Pošta za dodatne delnice Intereurope še skoraj 3,5 milijona

Pošta Slovenije je povečala svoj delež v Intereuropi. V prevzemni ponudbi je pridobila dodatnega 8,7 odstotka delnic, s čimer se je njen delež povzpel na skoraj 81 odstotkov. Za dodatne delnice, pridobljene v okviru prevzemne ponudbe, je odštela skoraj 3,5 milijona evrov.

Pošta Slovenije je povečala delež v Intereuropi na skoraj 81 
odstotkov; med delničarji, ki so prodali delnice,  je bilo kar precej 
zaposlenih in nekdanjih zaposlenih. Foto: Sonja Ribolica
Pošta Slovenije je povečala delež v Intereuropi na skoraj 81 odstotkov; med delničarji, ki so prodali delnice, je bilo kar precej zaposlenih in nekdanjih zaposlenih. Foto: Sonja Ribolica

KOPER >Pošta Slovenije je v prevzemni ponudbi, ki se je iztekla 13. januarja, za preostale navadne delnice Intereurope (vse prednostne delnice je že imela v lasti) ponujala 1,45 evra za delnico. Ponudbo je sprejelo 990 delničarjev, ki so imeli v lasti 2,408.846 navadnih delnic; to je 14,31 odstotka vseh navadnih delnic in 8,76 odstotka vseh izdanih delnic družbe.

Prodajali tudi zaposleni in nekdanji zaposleni

Med Intereuropinimi lastniki je bilo pred objavo prevzemne ponudbe približno 16 odstotkov malih delničarjev, med njimi je bilo razmeroma veliko zaposlenih in nekdanjih zaposlenih. “Po naših ocenah se jih je kar precej odločilo prodati delnice. Zlasti nekdanji zaposleni, ki so zdaj upokojeni in pobliže ne spremljajo dogajanja in razmer, so se obračali na nas z vprašanji, ali naj delnice prodajo ali ne. Pomagali smo jim tako, da smo jim kaj razložili, nismo pa se opredeljevali do tega, ali se splača prodati ali ne. To se mora vsak odločiti sam. So bili pa nekateri, ki so kasneje še dokupovali delnice Intereurope, razočarani nad tem, kaj se je zgodilo s to njihovo naložbo,” je povedala Tjaša Benčina, predsednica sveta delavcev v Intereuropi.

Nadzornike vodi Boris Novak

Nadzorni svet Intereurope po novem vodi Boris Novak, sicer generalni direktor Pošte Slovenije. Tako so sklenili na nedavni ustanovni seji prenovljenega nadzornega sveta. Za Novakovega namestnika so imenovali Andreja Rihterja, člana poslovodstva Pošte. Poleg njiju v nadzornem svetu koprskega logista kot predstavnika kapitala sedita še Vinko Filipič, prav tako član poslovodstva Pošte, in Milan Perovič, nekdanji nadzornik Pošte.

Pošta za Intereuropo doslej skupaj 32,2 milijona

Po prevzemni ponudbi ima Pošta v lasti 22,235.236 delnic Intereurope, kar je 80,89 odstotka vseh izdanih delnic. Če upoštevamo še povezane osebe (gre za družbe Luka Koper in Luka Koper INPO, Kapitalska družba, Slovenski državni holding, Zavarovalnica Triglav ter Triglav Re), imajo zdaj v lasti skupno 93,59 odstotka vseh delnic koprskega logista.

Pošta je maja lani s konzorcijem bank - SID banka, NLB, Gorenjska banka, Nova KBM, SKB banka in banka Intesa Sanpaolo - sklenila pogodbo o prodaji 72,13 odstotka delnic Intereurope. Zanje je odrinila 28,75 milijona evrov, za delež, pridobljen v prevzemni ponudbi, pa še 3,49 milijona evrov.

Januarske skupščine najbrž ne bo

Intereuropa je za konec januarja sklicala skupščino, vendar se utegne zgoditi, da bo preklicana. Dnevni red ima samo eno vsebinsko točko - odločanje o soglasju za izvedbo obvezne prevzemne ponudbe za preostale delnice družbe Intereuropa RTC iz Sarajeva.

Ko je Pošta Slovenije pridobila večinski delež v Intereuropi, je postala zavezana za objavo obveznih prevzemnih ponudb tudi v drugih delniških družbah skupine Intereuropa: AD Intereuropa Beograd v Srbiji, Zetatrans AD v Črni gori in Intereuropa RTC v Bosni in Hercegovini. Glede slednje družbe je bosanska komisija za vrednostne papirje pred časom zahtevala, da prevzemno ponudbo za odkup delnic izvede Intereuropa, ki je bila tedaj delničarka družbe Intereuropa RTC. Do formalnega zaključka prevzemnega postopka Intereurope ima uprava te družbe omejitve v poslovanju, zato je Pošta Slovenije predlagala sklic skupščine, na katerem bi odločali o omenjenem soglasju.

Toda formalni postopek prevzema Poštinega prevzema Intereurope se bliža koncu. Pošta bo verjetno predlagala preklic te skupščine, saj ne bo več potrebna.


Najbolj brano