Židan: “Najlaže je oditi in pustiti projekte nedokončane”

Predsednik SD in DZ Dejan Židan je odstop predsednika vlade Marjana Šarca pričakoval, a je do te poteze kritičen. “Najlažje je oditi in pustiti pomembne projekte nedokončane,” je pripomnil. V SD se zavzemajo za predčasne volitve. DZ bi se s Šarčevim odstopom lahko seznanil v sredo, predčasne volitve bi bile lahko v drugi polovici aprila, je dejal. Židan je pred kratkim že prejel obvestilo Šarca o odstopu s funkcije predsednika vlade. Šarec naproša, da se DZ z njegovim odstopom seznani čim prej. Medtem pa je pričakovati, da bo predsednik republike Borut Pahor v sredo dopoldne opravil prve neformalne pogovore v zvezi z njegovimi ravnanji po odstopu predsednika vlade.

Predsednik SD in DZ Dejan Židan pravi, da bi predčasne volitve  
lahko bile v drugi polovici aprila. Foto: STA
Predsednik SD in DZ Dejan Židan pravi, da bi predčasne volitve lahko bile v drugi polovici aprila. Foto: STA

LJUBLJANA > Kot je v izjavi za medije v DZ dejal Dejan Židan, v SD niso nikoli sprejeli teze, da je vlada operativno nesposobna, če je manjšinska. Po njegovih besedah bi lahko naredili korak naprej pri stanovanjski problematiki in pri skrajševanju čakalnih dob v zdravstvu in dali v postopek zakon o dolgotrajni oskrbi.

Tu je morda razlika “med strankami, ki se zavedamo, kaj je naša odgovornost, in ne odstopimo, ko je breme pretežko”, in ostalimi. Aktualno vlado so podpirali tudi v težkih trenutkih, je poudaril.

S Šarčevim odstopom bodo po mnenju sindikalistov zastale nujno potrebne reforme

Odstop premierja Marjana Šarca bo po mnenju sindikalistov povzročil odmik od nujno potrebnih reform in ukrepov na področju zdravstva, dolgotrajne oskrbe in stanovanjske politike. Predsednica ZSSS Lidija Jerkič in predsednik Pergama Jakob Počivavšek si od nove vlade želita, da bo, ne glede na to, kaj se bo zgodilo, čim prej nadaljevala z delom.

Lidija Jerkič meni, da je bila odločitev premierja za odstop v razmerah, ko se je obetala blokada dela vlade, zaradi česar ne bi mogli sprejemati zakonodajnih predlogov, pričakovana. “Bo pa to ponovno povzročilo odlog odločanja o vsebinskih vprašanjih, ki smo jih vsi pričakovali, torej zdravstvene reforme, dolgotrajne oskrbe, začetega dela pri stanovanjski politiki, zakona o delovnih razmerjih, pokojninske zakonodaje ...” je naštela.

Po mnenju Jakoba Počivalška ostaja odprto vprašanje, kaj se bo zgodilo s spremembami zakona o zdravstvenem zavarovanju, začetkom dogovarjanja o celoviti spremembi pokojninskega in invalidskega zavarovanja, očitno bodo zastala tudi pogajanja v javnem sektorju. “Kar nekaj zadev je, ki bodo čakale, še posebej pa zdaj, ko so se začele tudi priprave na predsedovanje Svetu EU, pa priprava dokumentov evropskega semestra, ki vključuje dokumente za prihodnje obdobje,” je izpostavil.

Židan pričakuje, da bo odstopna izjava premierja Marjana Šarca še danes prispela v DZ, kar mu bo omogočilo, da se bo DZ že v sredo seznanil z odstopom. Glede na nadaljnje poslovniške roke bi bile predčasne volitve po njegovih besedah lahko v drugi polovici aprila. “Menimo, da bi novi predsednik vlade moral imeti mandat ljudi,” je poudaril.

SD ne bi šla v vlado, ki bi jo sestavljala desnica

V vlado, ki bi jo sestavljala desnica, SD ne bi šla, tudi če mandatar ne bi bil predsednik SDS Janez Janša. “Smo stranka, ki verjame v solidarnost, v socialne vrednote. Smo stranka, ki vnaprej pove, s kom želi vladati. Nekih bližnjic ne želimo iskati, zato verjamem in pričakujem, da bomo novega mandatarja z vsemi pooblastili, ki bo imel pogum svoj mandat izpeljati do konca, dobili po izrednih volitvah,” je ponovil.

