Pet koristi pitja vode iz pipe

Manjšo porabo plastenk, skrb za neoporečno pitno vodo, zmanjšanje čezmerne telesne teže otrok, zmanjšanje kariesa na zobeh otrok in večjo učinkovitost otrok pri pouku - vse to prinaša preprost ukrep: spodbujanje šolarjev, da pijejo v šoli vodo iz pipe. Zanj so se kot prve v Sloveniji odločile štiri primorske šole: iz Kuteževega, Košane, Vrem in Trebč z vključitvijo v projekt Vodna šola.

Tako so se stekleničk, s katerimi bodo nadomestili plastenke, 
razveselili na košanski osnovni šoli.  Foto: OŠ Košana
Tako so se stekleničk, s katerimi bodo nadomestili plastenke, razveselili na košanski osnovni šoli.  Foto: OŠ Košana

KOŠANA, KUTEŽEVO, VREME, TREBČE V Sloveniji so podobne dejavnosti poskusno izvajali na štirih šolah, a ne tako sistematično in celovito, kot to počno Osnovna šola Košana, Osnovna šola Podgora v Kuteževem, podružnica OŠ Divača v Vremah ter Celodnevna osnovna šola iz Trebč v Italiji v sklopu evropskega projekta Vodna šola. Ta poteka v okviru programa Erazmus+, Strateško partnerstvo in združuje sedem partnerjev iz Avstrije, ki je koordinatorica programa, Anglije, Bolgarije, Češke, Nemčije, Italije in Slovenije.

Program Vodne šole so začeli na Dunaju leta 2016. ”Od tedaj je tam skoraj 75 odstotkov vseh osnovnih šol s skupno 50.000 učenci in 3000 učitelji postalo Vodna šola, kar pomeni, da njihovi učenci v šolah pijejo le vodo iz pipe. V šolah ne ponujajo ali prodajajo ostalih pijač, tudi starši jih ne dajejo otrokom. Učitelji otroke redno opominjajo, da pijejo dovolj. Vsak otrok in učitelj imata stekleničko za večkratno uporabo. V vsaki učilnici so plakati s pravili pitja, imajo različne pedagoške materiale in orodja za delo s starši, vsi učitelji so imeli izobraževanje, razumejo pomen pitja vode in lahko pomagajo učencem spiti dovolj vode,” pojasnjuje slovenska koordinatorica projekta Tanja Bordon.

Manj debelosti in kariesa, boljša pitna voda

Prvi cilj projekta je zmanjšati debelost pri mladih, saj je kar petina otrok iz članic EU prekomerno težkih ali debelih, med pomembnimi razlogi za debelost pa je uživanje sladkih pijač, s katerimi šolarji zaužijejo skoraj 40 odstotkov vsega zaužitega sladkorja. Uživanje sladkih pijač povečuje tudi nastajanje kariesa, pitje vode namesto njih pa ga zmanjšuje. Po drugi strani pa povečuje učinkovitost učencev pri pouku. Četrti učinek Vodne šole je zmanjšana raba plastenk, ki jih trenutno vsako minuto v svetu kupijo okrogel milijon, vsako leto pa se to število poveča še za petino. Šole, ki ne dovolijo uporabe plastenk, predstavljajo pomemben korak k uresničevanju vseevropske strategije za zmanjšanje plastičnih odpadkov, s pitjem vodovodne vode pa spodbujajo tudi skrb za okolje, ki zagotavlja njeno neoporečnost.

V Avstriji izvaja projekt Vodna šola Gutessen Consulting, podpira pa Dunajski šolski odbor ob denarni pomoči Dunajske organizacije za promocijo zdravja, Sklada za zdravo Avstrijo in dunajskega vodovoda.

V Sloveniji projekt podpira nepridobitno društvo Vodna agencija, dejavno pa se je vanj vključil tudi Park Škocjanske jame, ki je že doslej veliko sodeloval s šolami v porečju reke Reke v okviru Mreže šol parka. Vanja Debevec in Darja Kranjc iz Parka Škocjanske jame sta jeseni vzpostavili sodelovanje z vsemi vključenimi šolami in tako so v decembru med drugim na šolah prejeli stekleničke za večkratno uporabo.

Tanja Bordon

koordinatorica projekta Vodna šola

“Pitje vode je zelo preprost ukrep, ki pa ima zelo velike in mnogotere učinke.”

”Kako lep uvod v praznične dni sta nam pripravili! Za nagrado ob vključitvi v projekt Vodna šola so namreč naši učenci in vsi zaposleni prejeli v dar kvalitetno stekleničko z logotipom Mreže šol Parka Škocjanske jame in projekta Vodne šole. Veseli smo, da smo se skupaj potrudili in na šoli niso več na voljo sladke pijače, z novo stekleničko pa bo uživanje vode iz pipe še lažje,” je zadovoljna Neva Brce, ravnateljica Osnovne šole Košana. V projekt se je vključila novembra in z izpolnitvijo pogojev tudi prejela naziv Vodna šola, tako kot ostale tri šole.


Najbolj brano