Pumovci v novih prostorih

Šestnajst mladih udeležencev programa Projektno učenje mlajših odraslih (PUM-O) in njihovi trije mentorji so se včeraj razveselili uradnega odprtja novih prostorov, ki so jih najeli v starem gasilskem domu. S tem so pridobili boljše pogoje za delo “prepotrebnega” programa, ki ga v Postojni izvajajo šele od lanskega aprila in ki že kaže spodbudne rezultate.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

POSTOJNA > “Zgodbe teh mladih niso enostavne, večinoma izhajajo iz težjih razmer in nimajo ustrezne družinske podpore, niso zaključili šolanja in ne vedo, kaj bi sami s sabo in kako v življenju naprej. Mentorji smo tisti, ki jim pomagamo, da bi našli novo pot, vstopali v družbeno življenje, se ponovno vključili oziroma uspešno zaključili izobraževanje ali našli prvo zaposlitev,” pravi Peter Vidmar, vodja programa PUM-O, ki ga izvaja Ljudska univerze Postojna. Program je namenjen mladim oziroma mlajšim odraslim z manj priložnostmi, ki zaradi različnih razlogov niso dokončali izobraževanja ali so brezposelni in so prijavljeni na zavodu za zaposlovanje. Program obiskujejo vsak delavnik med 8. in 14. uro, vanj so uradno vključeni deset mesecev, a tudi sicer vrat ne bodo nikomur zaprli.

Vidmar poudarja, da želijo mlade skozi različne dejavnosti, učno pomoč in neformalno učenje spodbuditi k aktivnemu vključevanju v družbeno življenje, raziskati njihove interese in močna področja ter krepiti kompetence, samopodobo in samozavest mladih. V novih prostorih bo to še lažje, saj so pridobili večji prostor za delavnice in učno pomoč, pisarno in kuhinjo, medtem ko so bili doslej v prostorih postojnskega mladinskega centra bolj omejeni.

Trenutno program obiskuje 16 mladih, med njimi je tudi nekaj mladoletnih migrantov brez spremstva, sicer pa jih v program večinoma usmeri zavod za zaposlovanje oziroma se mladi obvestijo med seboj sami.

Prostor za razmislek

Dvajsetletni Benjamin Škulj, ki je pustil šolo, nam je priznal, da bi brez vključitve v program, kamor rad prihaja predvsem zaradi dobrega vzdušja, težko našel motivacijo za nove korake v življenju. Zdaj se namerava vrniti v šolo. Podobno kot 19-letni Sandi Husič. “Že od prvega dne se imam odlično. Doma bi se dolgočasil, tukaj pa se družimo, ustvarjamo ... Mentorji nas usmerjajo in spodbujajo. Vsak dan doživimo nekaj novega,” pravi udeleženec in dodaja, da je program dobra priložnost za razmislek o življenjskih in poklicnih ciljih.

Čeprav program v Sloveniji deluje že 20 let, so ga v Postojni, kot 13. v državi, po daljšem prizadevanju uspeli pridobiti lani. Financirata ga evropski socialni sklad in ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Vodja Ljudske univerze Postojna Tina Bazjako je zadovoljna, saj je bil po njeni oceni prepotreben. Prav z odprtjem novih prostorov svojega najmlajšega programa pa je ljudska univerza začela tudi z obeleževanjem letošnje 60. obletnice delovanja.


Najbolj brano