Židan je zavrnil morebitno svojo odgovornost za padec vlade zaradi dopolnil, ki jih je SD predlagala k predlogu zakona, ki bi ukinil dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Poudaril je, da so v SD steber stabilnosti opredelili na zmožnosti pogovora, na uresničevanju dogovorov in na zavedanju, da so koalicijski partnerji sopotniki in ne nasprotniki.

Počivalšek: Odstop Šarca še ne pomeni potrebe po novih volitvah

Odstop premierja Marjana Šarca in vlade še ne pomeni potrebe po novih volitvah, meni predsednik SMC Zdravko Počivalšek. Po njegovi oceni je bilo volitev v zadnjem obdobju preveč. Imamo stabilno situacijo, ki bi jo lahko izkoristili za naprej, je dejal in dodal, da je odprt za pogovore v vseh smereh, na način, da je to v korist ene in druge strani.

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek: “Ne mislimo iti ne levo, ne desno, ne nazaj, ampak naprej.” Foto: STA

“Sem slutil, da se bo nekaj takega zgodilo, glede na vse to, kar smo v zadnjem obdobju doživeli,” je povedal Počivalšek. Na vprašanje, ali bodo poskušali oblikovati novo vlado, morda pod vodstvom prvaka SDS Janše ali predsednika NSi Mateja Tonina, pa je ponovil, da SMC zanima sodelovanje in vse tisto, kar je dobro za državo kot tako: “Ne mislimo iti ne levo, ne desno, ne nazaj, ampak naprej.”

Na vprašanje predvolilnega sodelovanja, ki ga je SMC ponudil Šarec, pa je Počivalšek odgovoril, da sodelujejo z vsemi. Pogovarjajo se o tem, na kakšen način bi lahko bilo Sloveniji bolje z enimi in drugimi.

Na vprašanje, ali je on pripravljen prevzeti mesto mandatarja, pa je odgovoril, da so vse opcije odprte.

Bratuškova: Šarec izbral politično nestabilno pot predčasnih volitev

Predsednica SAB Alenka Bratušek je razočarana, da so kot koalicijski partnerji za odstop predsednika vlade izvedeli iz medijev. "Šarec je izbral politično nestabilno pot predčasnih volitev, ki ljudem ne bo pomagala," je ocenila. Ne čudi je, da se je premier za odstop odločil sredi bojev med ministroma iz kvote LMŠ.

Predsednica SAB Alenka Bratušek: “Šarec je izbral politično nestabilno pot predčasnih volitev, ki ljudem ne bo pomagala” Foto: STA

Spomnila je, da so v SAB ob sestavljanju manjšinske vlade opozarjali, da bo delo težko in da bo treba veliko pogovorov, usklajevanj, a Šarca takrat to ni motilo. SAB je bila ves čas dela te vlade konstruktiven partner, po ocenah Bratuškove so tudi veliko naredili.

"Mislim, da bo v naslednjih dneh čas pokazal, kaj se bo zgodilo. SAB bo jasno povedala, kaj so naše prioritete, kje se stvari dajo izboljšati. Nadaljevali bomo delo na vseh naših ministrstvih," je napovedala.

To leto bo po njenih besedah ključno za ukrepe na področju zdravstva in dolgotrajna oskrbe. "Želimo si, da Slovenija čim prej dobi stabilno, trdno vlado, ki bo znala delati kot tim. To smo pri tej vladi na žalost pogrešali," je dejala.

Pivčeva: V Desusu smo pripravljeni tudi na predčasne volitve

Nova predsednica Desusa Aleksandra Pivec je ob napovedi odstopa premierja Šarca ocenila, da so v Desusu pripravljeni tudi na predčasne volitve. Pred nadaljnjimi odločitvami se želi posvetovati s ključnimi ljudmi v stranki in novimi organi, ki bodo po spremembi vodstva stranke po volilnem kongresu konstituirani v četrtek.

