Iz državnega planinskega tekmovanja zmagi v Litijo in v Idrijo

Lanski zmagovalci državnega tekmovanja Mladi in gore - ekipa osnovne šole Spodnja Idrija - so naslov najboljših prepustili ekipi osnovnošolk iz Litije. Med srednješolskimi ekipami primat že vsa leta ohranjajo idrijski planinci - letos ekipa deklet Nore na gore.

Državno tekmovanje Mladina in gore z zmagovalno srednješolsko 
ekipo iz Idrije in mentorjem Nacetom Breitenbergerjem (skrajno 
desno). Foto: Saša Dragoš
Državno tekmovanje Mladina in gore z zmagovalno srednješolsko ekipo iz Idrije in mentorjem Nacetom Breitenbergerjem (skrajno desno). Foto: Saša Dragoš

SPODNJA IDRIJA > Organizatorji državnega, minulo soboto že 31. planinskega tekmovanja Mladi in gore, so zmagovalci v kategoriji višje stopnje osnovnih šol. Lanski prvaki Pr'farski štrukljevci, ki so s šolo, zlasti pa s planinskim društvom Idrija in krovno zvezo, prekaljeni v znanju in organizaciji, so celodnevno dogajanje prepletli kulturno, družabno in z merjenjem znanj. Zmago so prepustili osnovnošolkam iz Litije, v srednješolski kategoriji pa je, kot vedno doslej, ostala v Idriji.

Nujno znanje za preprečitev nesreč v planinah

Za razliko od mlajših planincev so srednješolci sodelovali šele petič. Ob prvo uvrščeni ekipi Nore na gore (Barbara Čibej in Zala Serženta Seljak) je tudi drugo mesto osvojila idrijska ekipa Gorska mulca. Bronasto medaljo so v Podnanos odnesle Nanoške zmagovalke.

“Tekmovanje Mladi in gore je delček velikega mozaika planinskih dejavnosti, ki navdušujejo mlade. Analiza kaže, da je v planinskih vrstah kar 9,1 odstotka osnovnošolcev, med celotno slovensko populacijo pa imamo tri odstotke članov. Najmanj jih je ob koncu srednje šole, potem številka spet raste. Naša dejavnost je raznovrstna in lepa, če imamo znanje, da nas narava ne preseneča,” je predsednik krovne planinske zveze Jože Rovan poudaril pomen planinstva in znanja.

Srednješolce s tekmovanjem spodbujajo k obojemu. Osnovnošolcev niti ni treba, saj se je 24 ekip na državno uvrstilo iz regijskih tekmovanj.

Po pisanju testov so izluščili sedem finalnih ekip. Pred polno dvorano so se merile v različnih veščinah - od poznavanja gorstev, varnosti gibanja v gorah, prvi pomoči, branja planinskih kart, poznavanja opreme, prve pomoči do vedno najtršega oreha - orientacije. Za sprostitev so se pogovorili z vrhunskim alpinistom in piscem 16 knjig Vikijem Grošljem. V šali jim je povedal, da se bo zresnil pri 95 letih. Resno pa jim je razložil, da že vse od potresa v podhimalajskem Nepalu aprila 2015, ki je ga je doživel skupaj z njegovimi prebivalci, zbira pomoč za zanje. Zahvalil se je vsem, ki kupujejo njegove knjige in s tem pomagajo. Med finalistkami so bile kar tri idrijske ekipe in mentor vseh (tako kot tudi srednješolskih) je Nace Breitenberger. Od primorskih ekip je bila v finalu še postojnska. Najboljši idrijski ekipi se je tokrat izšlo za drugo mesto. Zmago so v Litijo odnesla dekleta ekipe Pepa hrib. V obeh kategorijah natečaja Veter v laseh - likovnega in literarnega - je zmagala Lara Vadnjal iz Pivke za PD Postojna.


Najbolj brano