Največja lesena zgradba v Sloveniji

V Livadah bodo v prihodnjih dneh začeli graditi raziskovalni inštitut InnoRenew CoE, dve stavbi v velikosti 8.200 kvadratnih metrov in v vrednosti dobrih 11 milijonov evrov pa bi bili lahko dokončani proti koncu prihodnjega leta.

Čez nekaj let naj bi v Livadah zrasel tak inštitut.
Čez nekaj let naj bi v Livadah zrasel tak inštitut. 

IZOLA > Zgornja tri nadstropja glavne stavbe bodo v celoti lesena, zato bo inštitut največja lesena zgradba v Sloveniji doslej. Gradnja stavb raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE v Izoli se je z uvedbo izvajalcev v delo začela konec preteklega tedna. S partnerjem Marles Hiše Maribor d.o.o. bo raziskovalni center gradilo podjetje VG5 d.o.o., ki je bilo konec lanskega leta izbrano na javnem razpisu.

Stavbi inštituta Inno Renew CoE, ki bo nastal kot glavni cilj in rezultat projekta pridobljenega leta 2016, bosta iz hibridne konstrukcije lesa, betona in jekla. “Stavbi inštituta predstavljata raziskovalni projekt sam po sebi, saj bo med gradnjo in po njej na njih potekal intenzivni monitoring, ki bo omogočal vpogled v način staranja lesa v stavbah in lažje načrtovanje lesene gradnje v prihodnosti,” pravijo na Univerzi na Primorskem.

Projekt financirata Evropska komisija in Republika Slovenija, njegovo snovanje pa je zaznamovalo kar nekaj očitkov. Zasebni raziskovalni zavod bo namreč stal na zemljišču, kjer naj bi po prvotnih načrtih zgradili kampus, izolska občina pa mu je podelila stavbno pravico do leta 2105 in ga oprostila plačila komunalnega prispevka.


Najbolj brano