Prihodnji mesec bodo začeli prenavljati Hotel Koper

Edini mestni hotel v Kopru bo po napovedih novega lastnika Aleša Piščanca v prenovljeni podobi in z zvezdico več prve goste sprejel junija. Nova preobleka bo temeljila na zapuščini arhitekta Eda Mihevca, ki je hotel z adaptacijo prejšnje stavbe zasnoval leta 1950.

 Hotel Koper v današnji podobi pred začetkom prenove, ki naj bi 
bila po napovedih dokončana do poletja. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Hotel Koper v današnji podobi pred začetkom prenove, ki naj bi bila po napovedih dokončana do poletja. Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Koprski podjetnik Aleš Piščanc je Hotel Koper kupil oktobra lani in zanj odštel 3,2 milijona evrov. Kot pravi, ga bodo obnova hotela in restavracije ter ureditev picerije v nekdanji papirnici in knjigarni DZS stali dodatna 2,5 milijona evrov. “Gre za velik finančni pritisk. Večinoma smo najeli posojilo, zato bomo morali poslovne načrte uresničiti, saj bodo banke terjale svoje,” se zaveda.

Aleš Piščanc

Aleš Piščanc, lastnik Hotela Koper

“Naredili smo študijo o zgodovini hotela, zato se bomo pri prenovi opirali na nekatere smernice in se pri določenih detajlih vrnili v preteklost.”

Po otvoritvi picerije sledi obnova Capre

Kakšni veliki posegi ne bodo potrebni, zato načrtujejo, da bodo picerijo odprli predvidoma konec februarja. “Hkrati bomo zaprli restavracijo Capra, ki jo bomo nato v prenovljeni podobi odprli do velike noči. Tudi za naše zaposlene, imamo jih 25, bo to najboljša rešitev,” Piščanc niza načrte.

Takšna bo picerija, ki jo bodo uredili v nekdanji papirnici in knjigarni DZS v pritličju Hotela Koper. Render: AKSL arhitekti

2,5 milijona evrov bo stala obnova hotela in restavracije ter ureditev picerije

Medtem so se že lotili tudi predpriprav za prenovo zelo dotrajanega hotela, ki bo ohranil 65 sob, dobil pa bo novo ime, ki za zdaj ostaja skrivnost. Nekaj rušitev so že izvedli, z večjo obnovo pa bodo začeli prihodnji mesec. V sodobnejši preobleki naj bi prve goste sprejel junija.

Hotel bo iz trizvezdničnega napredoval v štirizvezdničnega in bo obiskovalcem ponujal višjo raven storitev in opreme. Piščanc ne skriva želje, da bi s prenovljeno ponudbo in višjo kategorijo pritegnili goste z višjim standardom.

Hotel Koper so kot takratni hotel Triglav odprli na silvestrovo leta 1952.

Hotel Koper je zrasel kot Hotel Triglav, takšen pa je bil videti leta 1951.

Pri detajlih vrnitev v preteklost

Ker so naredili študijo o zgodovini hotela, se bodo pri prenovi opirali na nekatere smernice in se pri določenih detajlih vrnili v preteklost. “Strokovni elaborat je izdelala arhitekturna zgodovinarka in docentka na Fakulteti za humanistične študije dr. Neža Čebron Lipovec. Zapuščina arhitekta Eda Mihevca, ki je zasnoval hotel, se bo nadaljevala v sodobnem izrazu,” napoveduje Piščanc.

Barvna razglednica Hotela Triglav iz začetka 60. let ter zelena pergola, ki je pokrivala znamenito teraso.

V nekdanji sejni sobi hotela bodo uredili vip jedilnico, ponudbo pa bodo dopolnili še s prostorom za fitnes in manjšim centrom dobrega počutja. V hotelsko pročelje ne bodo posegali, bodo pa zamenjali vso stavbno pohištvo (okna, vrata), teraso bodo tlakovali in namestili bolj funkcionalne tende.


Najbolj brano