Delfinka Moni ima mladička

Očitno je v tem času slovensko morje bogato z ribami, saj je bilo v sredo delfine videti na njihovi poti od piranske Punte do Fiese in spet nazaj do Pirana, kjer so zavili proti Sečoveljskim solinam. Da so se prikazali, je društvu Morigenos, ki se ukvarja z opazovanjem morskih sesalcev, sporočil piranski ribič, ki je njihov ples v Strunjanskem zalivu tudi posnel.

Delfini so se pri piranski Punti zelo približali obali. Foto: Tilen Genov/Morigenos
Delfini so se pri piranski Punti zelo približali obali. Foto: Tilen Genov/Morigenos

PIRAN > “Pri Piranu smo našli večjo skupino delfinov, v kateri so bile tudi mame z mladički. Večino delfinov, ki smo jih spremljali, zelo dobro poznamo, nekatere med njimi že 19 let,” so v sredo sporočili iz društva Morigenos in dodali, da so ob tem opazili nov naraščaj, mladiča, ki je plaval ob delfinki Moni.

Jata delfinov je štela od 20 do 30 posameznikov, sicer pa je v Tržaškem zalivu po podatkih društva Morigenos stalno prisotnih približno 150 delfinov. Člani društva monitoring delfinov v zalivu izvajajo skozi vse leto, veseli pa so vsakega obvestila o opažanju teh morskih sesalcev, ki ga lahko vsak sporoči na številko 031 771 077.

Kot pravi Tilen Genov, predsednik društva, jim redno spremljanje populacije delfinov ponuja odgovore tudi na druga vprašanja, na primer glede njihove ogroženosti, stopnje rodnosti, razširjenosti in razporeditve, vzorcev pojavljanja, migracij, vedenja, socialne strukture, rabe habitatov in pogostosti posameznih delfinov na posameznih območjih.

Pred Piranom opaženi delfini so že stari znanci članov društva Morigenos.

Monitoring izvajajo s plovilom in z metodo fotoidentifikacije, s katero prepoznavajo posamezne delfine. Ločijo jih po naravnih oznakah, kot so zareze, praske in brazgotine na telesih. S fotoidentifikacijo lahko opazujejo in preučujejo tudi kožne bolezni pri delfinih, proces celjenja ran, odraščanje mladičev in osebnost posameznih delfinov. Pomaga jim tudi pri določanju spola identificiranih delfinov.

Svoja opažanja v Tržaškem zalivu beležijo vse od leta 2002, ko je društvo začelo s svojimi aktivnostmi. Poleg raziskovanja, na podlagi katerega so lani objavili dve študiji - o socialni strukturi delfinov ter o onesnaževalih v delfinih -, organizirajo poletne tabore in izobraževalne aktivnosti. Tako so se denimo v Keniji udeležili usposabljanja ljudi s področja preučevanja kitov grbavcev. Društvo pa se je v 19 letih delovanja razvilo do te mere, da ima danes dva redno zaposlena in enega študenta.

Danes bodo člani Morigenosa v Ljubljani tudi pripravili 8. Noč delfinov, na kateri bodo predstavili zanimive dogodke, ki so se v društvu pripetili v prejšnjem letu, ter predstavili najnovejše raziskave in dognanja s področja raziskovanja delfinov.


Najbolj brano