Zvečer v živo z izbora osebnosti Primorske 2019

Akcija Osebnost Primorske 2019 je tik pred vreliščem. Zmagovalca bomo razglasili na drevišnji zaključni slovesnosti v Gledališču Koper. Prireditev, ki se bo začela ob 20. uri, lahko v živo spremljate prek našega facebook profila in spletne strani.

 Finalisti izbora Osebnost Primorske 2019 so  v torek poklepetali in spoznali  ustvarjalce akcije v Studiu Hendrix Radia Koper. Drevi bo znano, kdo izmed njih bo domov odnesel zlato jabolko. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Finalisti izbora Osebnost Primorske 2019 so v torek poklepetali in spoznali ustvarjalce akcije v Studiu Hendrix Radia Koper. Drevi bo znano, kdo izmed njih bo domov odnesel zlato jabolko. Foto: Tomaž Primožič/FPA

Primorske novice, Radio Koper, Televizija Koper, Primorski dnevnik in Radio Trst A bomo drevi v koprskem gledališču gostili 12 osebnosti, ki so zaznamovale minulo leto. A le eni bosta pripadla naziv osebnost Primorske in simbolično darilo - zlato jabolko, skulptura kiparja Boštjana Drinovca.

Že petnajst let s pomočjo glasovanja bralcev, poslušalcev in gledalcev primorske medijske hiše izbiramo osebnosti, ki so najbolj zaznamovale primorski vsakdan. Plemenite, pogumne, drzne in delovne posameznike, sicer pa običajne ljudi, ki bodisi v svojem delovnem bodisi v prostem času s svojimi dejanji izstopajo iz povprečja v dobrobit malega človeka in družbe nasploh.

Umetniki, znanstveniki, športniki, gospodarstveniki ...

Bera izborov je zelo pisana, saj prihajajo mesečni kandidati in tako tudi letni zmagovalci z najrazličnejših področij, od umetnosti in znanosti do športa, gospodarstva, politike in še katerega.

Tako je tudi tokrat. Za naziv osebnost Primorske 2019 se potegujejo prevajalka Irena Mihelj, zborovodja Ivan Tavčar, lastnik smučišča SKI Bor Pavel Čuk, upokojeni kardiolog Boris Cibic, pisatelj in publicist Milan Rakovac, dobrodelni športni zanesenjak David Davidović, poveljnik državne enote za varstvo pred NUS Darko Zonjič, občinski redar Mihael Tomše, režiser Gregor Božič, predsednica društva Palčica Pomagalčica in dobrodelni škratki Larisa Štoka, predsednik sveta KS Jagodje-Dobrava Matjaž Gergeta in predsednik openske sekcije Vsedržavnega združenja partizanov Italije Duško Kalc.

Kdo bo prejel zlato jabolko, bo znano drevi na prireditvi v koprskem gledališču, ki se bo začela ob 20. uri. Spremljati jo bo mogoče tudi v živo na Radiu Koper in Radiu Trst A, posnetek pa bodo na Televiziji Koper predvajali 13. januarja ob 22.30.

Vsi dosedanji zmagovalci

Akcijo Osebnost Primorske sta zasnovala “soseda” v Ulici OF v koprskem mestnem jedru, Primorske novice in Radio Koper, kmalu se jima je priključila prav tako “soseda” Televizija Koper, nazadnje pa še tržaška kolega Primorski dnevnik in Radio Trst A. Prvi izbor osebnosti Primorske sega v leto 2005, zlato jabolko je domov odnesel srčni kirurg Tomislav Klokočovnik. Osebnost leta 2006 je prav tako prišla iz zdravniških vrst. Največ glasov si je namreč prislužil Erik Brecelj, ki je že takrat opozarjal na slabe razmere na Onkološkem inštitutu. Sledil jima je duhovnik Franc Prelc, ki je v Bertokih v sklopu Karitasa odprl center za pomoč alkoholikom, brezdomcem in ljudem v stiski. Boris Pahor, tržaški pisatelj, je bil osebnost Primorske leta 2008, Tea Leban, tedanja direktorica Varstveno delovnega centra Nova Gorica, pa leto kasneje. Leta 2010 je ta čast pripadla Petru Ventinu, gasilcu iz Pirana, ki je reševal življenja v poplavah.

Nato so bralci, poslušalci in gledalci ter komisija sodelujočih medijev zmago ponovno namenili Človeku v beli halji. Jadranka Vrh Jermančič, zdravnica, ki se v delovnem in prostem času bori proti raku, je bila namreč osebnost Primorske leta 2011. Njena naslednica je bila Pia Cah, dirigentka Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič. Leta 2013 je prvič zmagal par - Vladimir Krpan in pater Bogdan Knavs, ki sta na Sveti Gori pripravila mašo za vse žrtve vojn. Mlada tabornica Nina Kapelj, osebnost Primorske 2014, je po uničujočem žledolomu pomagala obnavljati gozdove. Jubilejno, deseto leto izbora je zaznamovala Angela Lampe, borka za gradnjo centra za osebe s posebnimi potrebami na Debelem rtiču. Vasja Klavora in Igor Komel, pobudnika postavitve spomenika slovenskim vojakom, padlim med soško fronto, v Doberdobu, pa sta bila drugi zmagovalni par. Leta 2017 se je veselil Benjamin Ličer Benđo, pilot, ki strast do letenja združuje s človekoljubno pomočjo in varovanjem narave. Na prireditvi pred letom dni je zlato jabolko izročil osebnosti Primorske 2018 Patriciji Lovišček, ki z zavodom Modri december že vrsto let širšo javnost ozavešča o avtizmu in aspergerjevem sindromu ter opozarja, da so med nami otroci in odrasli s to motnjo in da je sprejemanje “drugačnih” v družbi nujno.


Najbolj brano