Razvoj že 20 let poganjajo ženske

Razvojna agencija ICRA je 20-letnico praznovala v topilniškem muzeju. Ne po naključju: to je največji projekt, ki ga je sooblikovala. Od projektnega denarja tudi živi. Rezultati, zlasti najuspešnejših projektov, so pomembno ublažili razvojno nazadovanje obeh občin.

Razvojno agencijo ICRA že 20 let poganjajo izključno ženske. Foto: Saša Dragoš
Razvojno agencijo ICRA že 20 let poganjajo izključno ženske. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Decembra 1999, ko sta občini Cerkno in Idrija s podjetniki oblikovali agencijo ICRA, sta se občini s pestro strukturo delovnih mest gospodarsko vzpenjali. A prav tega leta je Cerkno začelo pospešeno, Idrija pa zmerno upadati. Brez svetovanj in projektov, ki jih je uresničevala ICRA, bi bil njun padec občutnejši.

Stanje ni rožnato, mladi se odseljujejo

“Lani smo pridobili 1,3 milijona evrov, opravili 565 svetovanj za obstoječe in bodoče podjetnike, imeli 93 mednarodnih sodelovanj in 143 strokovnih sodelavcev. S 65 lokalnimi ponudniki smo sodelovali v različnih projektih. Tako vseh 20 let,” je poudarila direktorica Jožica Lazar. Sodelavk ima dvanajst. Leta 1999 jih je s prvo direktorico Andrejo Trojar Lapajna ledino oralo pet. Z izjemo zunanjih sodelavcev, v ICRA ni bil zaposlen noben moški.

Agencija je bila oblikovana, da bi občini, ki nista poznali brezposelnosti in sta imeli skromno razvito obrt in turizem, s projekti EU še pospešila, ohranila podeželje poseljeno in z rastjo podjetništva popestrila enostransko industrijsko ponudbo delovnih mest.

Obrnilo se je v nasprotno smer. Eta, edina velika družba v Cerknem, je strmoglavljala. Ob idrijskih Kolektorju in Hidrii, ki sta razvojno poleteli, so srednja in mala podjetja umirala. Prizadevanja obrtnikov in samostojnih podjetnikov, da bi, tudi s pomočjo ICRA, zapolnili vrzel, so sprva obrodila rezultate. Zadnjih deset let pa je število samostojnih podjetnikov v Idriji upadlo s 490 na 321, mladi pospešeno odhajajo. V 20 letih je v Cerknem število občanov med 20. in 40. letom starosti s 1527 padlo na 1015, v Idriji pa s 3568 na 2579. Za nameček je Idrija zdrsnila med 20 najstarejših občin v Sloveniji.

Uspešnica je podeželje

“ICRA je v sodelovanju s Kolektorjem spodbudila oblikovanje coworkinga, v katerem so na voljo štiri mesta za zagon podjetji. Je generator vsebin in izobraževanja,” je direktor uspešnega zagonskega podjetja Smart Optometry Žan Menart dal vedeti, da bi bilo brez ICRA podjetniško okolje še bolj siromašno. Z izobraževanjem odraslih je zapolnila veliko vrzel. Njena uspešnica je spodbujanje podeželja. “Pred desetimi leti, ko je cena mleku padla pod ekonomsko, smo se znašli v težavah. ICRA je pomagala pri vstopu na trg. Idrijske Krnice bi bile brez nje slabše razvite,” je povedal uspešni sirar Jure Vončina.

Novih podjetnikov na podeželju je precej. Na pokriti kmečki tržnici jih sodeluje 65. Najprodornejši so se prebili v trgovske verige in s pomočjo ICRA razvili prestižne produkte. Vasi so zato izgubile manj prebivalcev in so v povprečju mlajše od skoraj 47 let povprečno starih prebivalcev Idrije in Cerknega. “Z ICRA uresničujemo vrsto projektov. Najbolj zanimivi so sistem pametnega upravljanja z energetiko NEDO, Pametna stavba, pametno omrežje - pametno mesto 3 Smart, uvajanje novih oblik trajnostne mobilnosti. Pri razvoju podeželja dobro sodelujemo s Cerknim in Logatcem. Tudi brezplačni prevozi z zavodom Sopotniki so pobuda ICRA. Na tako podporo sem ponosen,” je poudaril župan Idrije Tomaž Vencelj.


Najbolj brano