Predsednica Desusa Aleksandra Pivec je ocenila, da so v stranki pripravljeni tudi na predčasne volitve. Foto: STA

Na vprašanje, ali je pripravljena na pogovore z vsemi, če je kakšna možnost, da se sestavi drugačna koalicija, je dejala, da bo več o tem povedala v prihodnjih dneh, saj bi rada to odločitev oziroma razmišljanje prediskutirala v stranki. Kot je spomnila, je že pred kongresom Desusa povedala, da so pripravljeni na vse opcije. "Prav gotovo se v tem trenutku počutimo pripravljene na možnost predčasnih volitev," je prepričana.

Na vprašanje, ali bi se Pivčeva osebno videla v vladi Janeza Janše, je odvrnila, o tem težko govori osebno. "Ne želim nobenega soliranja znotraj stranke. Vendarle mislim, da bomo dali takšno odločitev, ki bo primerna za stranko, ne zame osebno," je dejala pred začetkom današnje seje DZ.

Spomnila je tudi na svoje stališče, da ni navdušena nad preuranjenimi izjavami poslanca Roberta Polnarja, da bi podprl mandatarja, ki bi se njemu zdel primeren. "Mi nastopamo kot enotna politična skupina," je dejala in dodala, da se ji zdi prav, da ključne stvari prediskutirajo znotraj organov stranke in potem dajejo izjave, ki so vsaj približno konsenz ali kompromis.

Kot je še dajala, s Šarčevim odstopom ni bila seznanjena in njegova poteza jo je resnično presenetila.

Janša: Predčasne volitve najbolj verjetna možnost, organi SDS o nadaljnjih korakih ta teden

V SDS bodo po odstopu premierja Šarca ocenili razmere in se odločili o nadaljnjih potezah, izvršilni odbor bo zasedal v četrtek ali petek. Predsednik SDS Janez Janša pa meni, da so daleč najbolj verjetna in verjetno daleč najboljša možnost predčasne volitve. SDS predlaga, da čas dotlej politika izkoristi za sprejem nujno potrebnih zakonov.

Predsednik SDS Janez Janša meni, da so daleč najbolj verjetna in verjetno daleč najboljša možnost predčasne volitve. Foto: STA

Po besedah Janše je pred nami čas, ko se bo politika ukvarjala sama s sabo in z volivci, zato v SDS po današnjem srečanju poslanske skupine predlagajo, da tudi ta čas ni popolnoma izgubljen. Tako vabijo na pogovore o tem, da čas do druge polovice aprila, ko bodo po Janševih ocenah naslednje volitve, izkoristijo za sprejem nekaj nujno potrebnih zakonov, ki jih Slovenija čaka že leta ali desetletja.

Naštel je zakon o pokojninsko-demografskem skladu, ki je že pripravljen, zakon o skrajšanju čakalnih vrst v zdravstvu, ki ga je pripravila Zdravniška zbornica Slovenije in vložila NSi, ter zakon o javnih naročilih v zdravstvu. Slednjega bodo po Janševih navedbah v kratkem vložili, s tem pa "napadli enega ključnih korupcijskih problemov".

"Morda bomo te zakone v času, ko pač vlade ni, lažje sprejeli in se bodo tisti, ki so doslej te zakone zavračali, ali pa zavračali same pogovore, pripravljeni pogovarjati. Tudi zato, ker bodo volivci v tem času mogoče bolj senzibilni," je ugotavljal Janša. Po njegovih besedah ni govora o partnerstvu v vmesnem času, pač pa o zdravem razumu.

V aktualni sestavi DZ je po njegovem mnenju zelo težko sestaviti trdno razvojno koalicijo. "Mogoče bi se dalo sestaviti neko koalicijo, ki bi naredila manj škode od te, ki je danes dokončno razpadla. Je pa tudi tukaj veliko dvomov," je dodal.

SDS bo odločitev o nadaljnjih korakih sprejela na svojih organih, a predsednik stranke osebno meni, da so predčasne volitve daleč najbolj verjetna in verjetno tudi daleč najboljša možnost. SDS je nanjo pripravljena, je zatrdil.

