emil Rojc.

Tamara Štemberger Kolnik, ki zdravstveni dom vodi od oktobra lani, se je županu “zahvalila za posluh, ki ga ima za zdravstveni sistem”. Kot je povedala, bodo v nov prizidek preselili ambulanto družinske medicine, laboratorij in nekatere druge manjše dejavnosti. V izpraznjene prostore obstoječe stavbe pa bodo po obnovi in nadgradnji umestili patronažno službo, zdravstveno-vzgojni center ter pediatrično in šolsko ambulanto.


Najbolj brano