Sedežnica Prevala bo spet povezovala slovensko in italijansko kaninsko smučišče

Po poškodbi na sedežnici Prevala minulo sredo, ki naj bi jo povzročilo nihanje električne energije, bodo danes na Kaninu ponovno odprli povezavo med slovenskim in italijanskim delom smučišča. Včeraj so prvič z italijanskim helikopterjem sprožali plazove na obeh straneh.

Sedežnico Prevala so usposobili za varno povezavo z italijanskim 
smučiščem. Foto: Alan Cernatič
Sedežnico Prevala so usposobili za varno povezavo z italijanskim smučiščem. Foto: Alan Cernatič

KANIN > “Danes bo vse pripravljeno za nemoteno smuko na povezanem kaninskem smučišču,” nam je včeraj zagotovil vodja žičniških naprav v javnem zavodu Sončni Kanin Marko Mlekuž. Kot pravi, so v minulih dneh odpravili napako na vezju za pogon sedežnice Prevala, ki naj bi jo povzročilo nihanje na nestabilnem daljnovodu med Kobaridom in Bovcem, kar se ni zgodilo prvič. Posledice izpada minulo sredo so občutili tudi v bovških podjetjih. Na Elektro Tolmin sicer pravijo, da so ob pregledu ugotovili, da ni nujno, da je nihanje pri preskrbi energije povzročilo tudi poškodbo na digitalnem vezju na sedežnici Prevala.

Včeraj so uradno prvič s pomočjo italijanskega helikopterja sprožali plazove na italijanski in slovenski strani smučišča. “Sodelovanje je plod dogovorov, da bomo skupaj reševali problematiko plazov. V helikopterju sta bila vodji obeh smučišč, ki sta si najprej ogledala teren, nato pa je helikopter s tako imenovano napravo 'zvonec' sprožal plazove,” pojasnjuje Marko Mlekuž. S tem so se izognili tveganim vzponom mojstrov za sprožanje plazov na naši strani, ki še vedno peš rinejo v nestabilen teren in tako rekoč ročno sprožajo plazove in s tem ogrožajo svoja življenja.

Italijanski helikopter je včeraj uradno prvič sprožal plazove tudi na slovenski strani smučišča.

Na kaninskem smučišču je v zadnjih dneh zapadlo dodatnih 30 centimetrov snega na okoli štiri metre podlage, ker omogoča idealno smuko. Včeraj so steptali vse proge. Na italijanski strani je možno smučati do doline, imajo pa nekaj težav, ker so odvisni od umetnega zasneževanja.

Na slovenski strani ostaja proga Graben zaprta, kljub temu, da so sedežnico obnovili že pred začetkom sezone. “Na progo se stalno kruši kamenje, kar predstavlja za smučarje veliko nevarnost. Letošnja zima s temperaturnimi inverzijami povzroča velike težave. Upamo na nizke temperature, ki bi stabilizirale teren in s snegom zalile stene. V nekaj dneh bomo sprožili plazove tudi nad progo Graben in ugotovili, kako je z varnostjo padanja kamenja,” napoveduje Mlekuž. Kot poudarja, proge brez popolnega zagotovila varnosti za smučarje ne bodo odprli.


Najbolj brano