Ocenjuje tudi, da bodo volitve - kakršne koli bodo - ustavne. Ne samo zato, ker rok, ki ga je določilo ustavno sodišče za spremembo volilne zakonodaje, še ni potekel, pač pa tudi zato, ker če bi bile volitve po tem zakonu protiustavne, so bile po njegovih besedah protiustavne vse od leta 1992.

Tonin: Predčasne volitve najboljša izbira, kakršna koli nova koalicija bi bila izjemno težavna

Predsednik NSi Matej Tonin je odstop Šarca pozdravil: "To je ena razumnejših potez tem letu in pol." Po letu in pol opravljanja tekočih poslov in izgubljenega časa za Slovenijo so po besedah Tonina najboljša možnost predčasne volitve. Po dosedanjih pogovorih bi bila kakršna koli nova koalicija izjemno težavna, je ocenil.

Predsednik NSi Matej Tonin o odstopu premierja: “To je ena razumnejših potez tem letu in pol.” Foto: STA

Tonin je v izjavi za medije v DZ pojasnil, da ima danes zvečer NSi izvršilni odbor, na katerem bo stranki predlagal, da v teh okoliščinah ni smiselno oblikovati nove koalicije. "Ta nova koalicija bi bila šibka, po nekaterih napovedih se izkazuje, da bi bila tudi še naprej razdeljena. Samo po nepotrebnem bi podaljševali agonijo," je opomnil.

Na vprašanje, ali bi se morda lahko glede alternativne koalicije še premislil, je odgovoril, da je v politiki mogoče vse. Kot je dejal, ne gre nikogar nikoli izključevati, pač pa je treba pustiti vrata odprta.

Do morebitnih predčasnih volitev si bodo v NSi prizadevali pod streho spraviti še dva zakona, in sicer interventni zakon o čakalnih vrstah v zdravstvu in dopolnitve kazenskega zakonika. Gre za to, da bi v slovenskem zdravstvu uporabili vse vire za odpravo čakalnih vrst in da bi pregon spolnih zlorab do skrajnosti zaostrili, je pojasnil.

Na vprašanje o morebitnih spremembah volilne zakonodaje pa je Tonin odgovoril, da je praksa takšna, da se v procesu volilne kampanje oziroma volitev te zakonodaje ne spreminja. "Mislim, da je zgodba s spremembo volilnega sistema za ta mandat končana," je še povedal.

Po oceni Jelinčiča bodo še tekli pogovori o drugi vladi

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je v odzivu na odstop premierja Marjana Šarca ocenil, da bi morebitne predčasne volitve potekale "na čudnih temeljih", saj volilna zakonodaja še ni bila spremenjena. Ocenil je, da "se bomo pogovarjali o drugi vladi". O tem, kdo bi jo vodil, je po besedah Jelinčiča še prezgodaj govoriti, je pa kandidatov kar nekaj.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je ocenil, da "se bomo pogovarjali o drugi vladi". Foto: STA

Predsednik republike Borut Pahor je vodil že več sestankov na temo sprememb volilne zakonodaje, ki jih pričakuje ustavno sodišče, vendar pa rezultata teh pogovorov še ni. Če bi na volitve po aktualni zakonodaji šli po novembru, bi bile te neustavne. Če bi vendarle sprejeli novo zakonodajo, pa v letu sprejema ne sme biti volitev, je opozoril. "Godlja je popolna," je dejal Jelinčič in se obregnil tudi ob "slabo napisano ustavo".

O tem, kdo bi bil v primeru oblikovanja nove koalicije mandatar, je po besedah Jelinčiča še prezgodaj govoriti. "Mislim, da je kandidatov kar nekaj. Počakajmo," je odgovoril na vprašanje, ali bi za mandatarja podprl predsednika SMC Počivalška. Obenem je ocenil, da je prvak NSi Tonin "morda bliže mandatarstvu" kot predsednik SDS Janša.

Vprašanje, ali SNS s katero od strank ne bi sestavljala koalicije, pa je komentiral z besedami, da mora stranka biti pripravljena "včasih tudi stisniti zobe in v dobrobit države narediti kakšno drugačno potezo".

O odstopu predsednika vlade Jelinčič pred današnjo Šarčevo izjavo za medije ni bil obveščen. Je pa po njegovem mnenju premierjev odstop posledica odstopa finančnega ministra Andreja Bertonclja.


Najbolj brano