Kakorkoli že ... ponovno uspešno

Novoletni koncert Obalnega komornega orkestra je za ljubitelje (ne le klasične) glasbe postal že stalnica prijetnega vstopanja v novo leto. V nedeljo so glasbeniki pod vodstvom Patrika Grebla poslušalce povabili na kar dva koncerta, na katerih so se jim pridružili člani En big banda s svojim mladim pevskim odkritjem Janezom Ivačičem, legendarna Elda Viler in harmonikarka Teja Udovič Kovačič.

 Obalni komorni orkester je tudi letos požel ovacije občinstva, a tokrat še posebej okrepljen tudi s člani obalnega En big banda.   Foto: Maja Pertič Gombač
Obalni komorni orkester je tudi letos požel ovacije občinstva, a tokrat še posebej okrepljen tudi s člani obalnega En big banda.  Foto: Maja Pertič Gombač

KOPER > Obalni komorni orkester, ki muzicira ter istrsko občinstvo razveseljuje in izobražuje že več kot tri desetletja, združuje tako profesionalne glasbenike kakor nekdanje učence glasbenih šol in študente, zveste glasbi, ki pa jim ni postala poklic. “V orkestru imamo vse vrste poklicev, zato se na vajah, še preden začnemo igrati, zmenimo vse kaj drugega,” se je pošalil Patrik Greblo, dirigent, aranžer in še marsikaj. Odkar je pred devetimi leti prevzel vodenje orkestra, je gotovo tudi motor dobre volje.

Za poslušalce vseh sort

Na koncertu, na katerem je vsebinske niti tkala Nataša Benčič, so predstavili program, ki je vključeval tako bolj ali manj pričakovano kakor nekaj zahtevnejših biserov, v katerih orkester pokaže potencial, ki nemalokrat presega morebitne predsodke o ljubiteljskem sestavu. Po konjeniški uverturi z Rossinijevim Williamom Tellom so za tovrstne užitke poskrbeli Straussov Cesarski valček ter skladbi z gostjo Tejo Udovič Kovačič na koncertni harmoniki - tretji stavek iz Aria Koncerta za harmoniko in orkester Igorja Naumoviča Šama in FearAstorja Piazzole.

Hvaležni Bertokom

Kar je za profesionalne orkestre samoumevno, za ljubiteljske običajno ni. Med drugim prostor za vadbo. Tudi zato se je Patrik Greblo v imenu glasbenikov, ki se na vaje vozijo z vseh koncev Istre, pa tudi od drugod, posebej zahvalil KS Bertoki, ki njihovim naporom in užitkom nudi zatočišče.

Harmonikarka se je pridružila tudi pri spremljavi posebne gostje, legende slovenske popevke Elde Viler iz Koštabone, ki je z zimzeleno LastovkoJureta Robežnika in Milana Jesiha, kasneje pa še z venčkom znanih napevov pri marsikom izzvala mrščavico ugodja, spet druge ganila do solz. Predvsem pa je ob strastni interpretaciji pokazala pevsko kondicijo, ki ji jo lahko zavida marsikateri mladi talent.

Enega teh, mladih nadarjenih navdušencev, so iskali člani zasedbe En big band, ki v Istri deluje od leta 2014, in ga lani prepoznali v 13-letnem Janezu Ivačiču s Štajerskega. Tako člani orkestra kakor mladi pevec so še dodatno napolnili oder in v sinergiji izvedli Pustite nam ta svet, skladbo iz nadaljevanke Čisto pravi gusar, in Bratovščino sinjega galeba. Mladi pevec je kasneje prepričljivo izvedel še znano White Christmas, a je za januar že nekoliko zaprašena božična pesem morda edina, ki bi jo zlahka pogrešali.

Nora misel za vrhunec

Vrhunec navdušenja je tudi s stoječimi ovacijami občinstva požela Nora misel v izvedbi Elde Viler, slovenska priredba italijanske uspešnice Patty Pravo Pazza idea iz leta 1973, ki jo je v slovensko uspešnico prepesnila Elza Budau. Za posebne užitke pa je poskrbel tudi “hišni” skladatelj, sicer violinist v orkestru, Gal Hartman, ki je v šaljivo avtorsko kompozicijo Novoletum sestavil nekaj v tem času najbolj prisotnih viž, Tihi noči Franza Gruberja pa z aranžmajem odvzel patos, ki ga poslušalec utegne zaznati, ko jo v pobožičnem času sliši petnajstič.

“Comunque vada, sarà un successo!” Ali kakorkoli bo že šlo, bo uspešno, je stavek, ki ga s sanremskih odrov najraje citira Greblo. In tudi letos je orkestru uspelo. Čeprav morda res velja razmisliti, da bi novoletni koncert in koncept prekvalificirali v spomladanskega.


Najbolj brano