Na lovu za 50 milijoni evrov

Z ustanovitvijo komisije država izpolnjuje obljubo, da bo pomagala pri iskanju denarja za celovito prenovo turističnega centra Kanin. Zagotoviti bi bilo treba 50 milijonov evrov EU, države in občine, saj zasebnega kapitala v gradnjo infrastrukture ne bodo vključevali. Če bo vse po sreči, bodo na Kaninu začeli graditi prihodnje leto.

Komisija bo poiskala  možnosti, kje dobiti 50 milijonov za celovito 
obnovo centra Kanin.  Foto: Občina Bovec
Komisija bo poiskala možnosti, kje dobiti 50 milijonov za celovito obnovo centra Kanin.  Foto: Občina Bovec

POSOČJE > Kakšne so možnosti za obsežne naložbe na slovenski strani Kanina, bo raziskala komisija s predstavniki ministrstva za finance, za gospodarski razvoj in tehnologijo, za infrastrukturo in služba vlade za regionalni razvoj. Izsledki bodo znani v začetku marca.

Letos po denar in gradbeno dovoljenje

Komisija je zavihala rokave in opravila več pripravljalnih sestankov. “Njena naloga je iskanje pravnih podlag in vseh možnosti, da bi pritegnili ostanke kohezijskega denarja ob zaključevanju zdajšnje finančne perspektive,” je včeraj povedal poslanec Danijel Krivec, ki je vodil skupino za prenovo kaninske smučarske infrastrukture, na osnovi katere so leta 2016 smučišče ponovno pognali.

Največ bo šlo za gondolsko žičnico

Največji denarni zalogaj je gradnja nove krožno kabinske žičnice, ki bo stala okoli 24,5 milijona evrov. Celotna oprema smučišča skupaj s sistemoma za proženje plazov in za zasneževanje je ocenjena na 14,5 milijona evrov. Osem milijonov je predvidenih za gradnjo nove spodnje postaje z garažno hišo in vso potrebno infrastrukturo, pet milijonov za nekoliko premaknjeno končno postajo z restavracijo in infrastrukturo za goste, osebje in strojno opremo.

Potrebovali bi približno 50 milijonov evrov. “Ko bo denar zagotovljen, se bodo v skupino vključili še strokovnjaki, ki bodo pripravili projekt in vse potrebno za pridobitev gradbenega dovoljenja. Po zdajšnji časovnici naj bi dovoljenje za gradnjo pridobili do konca tega leta,” nakazuje Krivec. Skupina za prenovo Kanina se je odločila, da bo objavila le en razpis za pripravo projekta in dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja in za gradnjo. S tem se bodo izognili dolgotrajnim proceduram, možnostim za anekse in pritožbam. Izbrano podjetje bo iskalo dobavitelje materiala in gradbenike.

Zasebnega kapitala ne bodo iskali

Na lanski predstavitvi idejne zasnove, ki jo je pripravila francoska družba Stem International, so poudarili, da bi denarna konstrukcija “zdržala”,če bi dobili 75 odstotkov nepovratnega denarja, za 25 odstotkov pa bi iskali druge vire. Krivec pojasnjuje: “Pri tem je prišlo do spremembe. Iz javnih virov moramo zagotoviti ves denar, ker na zasebne vlagatelje v smučarsko infrastrukturo ne moremo računati, saj takih junakov praktično ni. Če bi jih iskali, bi proceduro podaljševali in zapletli. Denar naj bi zagotovili EU, država in po možnosti in pogojno nekaj še lastnica infrastrukture, Občina Bovec.” Dodaja pa, da bi bilo pozneje možno pritegniti komercialnega upravljalca, lahko pa bi vztrajali tudi pri javnem, kakršen je Sončni Kanin oziroma na italijanski strani Promotur.

Danijel Krivec

poslanec DZ

“Na zasebne vlagatelje v smučarsko infrastrukturo ne moremo računati, saj takih junakov praktično ni.”

Tesno povezani z Italijani

Občina Bovec in država sta tesno povezani z italijanskim upravljalcem smučišča Sella Nevea Promoturjem in deželnimi oblastmi. “Tudi oni po svojih poteh iščejo denar za naložbe, ki jih načrtujejo na severni strani Kanina. Srečanje v Trstu načrtujemo prihodnji mesec, marca še skupni sestanek z evropskimi poslanci na Kaninu v smislu promocije skupnega projekta,” napoveduje Krivec. Italijani načrtujejo novo sedežnico Gilberti in novo smučarsko progo, ustrezno za zahtevnejše tekmovalne dogodke. Furlanija - Julijska krajina je v zadnjih letih za smučišče Sella Nevea namenila 40 milijonov evrov, za vsa smučišča pa več kot 200 milijonov evrov. Kot poudarja Krivec, so načrtovane naložbe v čezmejni Kanin pravzaprav edini konkretni gospodarski projekt ob slovensko italijanski meji in zato računa na njegovo podporo.


Najbolj brano