Koncesija za rejo lipicancev za 25 let

Vlada je Kobilarni Lipica podelila trajno koncesijo za izvajanje javne službe v lipiški kobilarni. Prvi mož Kobilarne Lipica Matej Oset je prepričan, da bo olajšala upravljanje v Lipici.

Vlada je Kobilarni Lipica podelila 25 letno koncesijo za izvajanje 
javne službe, ki obsega tudi konjerejo in konjeništvo. Foto: Leo Caharija
Vlada je Kobilarni Lipica podelila 25 letno koncesijo za izvajanje javne službe, ki obsega tudi konjerejo in konjeništvo. Foto: Leo Caharija

LIPICA > Na ministrstvu za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo so pojasnili, da koncesijska pogodba pokriva štiri vsebinska področja - konjerejo, konjeništvo, upravljanje s premoženjem in investicijske dejavnosti.

Decembra 2018 ustanovljeno podjetje Kobilarna Lipica d.o.o. je prevzelo izvajanje nalog javne službe iz družbe Holding Kobilarna Lipica d.o.o., ki je bil zgolj začasni izvajalec javne službe. Prej začasna koncesija bo zdaj trajala 25 let. “Gre za zelo dobro popotnico v novem letu. To gotovo pomeni trajnejšo obliko upravljanja in lažje načrtovanje. Prepričan sem, da bo delo boljše, kot je bilo prej,” je bil ob novici vesel direktor Kobilarne Matej Oset.

3.937.651

evrov je predvidenih za leto 2019 iz državnega proračuna za izvajanje javnih služb v Kobilarni Lipica

Kot je razvidno iz javno dostopne koncesijske pogodbe, je nadomestilo za izvajanje javne službe za leto 2019 znašalo skorajda štiri milijone evrov, od tega je bilo 42 odstotkov denarja namenjenih za konjerejo, 36 odstotkov za konjeništvo in 22 odstotkov za upravljanje s premoženjem. Letno nadomestilo za izvajanje javne službe v posameznem proračunskem letu bodo sicer določali vsako leto znova, so še pojasnili na gospodarskem ministrstvu.


Najbolj brano