Se bosta v zadevi Marina zagovarjala odvetnika?

“Z Dejanom Šurbkom sem bila strogo v odnosu klient-odvetnik. Veže me poklicna tajnost,” je danes na koprskem sodišču povedala odvetnica Maja Krašovec Orel. Sicer pa se je danes izkazalo, da sta se med osumljenimi v zadevi Marina znašla še dva mariborska odvetnika, ki sta sodelovala z nekaterimi od obtoženih.

Vesna Ternovec (prva z leve v prvi vrsti), Dejan Šurbek (na sredini 
v prvi vrsti) in  Jože Kojc (v drugi vrsti)  Foto: Tomaž Primožič/FPA
Vesna Ternovec (prva z leve v prvi vrsti), Dejan Šurbek (na sredini v prvi vrsti) in Jože Kojc (v drugi vrsti)  Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Na koprskem sodišču se je dane za nekatere od obtoženih v zadevi Marina nadaljeval (in nato tudi končal) predobravnavni narok. Skoraj vsi obtoženi v zadevi Marina, na čelu z Jožetom Kojcem, Dejanom Šurbkom in Vesno Ternovec, so krivdo za očitke iz obsežne obtožnice specializiranega državnega tožilstva decembra zanikali. Sodnica Tatjana Cvetičanin pa predobravnavnega naroka decembra še ni mogla zaključiti, ker je obramba potrebovala dodaten čas, da se opredeli do novih dokazov, ki jih je specializirano državno tožilstvo vložilo v sodni spis tik pred začetkom naroka.

Premalo časa za pripravo obrambe

Gre za poročilo, s katerim je Nacionalni preiskovalni urad dopolnil kazensko ovadbo v tej zadevi, in številne priloge s prepisi podatkov na zaseženih elektronskih napravah. Dopolnitev je, kot je povedal odvetnik Blaž Kovačič Mlinar, ki zagovarja obtoženo družbo Cratos, dolga več kot 160 strani, priloge pa so na več tisoč straneh.

Spomnimo, specializirano državno tožilstvo je obtožnico vložilo proti 19 obtoženim (vključno z družbo Cratos), nato pa še proti dvema. Prvi na seznamu obtoženim je podjetnik Sergej Racman, ki je nedosegljiv, zato je sodišče postopek proti njemu izločilo. Večini obtoženih tožilstvo očita kaznivo dejanje zlorabe prostitucije, trem Romunom pa trgovino z ljudmi. Po obtožbi naj bi izkoriščali stisko najmanj 413 žensk. Sicer pa naj bi obtoženi od otvoritve kluba Marina poleti leta 2014 do aretacij januarja lani zaslužili približno 21 milijonov evrov.

Nekateri odvetniki so danes povedali, da potrebujejo več časa, da se lahko - glede na količino dokazov - do tega opredelijo. Odvetnik Peter Žnidaršič, ki zagovarja Šurbka, je med drugim opozoril, da je policija potrebovala skoraj leto dni, da je pregledala zasežene elektronske naprave in da bi morala imeti tudi obramba na razpolago toliko časa za pregled novih dokazov. Šurbek je povedal, da gre za 50 do 60 terabajtov podatkov, v njih pa je da je “vse”. Dodal je, da potrebuje vpogled v vse, da bi lahko dokazal, da niso to, kar se jim očita.

Dveh odvetnikov ni bilo v Koper

Sicer pa je danes sodnica na narok povabila več odvetnikov, ki naj bi svetovali obtoženim glede legalnosti dejavnosti v klubu Marina na Ajševici. Med izvajanjem prikritih ukrepov so kriminalisti posneli tudi komunikacijo med odvetniki in obtoženimi. Odvetnikov Maje Praviček in Filipa Primca iz Maribora pa danes ni bilo v Koper, saj se je iz odgovorov specializiranega državnega tožilstva izkazalo, da naj bi bila osumljena. Sodnici sta sporočila, da glede na ta njun status ne bosta dajala nobene vsebinske izjave, zato sta ostala v Mariboru.

Obramba: Gre za poskus zastraševanja odvetnikov

“Gre za poskus zastraševanja odvetnikov,” je danes poudarila odvetnica Klementina Fincinger, ki zagovarja enega od treh obtoženih Romunov. Z njo so se strinjali tudi nekateri drugi odvetniki. Sodnica Tatjana Cvetičanin je poudarila, da mora sodišče ugotoviti, ali so bili obtoženi v pooblastilnem razmerju z odvetniki ali pa je šlo le za poznanstvo. Trojica vodilnih iz družbe Cratos - Kojc, Šurbek in Vesna Ternovec - se glede tega, kdo je podpisoval pooblastila z odvetniki, ni opredelila.

Odvetnico Majo Krašovec Orel so danes zaslišali na posebnem naroku glede predlogov obrambe za izločitev po njihovi oceni nezakonitih dokazov. Poudarila je, da je kot odvetnica dolžna varovati tajnost komunikacije s stranko. “Z Dejanom Šurbkom sem bila strogo v odnosu klient-odvetnik. Veže me poklicna tajnost,” je pojasnila. Odvetnica je bila Šurbkova zagovornica tudi na začetku tega kazenskega postopka.

Odvetnica Tea Mlinar Kovačič, ki zagovarja Vesno Ternovec, je opozorila, da se z dopolnitvijo kazenske ovadbe spreminja tudi dejansko stanje v obtožnici, zaradi česar bi jo moralo tožilstvo spremeniti ali pa bi se morala zadeva vrniti v preiskavo. Zaradi neenotne sodne prakse glede kaznivega dejanja zlorabe prostitucije je sodišču predlagala, da vloži zahtevo za oceno ustavnosti člena kazenskega zakonika, ki govori o tem kaznivem dejanju.

Obtoženi so danes zahtevali, da jim sodi senat in ne sodnica posameznica. Sodnica mora pred začetkom sojenja odločiti o predlogu za izločitev dokazov.


Najbolj brano