Lastnik palače Panajotopulo zaradi papirologije izgublja potrpljenje

Koprski podjetnik Ratko Mandič, lastnik že desetletja propadajoče spomeniško zaščitene palače Panajotopulo v Bertokih, nestrpno čaka, kdaj se bo lahko lotil njene obnove. Birokratski klobčič se odvija počasneje, kot je pričakoval. “Nimam še papirjev v rokah, zato je tudi o programih na tem območju prezgodaj govoriti. Izgubljam potrpljenje,” pravi.

V tej zaščiteni palači so bili nekoč šolarji, nato vojaki, nazadnje pa 
so bila v njej stanovanja.  Foto: Tomaž Primožič/FPA
V tej zaščiteni palači so bili nekoč šolarji, nato vojaki, nazadnje pa so bila v njej stanovanja.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

BERTOKI > Potem ko je pred dvema letoma koprski občinski svet spremenil podrobnejšo namensko rabo kompleksa Panajotopulo, in sicer iz območja za stanovanja v območje za centralne dejavnosti (trgovine, poslovni lokali ...), so lani jeseni pripravili še javno razgrnitev in obravnavo dopolnjenega osnutka občinskega podrobnega prostorskega načrta za to območje. Naslednja faza je sprejem občinskega odloka, o čemer bodo koprski svetniki odločali na eni od prihodnjih sej.

Poletna rezidenca plemičev Gravisi

Palačo Panajotopulo naj bi leta 1825 zgradila koprska družina Gravisi in jo uporabljala kot poletno rezidenco. Stavbni kompleks, ki ga sestavljajo stanovanjsko poslopje, gospodarski objekti in oblikovan vrt, je zaščiten kot profana stavbna dediščina. Gre za tipičen primer podeželske vile, nastale v stoletni tradiciji paladijanskih vil, ki so bile umeščene v mestno zaledje. Namenjene so bile počitku, razvedrilu in izobraževanju. Po 2. svetovni vojni je v njej delovala šola, nato jo je zasedla takratna vojska. Notranjost glavne stavbe je bila konec 50. let prejšnjega stoletja predelana za potrebe samskega doma, pozneje pa so v njej uredili stanovanja.

Za piranski zavod so načrti sprejemljivi

“Upam, da bo dokumentacija kmalu dopolnjena še z mnenjem Elektra Primorske in Rižanskega vodovoda in se bodo zadeve premaknile stopnjo višje,” se nadeja podjetnik Ratko Mandič. Napoveduje, da se bo obnove lotil po navodilih in smernicah zavoda za varovanje kulturne dediščine.

Ratko Mandič

Ratko Mandič, lastnik palače Panajotopulo

“Pobudo, da bi v parku za palačo tudi v prihodnje organizirali družabne dogodke, podpiram, ker mislim, da je to dodana vrednost za kraj.”

Zagotavlja, da bodo pri idejni zasnovi upoštevali paladijsko tradicijo vile, zato meni, da bo rešitev kakovostna in bo spoštovala arhitekturno dediščino palače. “V zunanjost palače ne nameravamo posegati, ohranili pa bomo tudi vrt, saj želimo v celoti slediti slogu nekdanje podeželske vile,” pravi.

Etbin Tavčar iz piranske območne enote zavoda za varstvo kulturne dediščine pravi, da so nameravane spremembe oziroma dopolnitve podrobnega prostorskega načrta za palačo in okolico z vidika varstva kulturne dediščine sprejemljive. “Ob pregledu dokumentacije smo ugotovili, da dopolnjeni predlog upošteva varstvene režime,” pojasnjuje.

Panajotopolo, Panatojopolo,Panatoiopolo ...? Panajotopulo!

V preteklosti se je zapis imena palače pojavljal v različnih oblikah. Preverjanje je pokazalo: edini pravilni zapis imena je Panajotopulo.

O načrtih in dejavnostih, ki jih namerava umestiti v prenovljeno vilo na dobrih 550 kvadratnih metrih površine, je Mandič skrivnosten. Pred kakšnim letom je sicer za naš časnik razkril, da bo tam uredil družinsko vodeno zobozdravstveno kliniko z nastanitvami, ki bi jih potrebovali pacienti po zahtevnejših posegih. Zdaj je v svojih izjavah previdnejši. “Odločil se bom, ko bom imel na mizi vse papirje,” je kratek.

Vrt za palačo bo ostal javno dostopen

Če je krajevno skupnost Bertoki in tamkajšnje Kulturno športno društvo Samo pred časom skrbela usoda vrta za palačo, kjer so dolgih 13 let pripravljali dobro obiskane glasbene večere, je zdaj jasno, da je bojazen odveč. “Park je v lasti koprske občine, a ga imamo v najemu. Pobudo, da bi tam tudi v prihodnje organizirali družabne dogodke, podpiram, ker mislim, da je to dodana vrednost za kraj,” ocenjuje Mandič. V koprski občini potrjujejo, da bo park še naprej javno dostopen.

“Na sestanku z investitorjem smo ugotovili, da se njegovi programi ujemajo z našimi interesi, poleg tega nam je skupna prenova palače in ureditev kompleksa z javnimi parkovnimi površinami,” je zadovoljen predsednik KS Bertoki Andraž Hribovšek.


Najbolj brano